Suora

  • Urheiluruutu

Tuula Tenkanen haluaa huipentaa purjehdusuransa Tokion olympialaisiin – vielä esteenä on olympiakarsinta suomalaisten kesken

Tuula Tenkanen ja Monika Mikkola ratkovat Laser radial -luokan olympiapaikan kohtalon MM-kisoissa Australiassa sunnuntaista alkaen.

purjehdus
Tuula Tenkanen ja Monika Mikkola.
Jukka Saarikorpi / SPV

Tuula Tenkasen ja Monika Mikkolan kamppailu Tokion olympiapurjehduksen Laser radial -luokan edustuspaikasta huipentuu sunnuntaina alkavaan MM-regattaan.

Viime heinäkuun MM-kisoissa Japanissa kahdeksanneksi purjehtinut Tenkanen johtaa naisten välistä karsintakilpailua kahdeksalla pisteellä. Mikkola oli viime vuoden MM-vesillä 13:s.

Purjehdusmaajoukkueen päävalmentajan Joakim Wileniuksen mukaan Tenkasen etumatka ei ole ratkaisevan suuri, vaan se on otettavissa kiinni Melbournessa. Tasatilanteessa Melbournen kisan sijoitukset ratkaisevat.

Mitalimenestys huomioidaan pistejaossa korostetusti. MM-kisojen kultamitalista pisteitä saa peräti 42, kun 16:nnesta sijasta yhden.

– Pistejärjestelmästä johtuen Tuulan etumatka on iso, mikäli kumpikin purjehtii heikosti, mutta hyvin pieni mikäli molemmat purjehtivat kärkisijoilla, Joakim Wilenius kertoi.

Tuula Tenkanen
Jukka Saarikorpi / SPV

Kauan odotettu karsinnan toinen osa on nyt käsillä ja olympiapaikan kohtalo ratkeamassa. Sekä Tenkanen että Mikkola ovat viettäneet pitkiä aikoja kisavesillä ja valmistautuneet tärkeään koitokseen.

– Liikaa ei voi ajatella niin, että on vain yksi kilpailija (joka pitää voittaa). Minulle sopii paljon paremmin ajatella vaan, että haluan purjehtia hyvät MM-kisat, Helsingissä piipahtanut Tuula Tenkanen totesi.

Päävalmentaja Joakim Wileniuksen mukaan Tenkasen ja Mikkolan karsintamittelö on yritetty järjestää niin, ettei se häiritsisi purjehtijoiden kehitystä.

Siksi karsintakilpailuiksi valikoituivat heinäkuun ja helmikuun MM-kilpailut, jotka palvelevat valmistautumista olympiavuoteen.

– Nämä ovat MM-kisat, eli tärkeät kisat muutenkin. Ne vaativat latautumista aivan kuten olympialaisetkin. Tämä ohjelma oli aika sopiva, että pitää puolen vuoden välein olla iskussa, Wilenius sanoi.

Viimeinen tilaisuus olympiamitaliin

Maapaikan Suomelle puolitoista vuotta sitten hankkinut Monika Mikkola, 23, ei ole vielä uransa aikana päässyt kilpailemaan olympialaisissa, mutta 29-vuotiaalla Tenkasella kisakokemusta on Pekingistä 2008 ja Rio de Janeirosta 2016.

Rion olympialaisten viides sija jätti Tenkaselle mitalinnälän. Tokiossa olisi viimeinen tilaisuus iskeä mitalikantaan, sillä Tenkanen on suunnitellut päättävänsä uransa tähän kauteen.

– Tietenkin minun unelmani on päästä kisaamaan Tokioon ja myös kisata siellä hyvin. Todennäköisesti tämä on minun viimeinen kauteni, joten haluan purjehtia sen hyvin.

Tuula Tenkanen
Tuula Tenkanen kuvattuna ennen uransa toisia olympialaisia vuonna 2016.Vesa Koivunen / SPV

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Laser radial -luokan edustuspaikasta käydään tiukka kamppailu. Vuonna 2008 vasta 17-vuotias Tenkanen vei Pekingin olympiapaikan dramaattisesti Sari Multalan nenän edestä.

Multala oli tuolloin hallitseva Euroopan mestari, joten nuoren espoolaispurjehtijan suoritukset kahdessa karsintakisassa tulivat suomalaiselle urheiluväelle melkoisena yllätyksenä.

Tenkanen sijoittui Pekingin olympiavesillä 22:nneksi. Neljä vuotta myöhemmin Multala ja Tenkanen kävivät jälleen rajun taiston Lontoon olympialaisten edustuspaikasta. Paikan nappasi vuorostaan Multala taktikoinnin värittämän karsintakilpailun päätteeksi.

Vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisten karsinnan aikaan Multala oli jo lopettanut uransa. Nuorten maailmanmestaruuksia napsinut Monika Mikkola ei vielä pystynyt päihittämään Tenkasta, joka varmisti paikkansa Rioon hyvissä ajoin.

– Kaikki aiemmat karsinnat ovat olleet ihan hyviä kokemuksia. Tiedän sen, että pitää vain keskittyä omaan kisaan. Nämä kaikki karsinnat ovat olleet aika erilaisia, Tenkanen kertoi.

Vaikka Tenkanen ja Mikkola ovat Melbournessa toistensa pahimmat kilpakumppanit, ei asetelma ole näkynyt purjehtijoiden välisessä suhteessa.

– Kyllä me aina tavatessa juttelemme, mutta emme mitenkään viikoittain viestittele, Tenkanen naureskeli.

Maapaikat ovat olleet tiukassa

Suomella on toistaiseksi hankittuna kolme maapaikkaa Tokion olympiapurjehdukseen. Monika Mikkolan hankkiman Laser radialin maapaikan lisäksi Suomella on edustajat Laser standard- ja purjelautailun RS:X -luokissa.

Maapaikat hankkineilla Kaarle Tapperilla (Laser standard) ja Tuuli Petäjä-Sirenillä (RS:X) ei ole varteenotettavia haastajia, joten he ovat pystyneet valmistautumaan olympiakoitokseen levollisin mielin.

Monika Mikkola kuvassa
Monika Mikkola.Jukka Saarikorpi / SPV

Rion olympiakisoissa Suomella oli edustajat kuudessa eri purjehdusluokassa. Päävalmentaja Wilenius ei ole tämänhetkisestä tilanteesta vielä huolissaan, sillä tilaisuus lisäpaikkojen hankkimiseen on vielä huhtikuussa Euroopan olympiakarsinnassa Genovassa.

– On ollut tiukkaa alun perinkin saada nämä paikat tietyissä luokissa. Onhan tämä toki pettymys, jos se jää tähän kolmeen. Toki uskon, että niitä tulee muutama lisää vielä.

Viimeksi Suomella on ollut kolme olympiaedustajaa Ateenan olympialaisissa vuonna 2004.

Lue myös:

Tuuli esti purjehduksen mitalilähdöt – Tenkanen viides esikisoissa

Tuula Tenkanen romahti viimeisessä lähdössä, MM-mitali luiskahti kädestä – "Yritän nyt oppia tekemistäni virheistä"

Tuula Tenkanen kuudes EM-regatassa – "Vaihteleva viikko"

Purjehtija Tuula Tenkasella suotuisammat tuulet vaisujen vuosien jälkeen – edessä arvokisakesä ja karsinta olympiapaikasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat