Kokenut Suomi väkivahvan Serbian kimppuun EM-karsinta-avauksessa: "Nämä ovat juhlapäiviä, kun päästään ulvomaan kotiyleisön eteen"

Suomi kohtaa Serbian EM-karsintojen avausottelussa Espoossa torstaina loppuunmyydyllä areenalla.

urheilu
Sasu Salin Tuukka Kotti Susijengi
Sasu Salin ja Tuukka Kotti taistelevat levypallosta EM-kotikisoissa 2017.Getty Images

Yle näyttää Suomen koripallomaajoukkueen EM-karsintaottelut. Lähetys torstain Serbia-ottelusta alkaa torstaina TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.45.

Suomen koripallomaajoukkue aloittaa karsinnat vuoden 2021 EM-kilpailuihin torstai-iltana ottelulla Serbiaa vastaan.

EM-karsinnat jatkuvat sunnuntaina Sveitsi-ottelulla vieraissa. Karsintojen toinen vaihe on vuorossa marraskussa, jolloin Susijengi mittaa lohkon neljännen maan, Georgian, vireen.

Georgia on isäntämaana jo varmistanut kisapaikan, joten kaksi lohkon kolmesta kisapaikasta ratkotaan Suomen, Serbian ja Sveitsin kesken. Serbia on lähtökohtaisesti lohkon selkeä ennakkosuosikki, ja ennakkokaavailuissa Suomi ja Sveitsi ovat ne joukkueet, jotka taistelevat lohkon viimeisestä kisapaikasta. Susijengi on kuitenkin todistanut olevansa kova vastus kenelle tahansa, eikä Serbialla ole varaa lähteä aliarvioimaan Suomea.

Kokenut susilauma karsintoihin tutulla pelaajaryhmällä

Suomi lähtee karsintoihin kokeneella nipulla. Susijengin runko on pysynyt vuosia samana, ja päävalmentaja Henrik Dettmanin johdolla susilauma on hioutunut tiiviiksi ryhmäksi, joka hyökkää ja puolustaa vahvasti koko kentällä olevan viisikon voimin.

Suomen ryhmä on selvittänyt tiensä arvokilpailuihin jo monta kertaa. Viimeisin arvokisarupeama on vuoden 2017 EM-kisoista, joissa Suomi toimi yhtenä isäntämaana ja sijoittui turnauksessa sijalle 11.

Suomen kirkkain tähti Lauri Markkanen ei pääse vahvistamaan joukkuetta, sillä kausi on kesken NBA:ssa. Markkanen on myös tällä hetkellä loukkaantuneena lantion rasitusvamman vuoksi.

Vuoden takaisista karsinnoista Suomen joukkue on muuttunut hyvin vähän. Viime vuoden ratkaisevan Venäjä-ottelun kokoonpano muuttuu Serbia-peliin vain kahden pelaajan osalta. Mikael Jantunen pelaa Yhdysvalloissa yliopistosarjaa eikä ole joukkueessa mukana. Toinen poisjäänti on Suomelle merkittävä. Suomen ykköspelintekijä Petteri Koponen pelaa perjantaina seurajoukkueensa kanssa Euroliigaa, eikä näin pääse susilauman avuksi serbejä vastaan. Sunnuntaina pelattavassa Sveitsi-ottelussa Koponen on kuitenkin Suomen joukkueen mukana.

Serbiaa vastaan Suomella ei ole takamiehen paikalle laittaa ykköspyssyä, mutta se ei ole Suomen suurin ongelma. Isoin puute Susijengissä löytyy korin alta. Suomelta puuttuu aivan huipputason sentteri, ja muutenkin kokoa korin alta. Tuukka Kotti on loistava pelaaja, mutta kun vastaan asettuu lähes kymmenen senttiä pidempi ja kymmenen kiloa painavampi Serbian Miroslav Raduljica, voi kyyti olla kylmää.

Shawn Huff
Susijengin kapteeni Shawn Huff oli hyvällä pelipäällä harjoituksissa, kun maajoukkue kokoontui ennen Serbia-ottelua.Esa Syväkuru / Yle

Susilauma ei ole kuitenkaan koskaan kaatunut yhden miehen poissaoloon, vaan Suomen peli perustuu vahvaan viisikkopelaamiseen. Suomella on edelleen juoksuttaa kentälle rutinoitunut avausviisikko Sasu Salinin, Shawn Huffin ja Jamar Wilsonin johdolla. Kun vielä Kotti saa paikan avausviisikossa, on näiden neljän herran keski-ikä reilut 34 vuotta. Suomen valttikortti onkin kokemuksen lisäksi se, että pelaajat tuntevat toisensa monien vuosien ajalta.

Aktiivisuus, aggressiivisuus ja rohkeus Susijengin pääteeseinä

Tunnelma joukkueessa on korkealla ennen karsintojen alkua. Avausviisikon miehet Salin ja Huff ovat innoissaan päästessään taas Susijengin mukana tositoimiin. Serbia-pelistä odotetaan kovaa vääntöä, ja siihen lähdetään täynnä intoa.

– Laitetaan oma peli kuntoon, ja otetaan pari vastustajan vahvuutta pois, Huff suunnittelee.

Teneriffalla pelaava Sasu Salin tietää Serbian vaarallisuuden, mutta muistuttaa, että heitä vastaan ei auta lähteä peruuttelemaan.

– Vastassa on yksi maailman parhaista koripallomaista, mutta ei ruveta liikaa miettimään ketä on vastassa, vaan pelataan omaa peliä, Salin kertoo.

Serbialla on kaksitoista kovan luokan pelimiestä, joista yksi nousee kuitenkin ylitse muiden. Joukkueen suurin tähti on Italian liigassa palloileva Milos Teodosic. Hänet on nimetty karsintojen pelaajaryhmään, mutta Suomea vastaan serbitaituria ei nimetty kokoonpanoon. Serbialla on kuitenkin laittaa taitavia korvaajia Teodosicin tilalle.

Serbian suurin tähti on Teodosicin poisjäännin myötä Miroslav Raduljica, joka tulee varmasti dominoimaan korinaluspeliä. Salinilla on lääkkeet hänenkin puolustamiseensa.

– Raduljicaa vastaan laitetaan tietenkin Tuukka teräs-Kotti. Kotti on ennenkin pelannut Raduljicaa vastaan. Tottakai kokoeroa on paljon, ja joudutaan Tuukkaa auttamaan, mutta meillä on meidän omia träppipuolustuksia häntä varten, Salin kertoo hymyssä suin.

Sasu Salin
Sasu Salin pelaa tällä hetkellä yhtä uransa parhaista kausista Espanjan liigassa.Jarno Kuusinen / AOP

Suomen päävalmentaja Dettmann muistuttaa, että vaikka Raduljica on hyökkäyssuuntaan vahva, joutuu hän myös suomalaisia vastaan puolustamaan. Päävalmentaja peräänkuuluttaa nopeutta ja liikettä jättimäistä Raduljica vastaan. Serbiaa vastaan Dettmannilla on tutut Susijengi-teesit.

– Meidän pitää olla aktiivisia, aggressiivisia ja rohkeita, Dettmann luettelee.

Suomella mahdollisuus yllättää

Serbia on tottunut arvokisamenestyjä. Vuoden 2016 olympialaisista ja vuoden 2017 EM-kisoista serbit nappasivat hopeaa. Viime vuoden MM-kilpailut sujuivat maalta sen verran kehnosti, että maa päätti laittaa valmentajansa vaihtoon.

Tällä hetkellä Serbian peräsimessä on entinen NBA-valmentaja Igor Kokoskov, joka oli ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja NBA:ssa. Uuden valmentajan myötä Serbian kokoonpano on uudistunut rankalla kädellä. Vuoden 2019 MM-kisoista Serbian kokoonpanosta on jäljellä vain kaksi pelaajaa, Raduljica ja Marko Simonovic.

Serbia joutuu lähtemään Suomea vastaan uudella valmentajalla ja uudella kokoonpanolla. Asetelma on Suomen kannalta hyvä, sillä valmistautumisaika karsintojen avauspeliin on ollut vain kolmen päivän mittainen. Susijengin kokeneille pelaajille pelitapa on tuttu ja valmistautumisessa ei ole tarvinnut keskittyä esimerkiksi pelitavan opetteluun, vaan on pystytty keskittymään vastustajaan. Päävalmentaja Dettmann tiedostaa tämän, mutta muistuttaa serbien tasosta.

– Kyllä me jonkinlaisen edun tästä saamme, mutta pelurit ovat pelureita. Kun serbialaiset tulevat kentälle, kyllä se keskinäinen harmonia löytyy, Dettmann kertoo.

Suomella on kokemuksen lisäksi yksi lisäetu Serbia-otteluun. Espoossa pelattava ottelu on myyty lähes loppuun, ja monituhatpäinen katsomo antaa Susijengille sen tarvitsemaa lisävirtaa. Kapteeni Huff puhuu "kuudennesta pelaajasta" ja kokee yleisön tuen todella tärkeäksi.

– Kotiyleisö tuo aina lisäenergiaa. Nämä ovat juhlapäiviä, kun päästään ulvomaan fanien eteen, kapteeni Huff sanoo.

Sunnuntaina Susijengi kohtaa Sveitsin. Ottelu esitetään TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 20.05 alkaen.

Lisätty kello 9.46 Teodosicin poisjäänti ja kommentteja.

Lue myös:

Yllätyssiirto! Susijengin Jamar "Jammu" Wilson vahvistaa loppukauden Kataja Basketin rivejä

Maailmanluokan tähti ei sittenkään pelaa Susijengiä vastaan EM-karsinnoissa? Serbiasta ja Italiasta annetaan eri selityksiä poissaololle

Petteri Koponen Susijengin EM-karsintaryhmään – pelaa vain Sveitsi-kamppailussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat