Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

"Emme ole pysyneet kehityksessä mukana" – Mari Ederin mielestä Suomi on pudonnut muiden kyydistä tärkeässä asiassa, myöntää virheen ratkaisevalla hetkellä

Mari Eder lähti hakemaan muutosta ammuntaan kesken kauden. Anterselvan MM-kisoissa suomalainen on kuitenkin epäonnistunut pahasti.

ampumahiihto
Mari Eder 2019 joulukuu
Mari Eder ei ole saanut ammuntaa kulkemaan MM-kisoissa.imago sport/AOP

– Kauden kaksi ylivoimaisesti huonointa kisaa tuli tähän paikkaan, valitteli Mari Eder normaalimatkan jälkeen ampumahiihdon MM-kisoissa Italian Anterselvassa tiistaina Yle Urheilulle.

Eder kerrytti yhteensä kahdeksan sakkominuuttia ja sijoitus oli 69:s. Pikakisassa perjantaina hän oli 68:s. Heikot ammunnat kismittävät hyvää hiihtäjää.

– Mitaleille pääsee huonommilla hiihtoajoilla, mitä itse hiihdän. Kyllä se siis penkalle kaatuu, enkä tarkoita vain tätä päivää.

Huono ammunta on riivannut koko Suomen joukkuetta MM-kisojen ajan. Yle Urheilun asiantuntijan Paavo Puurusen mukaan suomalaiset eivät saa siirrettyä hyvää ammuntaa kilpailutilanteeseen. Hän neuvoo, että jäljellä oleviin kisoihin Anterselvassa tilanne pitäisi nollata ja ammunta unohtaa kokonaan.

Eder oli normaalimatkan jälkeen hieman hämillään eikä tiennyt, miksi ammunta sakkasi. Jo ensimmäisellä makuupaikalla neljä meni ohi.

– En tiedä, oliko tuulta mukana vain ammuinko virheellisesti koko ajan. Kyllä se sitten näkyi myös hiihdossa siinä toisella kierroksella, kun piti vähän kasata itseään.

"Ajattelin, että jotain pitää tehdä"

Anterselvassa alavireisesti esiintynyt Eder on kolkutellut kauden aikana maailmancupissa sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon. Oberhofissa suomalainen oli 12:s yhdellä pummilla. Sen jälkeen Eder päätti kuitenkin nopeuttaa toimintaansa ampumapenkalla.

– Katsoin, että penkalla tulee takkiin muille. Ajattelin, että jotain pitää tehdä, koska sijoitukset kymmenen huonommalle puolelle eivät kiinnosta. Teimme viimeiset viikot todella paljon töitä ammunnan kanssa ja nyt tämä vain levähti.

Ederin mukaan takapakkia ammunnassa ei ole välttämättä silti tehty, vaan hän arvelee, että Suomen joukkue ei ole yksinkertaisesti pysynyt muiden perässä lajikehityksessä. Kärkiurheilijoiden tekeminen ampumapenkalla on vain nopeampaa.

– Jo kolme vuotta sitten totesimme valmentajan kanssa, että ammunta nopeutuu. Emme ehkä ole pysyneet kehityksessä mukana ammuntarytmin kanssa, Eder pohtii.

Keskiviikkona on vuorossa miesten normaalimatka. Sitä voi jännittää TV2:sta ja Yle Puheesta kello 15 alkaen.

Lue myös:

Asiantuntijoilla yksinkertainen neuvo ammuntansa kanssa tuskailevalle Kaisa Mäkäräiselle: Älä koske aseeseen

Paavo Puurunen nimeää Suomen joukkueen ykkösongelmaksi ampumapenkkatyöskentelyn, päävalmentaja on varma, että urheilijat tekevät oikeita asioita – "Tässä lajissa on a ja o, että hallitsee painetilanteen"

Kaisa Mäkäräinen oli hämmentynyt kolmen paikan ohilaukauksistaan, mutta muuten hänen tasonsa ei ole pudonnut – "Ammunta on noudattanut sitä linjaa, mitä se on ollut koko talven"

Wierer toiseen maailmanmestaruuteen kotiyleisön edessä – Mäkäräisen ja Ederin ammunnat sakkasivat pahasti, Minkkiseltä mainio esitys penkalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat