Vaikea loukkaantuminen katkaisi Suomen maajoukkuehyökkääjän upeasti alkaneen kauden – vihdoin tervehtynyt Engman taistelee peliajasta maailman huippujoukkueessa

Adelina Engman ei ole pelannut minuuttiakaan sitten syyskuun vaikean loukkaantumisen. Hän on kuitenkin maajoukkueen mukana Kyproksen-turnauksessa maaliskuun alussa.

jalkapallo
Adelina Engman
Vaikeasta loukkaantumisesta toipunut Adelina Engman oli joukkueen kokoonpanossa FA cupin ottelussa Liverpoolia vastaan helmikuun puolivälissä.Getty images

Se alkoi lupaavasti.

Viime kaudella seurajoukkueessaan Chelseassa vähäiselle vastuulle jäänyt Adelina Engman pääsi joukkueensa aloituskokoonpanoon heti Englannin Superliigan avausottelussa, ja jo toisessa ottelussa vaihdosta sisään tullut Engman toi lisäajan tasoitusosumallaan Chelsealle pisteen.

Syyskuinen cupin ottelu West Hamia vastaan koitui kuitenkin ahvenanmaalaislähtöisen Engmanin kohtaloksi, sillä etureisivamma on pitänyt hänet poissa tosipeleistä aina tähän päivään asti.

Viisi kuukautta loukkaantumisesta tilanne näyttää kuitenkin jo valoisammalta.

– Olen treenannut joukkueen kanssa pari viikkoa ja nyt olen mielestäni ihan kunnossa. Vihdoinkin pystyn treenaamaan ilman mitään kipua, Engman iloitsee puhelimitse Yle Urheilulle.

Kuntoutus ei ole sujunut aivan ongelmitta, sillä alun perin poissaolon kestoksi arvioitiin noin 2–3 kuukautta. Ensimmäisen kerran Engman harjoitteli joukkueen mukana joulukuun puolivälissä.

– Etureisi kipeytyi muutaman treenin jälkeen ja kuntoutus alkoi uudelleen. Tammikuun puolivälissä tapahtui sama juttu. Aloin jo treenata joukkueen kanssa ja sitten se tuli taas kipeäksi ja taas piti kuntouttaa kolmisen viikkoa, Engman kertaa.

Tuskaiset viikot ovat olleet raskaita, myöntää Engman.

– Varsinkin, kun on luullut, että on kunnossa ja sitten tajuaa, ettei olekaan. Henkisesti valmistautuu, että pääsee pian takaisin. Tietysti se on raskasta, mutta sellaista sattuu.

Adelina Engman siirtyi ensimmäisenä suomalaisnaisena Englannin pääsarjaan.
Engmania on auttanut seuran osaava lääkintätiimi.AOP

Toipumisprosessissa on auttanut suurseuran osaava lääkintätiimi, joka saakin suomalaispelaajalta kiitosta.

– Miehillä ja naisilla on yksi yhteinen lääkäri, joka tekee isoimmat päätökset. Hän on muun muassa katsonut aina magneettikuvani. Meillä naisilla on oma lääkäri, joka on auttanut minua päivittäin kuntoutumisen kanssa. Sitten on muutama fysioterapeutti, joka on joka päivä meidän kanssamme. Hyvin saa apua, Engman kiittelee.

Kilpailu peliajasta kovaa

Chelsea on pääsarjassa toisena, vain pisteen päässä kärkijoukkue Manchester Citystä. Kuun lopussa se pelaa liigacupin finaalissa Arsenalia vastaan ja maaliskuun puolivälissä FA cupin puolivälierässä vastaan asettuu Tinja-Riikka Korpelan Everton.

Jo ennen loukkaantumista Chelsean hyökkäys oli maailmanluokkaa, ja marraskuussa joukkue vahvistui entisestään, kun Sam Kerr liittyi joukkueen vahvuuteen. Guardian valitsi (siirryt toiseen palveluun) kesän MM-kisoissakin loistaneen australialaishyökkääjän joulukuussa maailman parhaaksi pelaajaksi.

Engman myöntää, että peliajan eteen on tehtävä töitä hartiavoimin.

– Meillä on kuusi hyökkääjää ja kaikki ovat maailman parhaimmistoa. Kilpailu on todella kovaa. Nyt olen vain iloinen, että pääsen vihdoin treenaamaan. Pitää vain yrittää treenata niin hyvin kuin mahdollista ja jos mahdollisuus tulee, se pitää yrittää ottaa.

Adelina Engman
Adelina Engman joutuu taistelemaan peliajasta.AOP

Engman on ollut jo mukana joukkueen kokoonpanossa, mutta peliaikaa ei ole vielä heltinyt. Lauantaina Chelsea tasasi pisteet sarjakärki Manchester Cityn kanssa ja ensi viikonloppuna joukkue kohtaa pääsarjassa kolmantena olevan Arsenalin liigacupin finaalissa.

– Tämä on aika hankala tilanne tulla takaisin, kun on enää muutama kuukausi jäljellä. Joukkueella on mennyt hyvin ja nyt on tulossa kaikkia tärkeitä pelejä. Saa nähdä, koska pääsee kentälle, Engman tuumii.

Kesällä 2018 Chelseaan siirtyneen Engmanin sopimus on voimassa kevääseen 2021. Vielä maisemanvaihdos ei ole käynyt mielessä.

– Minulla on vielä sopimus täällä. Saa nähdä sitten, mitä tapahtuu.

Maajoukkue mielessä

Seurajoukkue Chelsea taistelee siis cupien ja Englannin Superliigan mestaruudesta, mutta myös maajoukkueen menestyminen on Engmanille tärkeää. Loukkaantumisen vuoksi hän joutui jäämään pois syksyn EM-karsintapeleistä, mutta toiveissa on toipuminen huhtikuun Portugali-otteluun.

– Tietenkin tavoitteeni on pelata siinä. Kyseessä on tärkeä peli ja haluaisin olla mukana auttamassa joukkuetta.

EM-karsintoihin paluu näyttää lupaavalta, sillä maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul nimesi tänään tiistaina Engmanin Kyproksen Larnakassa maaliskuun alussa pelattavaan turnaukseen.

EM-karsinnat ovat nyt puolivälissä, ja Suomen saldona on kolme voittoa ja yksi tasapeli. Tasapeli tuli nimenomaan vieraskentällä Portugalia vastaan.

Maajoukkueessa onkin seurattu suomalaisen vointia ja etenkin syksyllä yhteydenpito oli vilkasta.

– Aika nopeasti selvisi, että en pääse syksyn peleihin. Nyt on ollut aika pitkä tauko, mutta olemme me matkan aikana puhuneet, miten menee.

Lue myös:

Helmarien EM-karsintojen syyskausi saa asiantuntijalta kohtuullisen arvosanan: "Hyökkäyspelin on parannuttava"

Signeul nimesi Helmarien kokoonpanon marraskuun EM-karsintaotteluihin – loukkaantunut Adelina Engman edelleen sivussa

Chelseassa mainiosti kautensa aloittanutta Adelina Engmania voi odottaa pitkä huili: "Tuntui, että koko etureisi räjähti"

Anna Signeul julkisti joukkueen lokakuun EM-karsintaotteluun – Chelseassa mainiosti kauden aloittanut Adelina Engman loukkaantuneena sivussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat