Suora

  • Urheiluruutu

Ski Tourille suunniteltu Ruotsin ja Norjan rajan ylitys ei toteudu – Jauhojärvi kehuu varasuunnitelmaa, mutta antaa sapiskaa joukkueiden epätasa-arvoisesta kohtelusta: "Jokin ei nyt täsmää"

Maastohiihdon Ski Tourin 38 kilometrin matkaan Storlienista Meråkeriin on jouduttu tekemään muutoksia kovan tuulen takia.

hiihto
Therese Jogaug
Ski Tourin järjestäjät ovat saaneet kritiikkiä siitä, että Ruotsin ja Norjan urheilijoita suositaan esimerkiksi majoituspaikkojen jaossa.Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) kertoo, että Ski Tourin torstainen Ruotsin ja Norjan välisen rajan ylitys ei toteudu kovan tuulen takia. 38 kilometrin vapaan kilpailu on nyt muutettu kulkemaan Meråkerin stadionilta Fjergenin juottopisteelle ja takaisin.

Uusi reitti on pituudeltaan 34 kilometriä. Urheilijat kiertävät ensin 2,5 kilometrin lenkin Meråkerin stadionilla, josta he lähtevät kohti Fjergenin järveä. Myös saavuttaessa Meråkeriin reittiin kuuluu 2,5 kilometrin pituinen lenkki stadionilla.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi pitää muutosta järkevänä, kun sitä peilaa alkuperäiseen varasuunnitelmaan. Uuden hiihtokiertueen säännöissä kerrottiin alun perin, että jos osakilpailu rajan yli joudutaan perumaan, tilalle otetaan 15 kilometrin vapaan yhteislähdöt.

– Hieno homma, jos siellä pystytään hiihtämään noinkin pitkä matka. 15 kilometrin vapaan yhteislähtö on minun mielestäni yksi typerimmistä matkoista, joita maailmancupissa pidetään. 38 kilometrin matkalla olisi luultavasti nähty melko isoja tasoeroja hiihtäjien välillä. Viidellätoista olisi saatu muutamien sekuntien eroja parhaiden välille.

Ski Tourilla säännöt ovat samanlaiset kuin usein Tour de Skillä. Kiertue päättyy takaa-ajokisaan, jossa maaliviivan ensimmäisenä ylittänyt on koko kiertueen voittaja.

Järjestelyt katastrofaaliset

Uusi hiihtokiertue on kerännyt todella paljon kritiikkiä esimerkiksi majoitusten ja kuljetusten järjestelyistä.

Åren osakilpailun aikaan Iivo Niskanen julkaisi Instagram-tilinsä tarinoissa videoita, joissa hän moitti FISiä kasarmille järjestetystä majoituksesta. Suomen joukkue joutui vaihtamaan majoitusta vielä maanantai-iltana. Seuraavana päivänä käytiin ylämäkisprintti Åren laskettelurinteessä.

Ski Tourilla joukkueet eivät lähtökohtaisesti itse varaa majoituksia, vaan kisajärjestäjät hoitavat ne.

– On ollut tiedossa jo vuosikausia, että Ski Tour on tulossa. Järjestysorganisaatiolle ja FISille tulee siitä iso, iso miinus, että joukkueet joutuvat paikalla toteamaan asumisen tason olevan maailmancupiin kelpaamaton, Jauhojärvi sanoo ja jatkaa:

– Norjalaiset olivat Åressa yhdessä Euroopan hienoimmista kylpylähotelleista. Suomen joukkue ja muutamia muita pienempiä maajoukkueita majoitettiin kasarmilla. Siellä oli 30 henkilöä, 1 suihku ja kaksi vessaa. Jokin ei nyt täsmää, Jauhojärvi sanoo.

Ison-Britannian hiihtomaajoukkueen valmentaja Jostein Vinjerui puolestaan kertoi Twitterissä, että heidät oli majoitettu Östersundissa yökerhon yläkertaan. Lisäksi pienet maat olivat joutuneet aikaisimmalla junakuljetuksella Östersundista Åreen, kun suuret joukkueet saivat lähteä vasta iltapäivällä.

Monet pienien hiihtomaiden edustajat ovat myös kertoneet, että heidät on majoitettu todella kauas kisapaikoista. Menestysmaiden urheilijat ovat asuneet aivan kilpailuareenojen vieressä.

– Olen pettynyt hotelliimme ja varsinkin siihen, miten järjestäjät kohtelevat meitä pienimmistä hiihtomaista tulevia. He välittävät vain omista, Ruotsin ja Norjan urheilijoista, Itävallan Teresa Stadlober kommentoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Jauhojärvi ei voi antaa majoitusten järjestelyistä puhtaita papereita. Hänen mukaansa FISin olisi pitänyt varmistaa, että olosuhde on urheilijoiden välillä tasapuolinen.

Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby tuomitsi NRK:lle urheilijoiden eriarvoisen kohtelun. Hän kummasteli sitä, ettei majoitusta ole löydetty pienten hiihtomaiden urheilijoille nähtyä lähempää.

– Tämä on katastrofi. Åressa on varmasti 50 hotellia.

Suomalaisilla hankalat lähtökohdat loppukiertueelle

Ski Tourilla on tähän mennessä hiihdetty kolme kilpailua. Kiertue alkoi Östersundista, jossa hiihdettiin ensin vapaalla 10 ja 15 kilometrin kilpailut ja seuraavana päivänä samat kilometrit perinteisen takaa-ajona.

Jauhojärven mukaan kisajärjestelyt Östersundissa olivat onnistuneet erittäin hyvin. Sen sijaan risuja saa tiistainen sprintti, joka päättyi ylämäkivetoon Åren laskettelurinteessä.

– Åren sprintti oli hieno idea, mutta radan toteutus ei ollut maailmancup-tasoa.

Suomalaisista Krista Pärmäkoski on Ski Tourin sijoituksissa kymmenentenä. Hänen eronsa toisena olevaan Heidi Wengiin on reilut puolitoista minuuttia.

– Krista on vahva molemmilla tekniikoilla. Hän pystyy nostamaan sijoitusta selvästi, jos kaikki menee kuten pitää. Palkintokorokkeelle nousu ei kuitenkaan näytä kovinkaan todennäköiseltä, Jauhojärvi sanoo.

Iivo Niskanen on pohjoismaisella Tourilla 13:ntena. Hänen eronsa miesten kokonaiskisaa johtavaan Paal Golbergiin on lähes kaksi minuuttia.

Myös Niskasen mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon ovat Jauhojärven mukaan ohuet.

– Pertsan sprintissä on pitkä rata, paljon Iivolle sopivaa tasatyöntöpätkää ja isoa vuorohiihtopätkää. Ei se ainakaan heikoimmasta päästä kisoja ole Iivolle. Erittäin hyvä matka on Iivolle myös 30 kilometrin takaa-ajo.

Ski Tourin loppukiertueen ohjelma

Torstai 20.2.

Kello 11.40 Naisten 33 km (v) yhteislähtö, Meråker, TV2 ja Areena

Kello 14.25 Miesten 33 km (v) yhteislähtö, Meråker, TV2 ja Areena

Lauantai 22.2.

Kello 13.55 Naisten ja miesten sprintit (p), Trondheim, TV2 ja Areena

Sunnuntai 23.2.

Kello 12.10 Naisten 15 km takaa-ajo (p), Trondheim, TV2 ja Areena

Kello 14.15 Miesten 30 km takaa-ajo (p), Trondheim, TV2 ja Areena

Muokattu 19.2.2020 kello 19.56: Lisätty FISin lähettämästä tiedotteesta uuden reitin kokonaispituus.

Lue myös:

Kerttu Niskanen keskeyttää Ski Tourin – satutti jalkansa liukastuessaan

Kommentti: Hiihtopomot pelleilevät mieshiihtäjien kustannuksella vuosi toisensa jälkeen – ”kuolleena syntyneen idean” tulokset eivät jätä mitään epäselväksi

“Typerintä, mitä olen nähnyt” – hiihtäjiltä rajua kritiikkiä Åren sprintistä

"Tämän täytyy olla vitsi" – Iivo Niskanen älähti suorasanaisesti, varusmiesten keskelle joutunut Suomen maajoukkue vaihtoi majapaikkaa

Ski Tourin avaus meni suomalaisittain poskelleen – pettynyt Niskanen kertoi avoimesti syyt: "Emme varmasti olleet paras huoltoryhmä tällä kertaa"

Pärmäkosken kausi on ollut vaisu – hiihtäjä uskoo uudella kiertueella top3-sijoituksiin, mutta asiantuntija nostaa esille yhden suuren huolenaiheen

Hiihdon maailmancup-pisteistä taistellaan tulevat yhdeksän päivää uudella hiihtokiertueella – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat