Suora

  • Urheiluruutu

Ruotsalaiset suhtautuvat merkittäviin dopingtapauksiin yllättävän kevyesti – urheilijoiden etninen tausta liitetty käryihin poikkeuksellisella tavalla

Ruotsin urheilun keskusjärjestö ja vastaava ministeri ovat eri mieltä siitä, vaivaako dopingtyötä resurssipula.

doping
Kuvassa Jenny Fransson juhlii Rion olympiapronssia
Jenny Fransson juhlii Rion olympiapronssia.Getty Images

TUKHOLMA. Ruotsissa eivät etusivut ole menneet uusiksi, vaikka maassa on tullut ilmi kolme dopingkäryä puolessatoista viikossa.

Tapaukset eivät ole yltäneet ykkösuutisiksi. Television ajankohtaisohjelmiin tai pääuutisiin ei ole hälytetty asiantuntijoita kommentoimaan tapauksia.

Sponsorit eivät ole kaikonneet. Vaikka kaksi tapausta on tullut ilmi yleisurheilusta, kirjoitti vakuutusyhtiö Folksam Ylelle, että sen luottamus yleisurheiluliittoon ei ole horjunut.

Painija, olympiamitalisti Jenny Franssonin käry on vahvistettu. Hän sanoo itse olevansa syytön. Maastojuoksija Robel Fsihan ja kansallisen tason yleisurheilijan tapauksista tiedetään hyvin vähän. Fsiha on tällä hetkellä Etiopiassa harjoittelemassa. Heidän b-näytteensä ovat analysoimatta.

Suurta yleisöä on kiinnostanut urheiluaiheissa enemmän maailmanluokan iloiset uutiset.

– En ole kuullutkaan dopingtapauksista, olen keskittynyt vain Armand Duplantikseen, nauraa jääkiekkoseura Pittsburgh Penguinsin pipoon pukeutunut tukholmalainen Linn Hansen.

Armand Duplantison tehnyt kaksi kertaa seiväshypyn maailmanennätyksen samoihin aikoihin dopingtapausten kanssa.

Jenny Schulze, Ruotsin ADT
Jenny Schulzen mukaan lähekkäin ilmenneet dopingtapaukset ovat sattumaa.Yle

Urheiluväen keskuudessa myös dopingkäryihin on paneuduttu. Eniten on yritetty löytää selvyyttä siihen, miksi kolme tapausta tulee ilmi niin lähekkäin. Onko kysymys systemaattisista väärinkäytöksistä vai ryppäästä yksittäistapauksia?

– On täysin sattumaa, että nämä tapaukset tulevat nyt yhdessä sumpussa. Dopingin vastainen työ paranee koko ajan ja olisi myös naiivia luulla, että dopingia ei olisi Pohjoismaissa, sanoo Jenny Schulze Ruotsin antidopingtoiminnasta. Hän on erikoistunut dopingtesteihin.

Urheilutoimittajat ovat muistuttaneet, että kaikkien tapausten taustoja ei vielä tunneta.

Ruotsin urheilun maine pilaantuu

Urheilujohtajat ovat pahoitelleet käryjä ja sanoneet, että työtä täytyy tehdä entistä kovemmin puhtaan urheilun puolesta. Kenenkään johtajan päätä ei ole vaadittu vadille.

Urheilutoimittajien kommenteissa on välittynyt huoli siitä, mitä tapaukset tekevät Ruotsin urheilun julkisuuskuvalle.

– Kyllä nämä tapaukset vahingoittavat mainetta ja niistä tulee tahra Ruotsin urheilulle, sanoo Ruotsin television kokenut urheilutoimittaja Rickard Lauenborg Ekman.

Kommenteissa on todettu, että neljättä tapausta lähiaikoina ei voisi tulla ilman suuria vaikutuksia Ruotsille.

SVT:n toimittaja Rickard Lauenborg Ekman
Rickard Lauenborg Ekman sanoo, että dopintapaukset tahraavat Ruotsin mainetta.Yle

Etninen tausta pinnalla

Urheilijoiden etninen tausta on ollut esillä lukuisia kertoja viime päivien dopingkeskustelussa Ruotsissa, aina Robel Fsihan käryn tultua julki.

Sillä on selitetty syytä, miksi muita kuin syntyperäisiä ruotsalaisia urheilijoita on kärynnyt dopingista. Tämä on poikkeuksellista, sillä etnisyyttä ei liitetä Ruotsissa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Dopingasiantuntija Schulze on sitä mieltä, että tähän on perusteita.

– Doping on sidoksissa kulttuuriin varsin paljon. Pohjoismaissa tapauksia on ollut vähän. Uskon, että sillä on merkitystä, mitä urheilijat oppivat vanhemmilta urheilijoilta, valmentajilta ja lääkäreiltä, Schulze sanoo.

– Tiedämme, että on olemassa suuri riski dopingin käyttöön Euroopan ulkopuolisissa maissa. Afrikan maissa on helppoa saada haltuunsa dopingvalmisteita.

Hän kertoo, että heidän riskianalyysiinsa kuuluu seurata erityisesti urheilijoita, jotka asuvat ja harjoittelevat muualla kuin Ruotsissa.

Ruotsissa on muistutettu viime päivinä tarpeesta kouluttaa muista kulttuureista tulevia urheilijoita maan dopingin vastaisiin käytäntöihin.

Kestävyysjuoksija Meraf Bahta jätti vuonna 2018 vuoden aikana väliin kolme dopingtestiä, sillä häntä ei tavoitettu urheilijan ilmoittamasta paikasta.

Vuosi sitten Ruotsin dopinglautakunta vapautti hänet kaikista syytöksistä. Bahtalla ei katsottu olleen riittävästi tietoa vaatimuksesta.

Rersurssipulasta ollaan eri mieltä

Ruotsin valtakunnallinen urheilun keskusjärjestö on vaatinut valtiolta puoli miljoonaa euroa lisää dopingtyöhön.

Viime vuonna kansallisen ohjelman puitteissa tehtiin 3796 testiä ja vuonna 2018 tehtiin 3880. Viranomaiset eivät pidä vähennystä merkittävänä, mutta sanovat sen johtuvan testikustannusten noususta.

Urheilusta vastaava ministeri Amanda Lind on ollut yllättynyt rahapyynnöstä.

– En ole aiemmin saanut minkäänlaista tietoa siitä, että dopingtyöstä puuttuisi rahaa, jotta voimme tehdä testejä. Olen käynyt keskusteluita viime syksynä aiheesta eikä kukaan ole tuonut tätä esille, hän sanoi SVT:n haastattelussa.

Urheilutoimittaja Rickard Lauenborg Ekman pitää resurssikeskustelua lobbauksena.

– Tässä yritetään selvästi hyötyä tilanteesta ja saada sen varjolla lisää rahaa.

Joka asiassahan voi sanoa, että antakaa lisää rahaa, mutta onko se lopulta siitä kiinni, hän pohtii.

Lue myös:

Jo kolmas dopingtapaus Ruotsissa lyhyen ajan sisällä – yleisurheilija polttopisteessä

Dopingista kiinni jäänyt Robel Fsiha: "Olen ottanut vain lääkkeen vilustumista vastaan"

Ruotsissa jälleen dopingkohu – maastojuoksun Euroopan mestaria epäillään kielletyistä aineista

Ruotsalaispainija Franssonin dopingkäry varmistui – Tokion olympialaiset jäävät haaveeksi

Positiivisen dopingnäytteen antanut ruotsalaispainija uskoo, että vesipullo riittää todisteeksi "sabotaasista" – leirillä mukana ollut pullo lähetetään analysoitavaksi

Ruotsalainen painin maailmanmestari ja Rion olympiapronssinainen antoi positiivisen A-näytteen – syyttää sabotaasia: "Joku samassa harjoitustilassa on tehnyt tämän"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat