Mikko Koivu vaitonainen haastavasta tilanteestaan: "Sinun pitää kysyä valmentajalta"

Nelosketjuun pudonneen Mikko Koivun peliminuutit ovat laskeneet rajusti.

NHL
Mikko Koivu jäällä.
Mikko Koivu sai Vancouver-pelissä vastuuta reilut 13 minuuttia. Getty Images

VANCOUVER. Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu, 36, ei ole tottunut pelaamaan NHL:ssä kymmentä minuuttia. Tämä on kuitenkin ollut viime viikot kaiken kokeneelle suomalaiselle realismia jonkinlaisessa uudelleenrakennusvaiheessa olevassa joukkueessa. Lauantaina Koivu pelasi San Josea vastaan vähiten kaikista Wildin pelaajista, ainoastaan reilut yhdeksän minuuttia.

Myös keskiviikkona Vancouverissa Koivu aloitti nelosketjussa, tosin tällä kertaa minuutit nousivat hieman yli kolmentoista. Se oli silti joukkueen kolmanneksi pienin lukema.

On selvää, ettei käsillä oleva tilanne ole seurahistorian pitkäaikaisimmalle kapteenille helppo pala nieltäväksi. Jokaisella Koivun kaltaisella NHL-veteraanilla on ylpeytensä. Läpi uransa parinkymmenen minuutin jääajoista nauttinut Koivu on pudonnut uuden vuoden puolella myös ylivoimakoosteista.

Vastuu alivoimalla pitää juuri nyt Koivua pelissä mukana, muuten minuutit saattaisivat jäädä alle kymmenen useamminkin.

Lienee turha mainita, ettei aiheen käsittely ollut Vancouverissa Koivun suosikkiaihe.

– Pitää vain tulla hallille ja tehdä oma työ, ei siinä muuta, vähäsanainen Koivu väisteli Yle Urheilulle.

Syitä vallitsevaan tilanteeseen ei ole tarvinnut tämän vuoden puolella kaukaa hakea. Ensinnäkin Wild on aloittamassa jonkin sortin nuorennusleikkausta, mikä on näkynyt myös peluutuksessa. Toisaalta Koivu ei ole joulukuun alun nivusvamman jälkeen yltänyt samalle hyvälle tasolle, jolla syyskaudella vielä pelasi.

Koivu itse osannut antaa syytä roolin pienentymiselle.

– Ei ole tietoa. Sinun pitää kysyä valmentajalta. Minä teen oman työni ja sillä siisti.

Mikko KOivu
Mikko Koivu on kirjannut tällä kaudella vain 15 (2+13) tehopistettä.Getty Images

Minnesota vaihtoi valmentajaa menneellä viikolla, kun Bill Guerin antoi lähtöpassit Bruce Boudreaulle ja nosti virkaa tekeväksi luotsiksi Dean Evasonin. Tiettävästi yksi syy potkuihin oli GM:n tyytymättömyys Boudreaun peluutukseen. Urheilupuolen pomo koki, että osa veteraaneista sai jääaikaa, vaikka esitykset jäällä eivät antaneet siihen aihetta.

Mikko Koivu todennäköisesti kuului niihin pelaajiin, joiden vastuuta Guerin halusi karsia.

Ja kuinka ollakaan, Evasonin ensimmäisessä ottelussa Koivu kirjasi yhdet 15-vuotisen NHL-uransa pienimmistä minuuteista. Vancouver-voiton jälkeen Evason kieltäytyi kuitenkin antamasta minkäänlaisia perusteluita Koivun pienille minuuteille.

– Mikko pelaa erittäin hyvin. Hän on erinomainen puolustussuuntaan, sijoittuu hyvin, riistää kiekkoja ja on tappanut viime otteluissa loistavasti jäähyjä, Evason kommentoi Yle Urheilulle.

– Haluaisiko hän pelata enemmän, aivan varmasti. Haluaisimmeko me laittaa häntä useammin jäälle, ehdottomasti, mutta tilanne on tämä. Hän tekee kuitenkin asioita oikein pelaajana, johtajana ja ammattiurheilijana, Evason jatkoi kiemurteluaan.

Jos syitä Koivun roolin pienenemisille pitäisi arvailla, ainakin pari teemaa nousee helposti esiin. Hyökkäyspäässä vain kaksi maalia (2+13) tehneestä Koivusta ei juuri apua ole ollut, joten kärkiketjujen paikkaa on tämän kautta vaikea perustella. Toisaalta samaan aikaan Koivu on yllättäen ollut vaikeuksissa aloituksissa, mikä on ollut turkulaispelaajan vahvuus aina.

Lauantaina San Josea vastaan Koivu voitti seitsemästä aloituksestaan ainoastaan kaksi, Vancouverissa keskiviikkona yhdeksästä neljä. Alle 50 prosentin aloitustehot ovat Koivulta ennen kuulumatonta. Alivoimalla Koivu on voittanut kauden mittaan ainoastaan 41 prosenttia aloituksistaan, puolustusalueellakin vain 49 prosenttisesti.

Evason, joka on asiasta varmasti hyvin tietoinen, esitti parhaansa mukaan tyhmempää kuin onkaan.

– En tiedä yhtään hänen aloitustehoistaan. Hän on vahva ja kamppailee hyvin, Evason jorisi.

Koivu itse kiisti esimerkiksi pelaavansa vammojen kanssa, jotka voisivat hidastaa menoa.

– Kokonaisuudessaan kaikki on kunnossa ja mies on terveenä. On kivaa, että pystyy pelaamaan ja tekemää päivittäin sitä, mistä nauttii. Alkukausi oli tältä osin vaikeampi, mutta sekin on kai ihan normaalia.

"Pitää keskittyä seuraavaan peliin"

Selvää kuitenkin on, ettei käsillä oleva tilanne ole seuran keulakuvana 15 vuoden ajan toimineelle kapteenille helppo pala purtavaksi. Vaikka putoaminen kärkiketjun roolista nelosketjun pelaajaksi koettelee pelaajan ylpeyttä, valittamaan Koivu ei kohtaloaan ala.

– En minä tässä mitään menneiden vuosien juttuja ala miettiä. Pitää vain keskittyä seuraavaan peliin ja mennä eteenpäin sitä kautta, Koivu huomautti.

Valmentaja kehui Koivun suhtautumista tilanteeseen.

– Hän on käsitellyt omaa tilannettaan todella hienosti. Hän on kova ammattilainen ja se näkyy tässäkin. Peluutuksen suhteen me menemme päivä ja peli kerrallaan. Se, miten paljon hän pelaa, saattaa muuttua jo huomenna, Evason totesi.

Minnesota voitti Vancouverissa voittolaukauskisan jälkeen lukemin 4–3. Koivu ei päässyt ottelussa tehoille.

Lue myös:

Aleksi Saarelalle NHL-uran avausmaali, Joonas Donskoille uusi maaliennätys – katso kaikkien suomalaisten maalit

Kommentti: Valmentajalle kenkää – Minnesotassa homeisia rakenteita ravistellaan kunnolla

Onko Mikko Koivu valmis luopumaan pelaajakaupan estävästä pykälästä? – "Tiedostan missä mennään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat