Suora

  • Urheiluruutu

16-vuotias suomalaishyppääjä järjesti Salpausselälle ennätyksellisen hysterian 28 vuotta sitten – myöhemmin upea hetki avasi Toni Niemisen silmät: "Kävi hullun tuuri"

Tuore olympiavoittaja Toni Nieminen teki vuonna 1992 Salpausselän suurmäessä mäkiennätyksen ja veti paikalle kisaviikonloppuna ennätysyleisön eli yhteensä melkein 120 000 katsojaa.

mäkihyppy
Toni Nieminen 1992 Salpausselkä
Katso, miten hurjaa Toni Nieminen -huumaa elettiin Salpausselän kisoissa vuonna 1992.

Kello on 8.20 sunnuntaiaamuna 1. maaliskuuta. Kisajuna Salpausselän kisoihin on starttaamassa. VR on liittänyt ylipitkään junaansa 13 vaunua. Paikkalippuja on myyty 800.

16-vuotias Toni Nieminen sytytti vuonna 1992 suomalaiset sellaisella tavalla, jota tänä päivänä ei voisi lainkaan edes kuvitella ainakaan mäkihyppääjästä. Sensaatiomaisesti Albertvillessa kaksi olympiakultaa napannut Nieminen saapui kisojen jälkeen hurjan huuman saattelemana Salpausselälle.

“Tonimania” oli valtavaa. Etenkin nuoret tytöt olivat lähteneet ihastelemaan Suomen uutta urheilun supertähteä sankoin joukoin.

– Ei ole ollut ikinä näin paljon naisseuraa junassa, VR:n tuolloinen myyntineuvottelija Pekka Palonen hehkutti 28 vuotta sitten Ylelle.

Kisojen myyntitiskeilllä makkara ja hernekeittokin myytin Toni Niemisen nimellä. Sen lisäksi oli totta kai Toni- paitoja ja rintamerkkejä. Kauppa myös kävi.

– Tämä hysteria on minullekin jotain aivan uutta, Ylen toimittaja Seppo Kannas muisteli 28 vuotta sitten.

– Miksi tilanne on sitten tämä? Nuori poika kohta nuoret tytöt. Ikä on sama kaikilla. Sitten myös laji on sellainen, että tuolta alas tulee ilmojen sankari.

Nieminen ei myöskään pettänyt menestysjanoista yleisöään. Nieminen nappasi 28 vuotta sitten molemmista viikonlopun kisoista voitot: Ensiksi lauantaina tuli ykkössija normaalimäen kisasta. Myöhemmin sunnuntaina rävähti vielä enemmän: Voitto suurmäen kisasta silloisella uudella mäkiennätyksellä, 125 metriä. Nieminen rikkoi legendaarisen kanadalaisen Steve Collinsin 12 vuotta vanhan mäkiennätyksen metrillä.

Teinisensaation saattelemana Salpausselän kisoissa oli ennätysyleisö: 119 200 katsojaa kolmen päivän aikana. Korkeampiin yhteislukemiin on päästy Salpausselällä vain useampipäiväisissä MM-kisoissa.

Mitä Toni Nieminen ajatteli silloin järjestämästään hysteriasta?

– Tähän pitää tottua. Ei sen kummempaa, Nieminen muotoili hymyillen.

Mitä sanottavaa sinulla on näille tytöille?

–Tietysti joskus joku raja. En ole mikään jumala. Ei tarvitse kimppuun käydä.

Sunnuntaina paluujunassa olikin iloinen tunnelma. Tyttöfanit lähettivät vielä Ylen tv-ohjelmassa tsempit ja onnittelut tuoreelle ennätysmiehelle.

– Yritä kestää olla kuuluisana, tyttöjoukko sanoi.

– Emme halua olla häiriöksi, emmekä tarkoita mitään pahalla.

Klikkaa ylhäältä kuvaa ja voit tunnelmoida Toni Nieminen -huumaa 28 vuoden takaisesta tv-ohjelmasta.

Posket punoittivat, mutta paras muisto vain parin vuoden takaa

Yle Urheilun tavoittama Toni Nieminen muistelee lämmöllä 28 vuoden takaisia tapahtumia nykyhetkellä.

– Olihan se aika huima kokemus 16-vuotiaalle. Posket punottivat siitä, mitä ympärillä tapahtui, Nieminen kertoo nyt.

Tuollaisen huuman sisäistäminen ja käsittäminen nuorena teinipoikana oli luonnolisesti vaikeaa.

– Itselleni suurin kokemus oli vain päästä hyppäämään. Se oli minulle ihan riittävää. Kaikki muut asiat jännittivät ja hirvittivät. Jopa ujostelin, Nieminen avaa.

Nykypäivänä on jokseenkin vaikeaa ymmärtää, miten 16-vuotias suomalainen mäkihyppytoivo säväytti kansaa tuolloin noin hurjastikin. Niemisen muistaa myös sen, miten jo aikaisin aamulla ihmiset päivystivät häntä Salpausselän mäkimontussa. Kisoissa eivät sitten kaikki kiinnostuneet mahtuneet katsomaan monttuuun, vaan joutuivat tiirailemaan hyppyjä sen ulkopuolelta.

Mutta ihmismassaa ja hurjaa hulabaloota enemmän Niemistä on lämmittänyt kuitenkin yksi hetki. Hänelle parhaimpana muistona on jäänyt mieleen kahden vuoden takaiset tapahtumat Salpausselän kisoista.

Nieminen oli ollut pienen poikansa vaunujen kanssa katsomassa kisoja. Vanhempi pariskunta oli pysäyttänyt entisen mäkitähden ja ottanut esiin pinssin. Se oli hankittu juurikin vuoden 1992 Salpausselän kisoista ja pinssissä luki "Toni on kultaa."

– Pariskunta halusi ottaa yhteiskuvan ja sanoi, että he olivat ostaneet pinssin silloin ilmeisesti lapsenlapselleen. He olivat minun suuria kannattajiani ja olivat tulleet katsomaan minua silloin. Pariskunta oli ottanut varta vasten pinssin taskuun, jos he sattuisivat törmäämään minuun. He halusivat lahjoittaa pinssin pojalleni, Nieminen kertasi hellyyttävää hetkeä.

– Siinä kävi hullun tuuri, että tapasimme. Pariskunta antoi pinssin ja otettiin porukkaselfiet. Pinssi pääsi pojan vaunuihin viltteihin. Se oli sellainen hetki, missä ymmärsin kisojeni olleen isoja hetkiä ja unohtumattomia kokemuksia.

Toni Nieminen
Katso Toni Niemisen ennätyshyppy Urheiluruudusta

Toni Niemisen vuoden 1992 Salpausselän suurmäen silloisesta ennätyshypystä tulee sunnuntaina täyteen tasan 28 vuotta. Samana päivänä Salpausselän kisoissa on tarkoitus järjestää myös maailmancupin historian tuhannes osakilpailu. Yle kerää suomalaisten muistoja 40 vuoden varrelta siitä, mikä on ollut ikimuistoisin kilpailu.

Nieminen ei osaa itse nimetä yhtä ikimuistoista kisaa suoralta kädeltä, mutta lahtelaiselle Salpausselän kisat ovat olleet lähellä sydäntä. Ensimmäisen kerran Nieminen hyppäsi Salpausselällä maailmancupin kisassa vuosi ennen suurta hysteriaa. Vuoden 1991 suurmäen kisassa Nieminen oli 48:s.

– Olen kasvanut Salpausselän mäkien juurella. Ensin mittalähettinä, sen jälkeen koehyppääjänä ja sitten olen päässyt hyppäämään, Nieminen tunnelmoi.

Mikä on sinulle ikimuistoisin kisa mäkihypyn maailmancupin historiassa? Parhaille lukijoiden muistoille on luvassa palkintoja Janne Ahosen mäkiuran varrelta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Pestinsä jättävä mäkivaltias muistelee Matti Nykästä ja kumppaneita lämmöllä – tv-katsojille tuttu pomo antoi Suomen joukkueelle sviittinsä ja meni itse asumaan homeluolaan

Kun Suomi putos puusta – mitä ihmettä sinivalkoisille urheilusankareille on tapahtunut? Nyt puhuvat 1990-luvulla varjoihin jääneet henkilöt, joiden kädestä Suomi söisi nykyisin

Suomen joukkueet Salpausselän kisoihin nimetty – Mico Ahonen debytoi kotiyleisön edessä Lahdessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat