Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Ilves-naisten tuleva päävalmentaja Linda Välimäki odottaa naisten murtautuvan myös poikajoukkueiden valmennukseen: "Se olisi ihan tervettä"

Peliuransa viime keväänä lopettanut huippuhyökkääjä Linda Välimäki on Ilveksen naisten liigajoukkueen ensi kauden päävalmentaja.

Jääkiekon Naisten Liiga
Reetta Valkjärvi (Blues) ja Linda Välimäki (Ilves)
Vielä viime kaudella Linda Välimäki kikkaili Ilveksen väreissä kaukalossa.Kirsi Teiskonlahti/Yle

Naisten jääkiekkomaajoukkueen konkareista kolme lopetti viime keväänä peliuransa. Heistä Riikka Sallinen toimii tällä kaudella HV71:n naisten joukkueen apuvalmentajana ja Venla Hovi rakentaa omaa valmentajan uraansa Kanadassa.

Torstaina selvisi myös kolmannen konkarin tulevat kuviot, kun Ilveksen naisten liigajoukkue tiedotti kiinnittäneensä Linda Välimäen ensi kauden päävalmentajakseen. Näin koko kova kolmikko jatkaa omien oppiensa jakamista tulevaisuuden tähdille. Sitä Välimäki pitää todella tärkeänä.

– Se on tärkeää varsinkin nyt, kun nais- ja tyttökiekko on nostanut vähän päätään ja pelaajamäärä on kasvanut. Meillä on oma kokemus siitä, mitä vaatii, kun opiskelee tai käy töissä tai on perhettä ja silti pelaa. Pystymme antamaan hyviä neuvoja tulevaisuuden pelaajille, Välimäki sanoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Minusta on tärkeää, että tyttöjen ja naisten kanssa on myös naispuolisia valmentajia mahdollisimman paljon ja sekin on ihan tervettä, että johtoryhmissä olisi naisia poikien puolella.

Linda Välimäki

Naisten sarjoissa naispuolisten päävalmentajien ja apuvalmentajien määrä on kasvanut viime vuosina. Tällä kaudella Naisten Liigan kymmenestä päävalmentajasta neljä on naisia.

Välimäki pitää kehitystä hyvänä, mutta odottaa naisten murtautuvan myös poikien valmennusryhmiin.

– Minusta on tärkeää, että tyttöjen ja naisten kanssa on myös naispuolisia valmentajia mahdollisimman paljon ja sekin on ihan tervettä, että johtoryhmissä olisi naisia poikien puolella. Mitä enemmän, niin mielestäni sen parempi.

Tavoite pelaajapolun vahvistamisessa

Välimäki on toiminut pari viime vuotta Ilveksen tyttökiekkovastaavana. Tuo pesti ei jää minnekään, vaikka Välimäki ottaa haltuunsa myös naisten liigajoukkueen.

– Minulle tärkein tavoite on se, että Ilvekseen saataisiin sellainen tyttökiekkopolku, jossa minun kanssani toiminnan aloittaneita pelaajia nähtäisiin naisten liigajoukkueessa. Sen haluan kokea ensiksi.

29-vuotiaan Välimäen mukaan Ilveksen päävalmentajan pestistä oli kiinnostunut useampi valmentaja.

Linda Välimäki
Linda Välimäki teki Ilveksessä pelaajana hulppean uran.Kirsi Teiskonlahti/Yle

Välimäkeä itseään valmennusuralle siirtymisessä motivoi itsensä kehittäminen ja kilpailuhenkisyys. Hän on nauttinut työstä tyttökiekon parissa, mutta kuluva kausi on ollut hyvin erilainen Välimäen aikaisempiin vuosiin verrattuna. Kilpailu lajin korkeimmalla tasolla on puuttunut ohjelmasta.

– Valmentajan pesti on hyvä siinä mielessä, että ikinä ei voi olla tarpeeksi hyvä, vaan aina voi oppia uutta. Se on siinä se mielenkiintoinen asia. Se viehättää, että aina pystyy oppimaan uusia asioita.

Toistaiseksi Välimäki on käynyt Jääkiekkoliiton seuroille tarjoamia peruskursseja, mutta hänellä ei ole vielä valmentajan ammattitutkintoa. Sen suorittaminen on jossain vaiheessa tavoite, mutta vielä koulutus ei ole ajankohtainen.

– Huhtikuussa on tulossa perheenlisäystä, joten tässä on varmasti ihan tarpeeksi palasia, joita pitää hoidella lähitulevaisuudessa.

Tyttökiekkoilijoiden opastamisen lisäksi Välimäki on valmentanut Ilveksen A-tyttöjä viimekautisessa turnauksessa.

Palo pelaamiseen loppui

Naisleijoniin Välimäki murtautui olympiavuonna 2010, jolloin hän pääsi edustamaan Suomea ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Jo ennen tuota Välimäki oli pelannut leijonapaidassa maaotteluita.

Kisakoneeseen murtauduttuaan Välimäki on kuulunut maajoukkueen vakikasvoihin ja hän on saanut arvokisoissa paljon vastuuta kentällä. Vielä viime kaudellakin ylöjärveläinen pelasi loistokauden ja nakutti hulppeat 71 pistettä Naisten Liigassa. Siksi Välimäen heinäkuinen ilmoitus peliuran päättymisestä tuli monelle yllätyksenä.

– Palo vain loppui pelaamiseen. En ollut enää valmis tekemään kaikkeani sen eteen, että olisin jatkanut peliuraa. Jos palo loppuu, ei siinä minun mielestäni ole mitään järkeä pelata. Olen ollut ihan tyytyväinen siihen päätökseen.

Linda Välimäki, Annina Rajahuhta
Linda Välimäen (kolmas oikealta) ura päättyi MM-hopeaan Espoossa.Tomi Hänninen

Välimäki on nähnyt läheltä muun muassa maajoukkuekaverinsa Sallisen paluun kentille kymmenen vuoden tauon jälkeen. Välimäki kuitenkin vakuuttaa, ettei hän suunnittele samaa.

– Ei voi ikinä sanoa, että en koskaan enää pelaa, mutta uskon, etten tee sellaista paluuta kentille. Varmasti jossain höntsäpeleissä voin pelata, mutta en usko, että ihan lähivuosina tulee sellaista, että lähtisin pelaamaan.

Entisestä hyökkääjästä on hienoa, että jääkiekosta voi nauttia myös muissa rooleissa kuin pelaajana.

– Moni sanoo, että pelaaminen on se ykkösjuttu, mutta valmentaminen ja se, että omat pelaajat onnistuvat tai tekevät niitä asioita, joita olen opettanut heille, on tosi palkitsevaa ja hienoa.

Lue myös:

Peliuransa lopettaneesta leijonatähti Välimäestä Ilveksen naisten liigajoukkueen päävalmentaja

Naisleijonien alivoiman luottopelaajat jättivät joukkueen – uusia vastuunkantajia etsitään MM-kisoihin asti: "Voi lopullisesti unohtaa strategian, jossa valitaan harvat ja valitut jo nyt"

Jääkiekkoilija Linda Välimäki ripustaa luistimet naulaan: "Naisleijonat oli mahtavin joukkue, jossa olen saanut toimia"

Naisleijonien Linda Välimäki haalii uudessa päivätyössään tyttöjä jääkiekkoharrastukseen ja haluaa osaltaan helpottaa lasten tietä huipulle: "Jääkiekko kuuluu kaikille"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat