Kommentti: Mikko Koivun tarina Minnesotassa on päättymässä – mahdollisesti viimeiseksi jäävä Wild-kausi on ollut vaikea, mutta se ei himmennä suomalaisen upeaa NHL-uraa

Käsillä on Mikko Koivun upean Wild-tarinan epilogi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Koivu
Mikko Koivun NHL-uran päätös voi olla käsillä.Icon Sportswire/AOP

Ei sitä oikein vielä pysty sisäistämään.

Minnesotan kokoonpanon näkeminen pelkästään paperilla aiheutti keskiviikkona oudon tunnetilan. Wildin neljänteen ketjuun oli merkitty Ryanit Hartman ja Donato sekä seurahistorian pitkäaikaisin kapteeni Mikko Koivu. Nimenomaan keskushyökkääjänä uransa tehnyt Koivu oli heitetty vieläpä laidalle.

Tähän on tultu: yksi kotimaisen NHL-historian merkittävimmistä pelaajista on tulossa loppusuoralle.

Koivu on ajautunut viime viikkojen aikana ensimmäistä kertaa pitkän ja menestyksekkään Wild-uransa aikana seurassa pahasti sivuraiteelle. Koivu on pelannut paljon nelosketjussa ja esimerkiksi ylivoimapelissä turkulaisveteraanilla ei enää pitkään aikaan ole ollut minkäänlaista roolia.

Käytännössä vain alivoimapelaaminen on pitänyt viime aikoina Koivun pään pinnan yläpuolella. Tasaviisikoin Koivu on pelannut tammikuun puolenvälin jälkeen vain yhdentoista minuutin keskiarvolla. Wildin runkopelaajista ainoastaan aiemmin mainitut Hartman ja Donato ovat pelanneet Koivua vähemmän.

Lauantaina San Josea vastaan Koivu pelasi tasaviisikoin seitsemän minuuttia, vähiten kaikista pelaajista. Hyvin pitkälle samanlainen oli pelin henki keskiviikkona Vancouverissa. Koivu pelasi alivoimien lisäksi nelosketjussa kolmesta viiteen vaihtoa erässä.

Ei Koivua silti mitenkään väärin ole kohdeltu.

Mikko Koivu #9 of the Minnesota Wild pressures Mackenzie MacEachern #28 of the St. Louis Blues
Mikko Koivulla on hänelle epätyypillisesti ollut vaikeaa omassa puolustuspäässä.Joe Puetz/Getty Images

On kiistaton tosiasia, että erinomaisesti joulukuun alun nivusvammaan asti pelanneen Koivun pelaamisessa tapahtui jotakin kaukaloon paluun jälkeen. Koivu ei missään nimessä ole päässyt vuoden 2020 puolella tasolle, jolla tämä vielä syyskaudella pelasi. Ongelmat ovat vieläpä näkyneet Koivulle epätyypillisissä asioissa.

Erinomaisena kahden suunnan pelaajana läpi uransa tunnettu Koivu on hävinnyt tärkeitä aloituksia omalla alueella. Lisäksi hän on seurajohdon ja valmennuksen näkemysten mukaan todistanut liian montaa merkittävää takaiskumaalia lähietäisyydeltä.

Totuutta ei pääse karkuun: Koivu ei ole pelannut hyvin tämän vuoden puolella.

Ja tuskin Koivun tilanne jatkossa kovin paljon paremmaksi muuttuu. Jo edellinen päävalmentaja Bruce Boudreau alkoi talven edetessä peluuttaa nuoria ohi Koivun ja menneellä viikolla penkin taakse tuodun Dean Evasonin ajatus on jatkaa tästä. Tiukkaa linjaa viime viikot vetäneen GM:n, Bill Guerinin viesti on ollut harvinaisen selkeä: jääaika ansaitaan jokaisena iltana erikseen.

Tiettävästi yksi pääsyy yllättäviin valmentajan potkuihin oli juuri se, ettei Guerin ollut tyytyväinen Boudreaun peluuttamiseen. Guerinin mielestä osaa veteraanipelaajista peluutettiin liikaa vain statuksen vuoksi. Viimeinen pisara Minnesotasta saatujen raporttien mukaan oli se, kun Koivu katseli kahta New York Rangersin viime hetken maalia menneellä viikolla lähietäisyydeltä.

Minnesotan 3–0-johto vaihtui tuossa ottelussa 3–4-tappioksi.

Guerinin viesti tuntui menneen perille, sillä Koivu pelasi ensimmäisessä Evasonin luotsaamassa ottelussa, kuten aiemmin todettu, vähiten kaikista Wild-pelaajista. Raportit Minnesotasta kertovat lisäksi, ettei sopimuksensa viimeistä vuotta pelaava Koivu muutenkaan kuulu tuoreen GM:n tulevaisuuden suunnitelmiin.

Mikko Koivu vauhdissa vuonna 2007.
Mikko Koivu on tehnyt NHL-urallaan yli 700 pistettä.Bruce Kluckhohn / Getty Images

Tilanne on tietenkin pelaajalle itselleen äärimmäisen haastava. Jokaisella tuhannen ottelun NHL-pelaajalla on ylpeytensä, eikä Mikko Koivu tee tähän poikkeusta. Koivu osaa kuitenkin hoitaa tilanteen tyylikkäästi ja pitää mölyt mahassaan – tietojeni mukaan jopa siihen malliin, ettei tämän ja edellisen päävalmentajan välillä ollut puheyhteyttä viimeiseen kuukauteen.

Tuskin välit kovin läheisiksi Evasonin kanssakaan lämpenevät.

Mikko Koivu fiksuna pelaajana ja ihmisenä ymmärtää tarkalleen, missä Minnesotassa mennään. Nyt sisään ajetaan nuoria ja kun uusi seurajohto on vielä valmentajan vaihtumisen jälkeen valjastanut siimat äärimmäisen kireälle, seuraikoni on ikään kuin nurkkaan ajettuna.

Etenkin, kun Koivun peliesitykset eivät ole juurikaan antaneet aihetta enempään.

Mitään tavallisesta poikkeavaa Koivun tilanteessa ei kuitenkaan ole. Kun 36-vuotiaan pelaajan vauhti hidastuu ja vieläpä vammojen kautta, tilanne saattaa alati nopeutuvassa NHL:ssä käydä nopealla tahdilla tukalaksi. Ero omilla ehdoilla poistumisen ja kohteliaasti ulos ohjatuksi tulemisen välillä on joskus kuin veteen piirretty viiva.

Yhtä katkeraa kalkkia joi muutama vuosi takaperin viimeisellä kaudellaan Anaheimissa muuan Teemu Selänne – hänkin Bruce Boudreaun alaisuudessa. Koivua ollaan ohjaamassa ulos seurasta samalla tavalla kuin Selännettä aikanaan. Käsillä on yhden merkittävän aikakauden päätös.

Kyle Brodziak ja Marian Gaborik onnittelevat Mikko Koivua tuhannesta NHL-ottelusta.
Kyle Brodziak ja Marian Gaborik onnittelivat Mikko Koivua joulukuussa tuhannesta NHL-ottelusta.Bruce Kluckhohn/Getty Images

Jäljellä olevat 23 runkosarjan ottelua ovat Mikko Koivun upean Wild-tarinan epilogi.

Ne saattavat olla jopa Koivun NHL-uran epilogi. Koivulla on sopimuksessaan siirron estävä pykälä, josta hänen voisi kuvitella olevan valmis jopa luopumaan vallitsevissa olosuhteissa. Jos siis Wildin toimistolla puhelin soi Koivuun liittyen ennen tulevan maanantain siirtotakarajaa, voimme hyvinkin nähdä turkulaisen vielä jonkin toisen seuran verkkareissa.

Toki Koivun otteet vuonna 2020 tuskin herättävät keväällä menestystä tavoittelevissa seuroissa valtavaa kiinnostusta. Etenkään, kun Koivu ei ole erityisen edullinen pelaaja seurojen palkkakattotilanteita ajatellen.

Kaiken keskellä on silti tärkeää muistaa, ettei kuluva kausi määritä Koivun hienoa uraa millään tavalla. Vaikka Wildin seurahistorian pitkäaikaisin kapteeni ja kannattajien suursuosikki ei saa uralleen Hockey Statessa haluamaansa päätöstä, suomalaisen viittätoista upeaa vuotta kaupungissa ei unohdeta koskaan, päinvastoin.

Aika kultaa tässäkin tapauksessa muistot.

Se ymmärretään viimeistään silloin, kun Mikko Koivun numero yhdeksän vedetään Minnesotassa areenan kattoon.

Lue myös:

Mikko Koivu vaitonainen haastavasta tilanteestaan: "Sinun pitää kysyä valmentajalta"

Siirtosoppa kiehuu nyt täydellä höyryllä ja tarjolla voi olla jopa kaikkien aikojen suomalaiskauppa – Änärikirje perkaa siirtomarkkinoiden suurimmat vonkaleet ja kertoo myös hyviä uutisia sairastuvalta

Onko Mikko Koivu valmis luopumaan pelaajakaupan estävästä pykälästä? – "Tiedostan missä mennään"

Kommentti: NHL:n alkukauden suurimman yllättäjän menestyksen salaisuus ei perustu häikäiseviin tähtipelaajiin, vaan johonkin paljon yksinkertaisempaan

Jatkuuko 1000 ottelua Minnesotassa pelanneen Mikko Koivun NHL-ura vielä ensi kaudellakin? – ”Pitää tiedostaa, että tämä on bisnestä”

Mikko Koivu halusi kuumeisesti pois veljensä varjosta – "Se on ollut hänelle erittäin raskas paketti"

Mikko Koivu on tinkimätön johtaja, jonka kädenjälki näkyy Minnesotassa pitkään – tappiot kalvavat vastuunkantajaa: "Aina ei voi olla hyvä jätkä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat