Suora

  • Urheiluruutu

Mäkäräisen ja muiden suomalaisten sihti karmealla tasolla – näin Suomen ampumavalmentaja kommentoi paljon keskustelua herättänyttä tilannetta: "Kaiken maailman asiantuntijoita"

Ampumavalmentaja Juha Papinsaari ei vielä tiedä, mikä aiheuttaa suomalaisten ongelmat penkalla.

ampumahiihto
Jonne Kähkönen ja Juha Papinsaari
Ampumavalmentaja Juha Papinsaari ei halua selittää epäonnistumisia pienillä resursseilla.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomalaisten ampumahiihtäjien osumaprosentti Anterselvan MM-kisoissa on ollut heikkoa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa koko joukkueen keskiarvo on ollut 70 prosenttia ja ainoastaan Suvi Minkkinen on päässyt yli 80 prosentin. Esimerkiksi Kaisa Mäkäräisen osumaprosentti on ollut 74. Mari Ederillä lukema on ollut vain 57, kun vastaavasti kolme MM-mitalia napanneen Marte Olsbu Röiselandin osumaprosentti on ollut 88.

Mitaleja napanneiden urheilijoiden osumaprosentti MM-kisoissa on ollut 90 prosentin tuntumassa. Koko Suomen joukkue on kaukana tästä tasosta.

Mistä suomalaisilla kiikastaa, kun kudit eivät osu oikeaan osoitteeseen? Tätä on pohdittu jo pidempään. Suomen joukkueen ampumavalmentaja Juha Papinsaari kertoi Yle Urheilulle, että sitä on tehty myös joukkueen sisälläkin.

– Yhtä tai kahta ongelmaa ei varmasti pysty vielä erittelemään, mutta sitä on paljon pohdittu ja urheilijatkin ovat esittäneet mielipiteitään asiasta. Myös kaiken maailman asiantuntijoita on ollut Suomen maa täynnä tässä viime päivinä, Papinsaari sanoi.

– Varmasti joudumme katsomaan, mitä tuolla viimeistelyleirillä on tehty.

Papinsaaren mukaan valmennuksen pitää ruotia muun muassa, onko viimeistelyleirillä tehty liian kovia harjoituksia ammunnassa, onko ollut liian paljon ammuntaa sekä sitä, eivätkö urheilijat ole uskaltaneet levätä riittävästi.

– Täytyy katsoa myös, onko tässä kilpailujen välipäivinäkin vielä väkisinkin yritetty korjata niitä virheitä, eivätkä urheilijat ole olleet siihen valmiita tai ole olleet levänneitä tämän kilpailuruljanssin sisällä.

Vähäisistä resursseista panostusta huoltoon

Yhtenä syynä Suomen heikkoon menestykseen on pidetty Ampumahiihtoliiton pieniä resursseja. Papinsaaren mukaan tämän taakse ei voi täysin mennä.

– Eihän huippu-urheilussa mikään ole koskaan riittävä. Vaikka asiaa kysyisi norjalaisilta tai saksalaisilta, niin hekin sanovat, ettei se ole riittävä, Papinsaari sanoi.

Yle Urheilun asiantuntijat Sanna-Leena Perunka ja Paavo Puurunen uskovat, että yksi käsi- tai silmäpari lisää voisi auttaa maajoukkuetta. Puurusen mukaan kokenut ampumavalmentaja voisi tuoda myös urheilijoille lisää luottamusta.

Papinsaari myöntää, että Suomen joukkue operoi pienellä joukolla. Hän ja päävalmentaja Jonne Kähkönen aloittavat työt ja maailmalla reissuamisen toukokuussa ja lopettavat maaliskuussa. Se ei ole ihannetilanne.

– Meillä on nyt panostettu paljon huoltopuoleen, ja vähäiset resurssit on sijoitettu sinne. Se tuottaa hyvää tulosta, vaikka lopputulokseen se ei ole vielä heijastunut.

He eivät ole ikinä paikalla täällä, missä se urheilija töitä tekee. Se on se tekstiviesti, puhelinsoitto ja etävalmennusta.

Juha Papinsaari

Perungan mukaan esimerkiksi Kaisa Mäkäräinen on viime vuosina harjoitellut paljon yksin tai muiden maajoukkueiden mukana, koska ei ole kokenut saavansa Suomen maajoukkueesta apua.

– Aiemmin hän sai Kontiolahdella tarvittaessa apua ampumapenkalle Anatoli Hovantsevilta, mutta viime vuosina hän on ollut hyvin yksin, Perunka sanoi.

Papinsaaren mukaan Suomeen tarvittaisiin kokonaisuutenakin lisää valmentajia, sillä kylmä tosiasia on, ettei heitä ole tarpeeksi.

– Maajoukkuehommissa helpottaisi päivittäistä työtä, että ampumapenkalla yksi katsoisi laukauksia, toinen kuvaisi ampuma-asentoa ja antaisi palautetta urheilijalle. Sitten olisi vielä kolmas valmentaja, joka olisi ladun varrella hiihtotekniikkaa katsomassa. Mutta pienillä resursseilla kun mennään, niin joudutaan tekemään kompromisseja.

Papinsaari nostaa myös esiin suomalaisen valmennussysteemin, joka nojaa pitkälti urheilijoiden henkilökohtaisiin valmentajiin. Henkilökohtaiset valmentajat ovat vain hyvin harvoin mukana maailmancupissa tai arvokisoissa.

– He eivät ole ikinä paikalla täällä, missä se urheilija töitä tekee. Se on se tekstiviesti, puhelinsoitto ja etävalmennusta. Ei se ikinä ole niin tehokasta kuin se, jos valmentaja on paikalla.

Kaisa Mäkäräinen
Ammunta on tuottanut kaikille suomalaisille tuskaa.AOP

Urheilijan hätähuuto vai turhautumista?

Perungan mielestä suomalaisurheilijoiden ulostulot kertovat tällä hetkellä isommasta ongelmasta, ja urheilijoilla on koko kauden ajan ollut haasteita ammunnan kanssa.

– Urheilijoiden avautumisesta huomaa, että pinnan alla on kytenyt kauan. Näen sen urheilijoiden hätähuutona, Perunka sanoi.

Papinsaaren mukaan on normaalia, että urheilijat purkavat turhautumistaan, kun ovat pettyneitä suorituksiinsa. Hänen mielestä pitää pystyä hyväksymään, ettei aina onnistuta.

– Totta kai kärki voidaan vielä tavoittaa, en pidä sitä ollenkaan mahdottomana. Kun asiat lähtevät lumivyöryn lailla vyörymään oikeaan suuntaan, niin tuloksia alkaa tulemaan, hän vakuutti.

– Pienilläkin resursseilla voidaan tehdä kovaa tulosta, kun vain on sellaisia urheilijoita, jotka ovat sitoutuneita tekemiseen ja vievät omalla tavalla asiaa oikeaan suuntaan.

Sekä Puurunen että Perunka totesivat, että suomalaisessa ampumahiihdossa panostusta pitää nyt saada nuoriin niin valmennuksen kuin resurssien suhteen. Kun Puurunen ja Perunka olivat itse nuoria urheilijoita, Suomesta löytyi enemmän ampumahiihtäjiä kuin tänä päivänä.

– Silloin myös ne ammuntalahjakkuudet kouliutuivat. Nyt, kun materiaalia on vähemmän, niin pitää ottaa huomioon, että se työnteko pitää aloittaa tosissaan nuorena ja tehdä pohjat silloin, jotta sitten joskus on edes mahdollisuus ajatella, että aikuisena menestyisi.

Lue myös:

Suomen ampumahiihtäjien alavire jatkuu – parisekaviestin kaksikko otettiin kierroksella kiinni: "Peiliin joutuu katsomaan"

Ampumahiihtoliiton pomo sysää vastuun ongelmista urheilijoille: "Minulla on sellainen käsitys, että urheilijoiden toivomat muutokset on tehty jo moneen kertaan"

Mikä neuvoksi suomalaisten luokattomiin esityksiin ampumapenkalla? Entinen maajoukkuevalmentaja ottaisi mallia Saksasta, lajilegenda korostaa itsekritiikkiä: "Voi vähän tuijottaa peiliinkin ja katsoa, missä se vika piilee"

"Emme ole pysyneet kehityksessä mukana" – Mari Ederin mielestä Suomi on pudonnut muiden kyydistä tärkeässä asiassa, myöntää virheen ratkaisevalla hetkellä

Paavo Puurunen nimeää Suomen joukkueen ykkösongelmaksi ampumapenkkatyöskentelyn, päävalmentaja on varma, että urheilijat tekevät oikeita asioita – "Tässä lajissa on a ja o, että hallitsee painetilanteen"

Ampumahiihto jatkaa Ylen kanavilla ainakin vuoteen 2026 asti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat