Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Krista Pärmäkosken kunto halutaan varmistaa ennen kuin lupa jatkaa kiertuetta heltiää – urheilija itse on täysin valmis jatkamaan: "Ei tässä vielä lyödä hanskoja tiskiin"

Krista Pärmäkoski oli lähellä uupumista jo pari vuotta sitten olympialaisten 30 kilometrin kisassa, mutta selvisi silloin kunnialla maaliin.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski putosi Ski Tourin kokonaistilanteessa 13:nneksi neljännen etapin hyytymisen takia.Getty Images

Krista Pärmäkoski pelästytti kilpakumppanit torstaina Meråkerin 34 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisan jälkeen. Suomalaishiihtäjä lyhistyi maaliviivan ylitettyään lumenpintaan ja tarvitsi apua päästäkseen maalialueelta pois.

Suomen maajoukkueenjohtaja ja Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto kertoi Yle Urheilulle, että Pärmäkoskelle tuli jalkoihin kramppeja 20 kilometrin jälkeen ja ne kestivät matkan loppuun saakka.

Haavisto muistutti, että Pärmäkoski on hiihtänyt pitkiä matkoja lukuisia kertoja. Joskus niissä on ollut ongelmia, joskus ei. Hiihtäjä itse tiesi, miksi tällä kertaa kävi niin kuin kävi.

– Yksinkertaisesti se johtui siitä, että en saanut riittävästi nestettä. Ja se, miksi en saanut riittävästi nestettä, johtui siitä, että juomareppusysteemillä ei tullut niin paljon nestettä kerralla, mitä normaalisti, Pärmäkoski selvensi Yle Urheilulle.

– Ja kyllähän me lähdimme äärettömän kovaa vauhtia liikkeelle. Kun vähän liian kovaa lähtee alussa ja saa vähän liian vähän nestettä kehoon, niin se näkyy sitten tuloksessa.

Maali pelasti Pyeongchangissa

Pärmäkoski oli ennen Meråkerin kisaa kokonaiskilpailussa 10:s, mutta päivän 17. sija pudotti hänen Skandinavian Ski Tourilla 13:nneksi. Haavisto myönsikin, että hän on pettynyt Pärmäkosken sijoitukseen, sillä hän odotti Pärmäkosken taistelevan kokonaiskilpailun palkintosijoista.

– Ei ole minun kohdallani näin kovaa uupumista tullut aiemmin, mutta muun muassa (Pyeongchangin) olympialaisissa kolmellakympillä oli onni, että maali oli siinä kohtaa, missä oli. Jos se olisi jatkunut vielä pari kilometriä, niin varmasti olisi samalla lailla käynyt sielläkin, kisassa hopealle tullut Pärmäkoski hymähti.

Pärmäkosken mukaan hänellä on ollut aiemminkin ongelmia nesteiden kanssa, sillä hän ei herkkävatsaisena pysty juomaan kovin vahvaa urheilujuomaa. Pärmäkoski tiedostaakin, että joutuu menemään kisoissa riskirajoilla sen takia.

"Uutta kohti"

Ski Touria on jäljellä vielä kaksi osakilpailua. Haaviston mukaan ei ole vielä varmaa, hiihtääkö Pärmäkoski kiertuetta loppuun asti. Tilanne arvioidaan perjantaina, kun Pärmäkoski pääsee hiihtämään viikonlopun kisamaisemissa.

Pärmäkoski itse ei torstaina edes ajatellutkaan keskeyttämistä, sillä muutama tunti kisan jälkeen matkatessaan Trondheimiin hän vakuutti olevansa jo hyvissä voimissa.

– En ole ikinä Trondheimissa käynyt, joten kiva lähteä sinne hiihtelemään. Tämänhetkinen sijoitus ei ole sellainen, mitä ajattelin, mutta lähdetään hiihtämään ne kaksi kovaa kisaa vielä. Uutta kohti. Virtaa on taas, kun olen saanut energiaa kehoon. Ei tässä vielä lyödä hanskoja tiskiin, hän vakuutti.

Lue myös:

Romahtanut Pärmäkoski talutettiin pois maalialueelta, lääkäriksi opiskellut kilpakumppani piti huolta – "En muista mitään"

Johaug niukkaan voittoon 34 kilometrin kisassa tuntureilla – pahoista krampeista kärsinyt Pärmäkoski romahti 17:nneksi

Iivo Niskaselta ei löydy samanlaista lyöntiä kuin vuodenvaihteessa – Sami Jauhojärvi manasi myös epäonnea: "Periaatteessa siihen kisaan kaatui Niskasen Ski Tourin menestyminen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat