Richardsson ja Kiekara rikkoivat puolimaratonin EM-rajan

Arabiemiirikuntien Ras al Khaimahissa juostiin puolimaraton varhain aamulla.

Camilla Richardsson oli puolimaratonin 14:s. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Camilla Richardsson oli loistovauhdissa Arabiemiirikuntien Ras al Khaimahin puolimaratonilla. Hän juoksi ennätyksensä 1.12.46, alitti kirkkaasti Pariisin EM-kisojen tulosrajan ja oli kilpailussa 14:s. Kilpailun voitti Etiopian Ababel Yeshaneh ME-ajalla 1.04.31.

– Oli hyvä päivä juosta. Kisan puolivälissä innostuin juoksemaan pikkuisen liian kovaa ja se vähän kostautui lopussa, Richardsson kertaili SUL:n tiedotteessa.

Annemari Kiekara oli 15:s ja rikkoi EM-rajan ajalla 1.14.27. Kiekaralle se oli jo toinen kerta tänä vuonna, kun hän alitti Suomen Urheiluliiton EM-rajan 1.15.00.

– Juostiin Annemarin kanssa alkumatka vuorovedolla. Vedettiin aina kaksi kilometriä kerrallaan, sitten kahdeksan kilometrin jälkeen hän jäi ja minä menin omaa vauhtia, Richardsson sanoi.

Kisan loput 13 kilometriä Richardsson juoksi käytännössä yksin.

– Se oli tietysti vähän harmillista varsinkin, kun siinä oli niin selvät erot molempiin suuntiin. Edellä mennyt nainen oli kaksi minuuttia edellä ja takana tulevaan oli yli minuutin ero, Richardsson sanoi

Richardssonin ennätysaika vei hänet kotimaan kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi. Hänen edellinen puolimaratonin ennätyksensä oli kolme vuotta sitten Tukholmassa juostu 1.15.34.

Päämatka tulevaisuudessa?

Puolimaraton oli Richardssonin mukaan ajatuksia herättävä kokemus.

– Se voi olla niin, että tämä on minun päämatkani tulevaisuudessa, Richardsson viittasi puoli- ja täysmaratoniin.

Lähitulevaisuudessa Richardsson keskittyy kuitenkin estejuoksuun ja tähtää ensi kesän Tokion olympialaisiin ja Pariisin EM-kisoihin, jossa puolimaraton voi olla hänen toinen matkansa esteiden lisäksi. Toinen vaihtoehto EM-kisojen kakkosmatkaksi on 10 000 metriä.

– Jos me saamme EM-kisojen puolimaratonille hyvän joukkueen, silloin juoksen puolimaratonin, Richardsson arvioi.

Vatsavaivat Kiekaran kiusana

Kiekaralle, 43, juoksu oli pettymys. Hän odotteli harjoitusten perusteella 1.12-alkuista aikaa, mutta vatsavaivat estivät kunnon mukaisen juoksun.

– Vatsaa kramppasi ja nesteet hölskyivät siellä jo 7–8 kilometristä alkaen. Siksi en kyennyt menemään niin kuin ajattelin. Se, että nesteet hölskyivät tarkoitti tietysti myös, etteivät ne imeytyneet, Kiekara harmitteli.

– Camillalta tosi hieno juoksu. Tuollaista aikaa odotin itseltänikin treenien perusteella.

Suomelta joukkue EM-kisoihin

Puolimaratonin perusteella joukkue on EM-kisoihin tulossa. Laura Manninen oli kilpailussa 16:s ajalla 1.15.45. Se tarkoittaa, että hänkin on kiinni Pariisin EM-kisapaikassa. SUL:n valintajärjestelmän mukaan EM-puolimaratonille voidaan lähettää joukkue, mikäli vähintään kolme juoksijaa alittaa 1.16.00.

– Camillan kanssa juttelin asiasta lentokoneessa tänne tullessa ja hän sai minut innostumaan asiasta, Manninen sanoi.

Manninen, 46, oli mukana EM-puolimaratonilla Amsterdamissa 2016 ja juoksi nyt parhaan puolimaratoninsa kolmeen vuoteen, vaikka lähtökohta oli kaikkea muuta kuin hyvä.

– Nukuin viime yönä vain 50 minuuttia. Olin jo lähtöön mennessä luopunut kaikista tavoitteista. Alunperin ajattelin, että olisihan kiva jos 45-vuotiaiden SE-alkaisi 1.16-lukemilla. Nyt se on vielä parempi, Manninen kertoi.

Mannisen puolimaratonin ennätys on neljä vuotta sitten juostu 1.14.16.

Lue myös: