1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Olli Jokinen haluaa NHL-joukkueen päävalmentajaksi, muutkin entiset suomalaistähdet unelmoivat huippupesteistä – valmentajia palkkaava Jarmo Kekäläinen vahvistaa kollegoidensa suoran viestin

Monelle entisille suomalaispelaajille on tarjottu valmennustöitä NHL-joukkueiden organisaatioista. Jarmo Kekäläisen mielestä valmentajan kansallisuudella ei ole merkitystä, kyvyt ratkaisevat.

Kuva: AOP

Eurooppalaisten valmentajien asema NHL-maailmassa on puhuttanut Suomessa sen jälkeen, kun Jukka Jalosen maajoukkuesopimukseen sorvattiin NHL-pykälä. Se mahdollistaa Jalosen siirtymisen valmentamaan Pohjois-Amerikkaan, jos sopiva tilaisuus tulee.

Pelaaja-agentti Petteri Lehto on asunut Pohjois-Amerikassa noin 30 vuotta ja seurannut paikallista kiekkomaailmaa läheltä. Lehto painottaa, että eurooppalaisten tilanne on hankala.

– Laajasti ajateltuna en näe tällä hetkellä NHL:ssä yhtään sellaista general manageria, joka palkkaisi eurooppalaisen päävalmentajan. General managerin työpaikka on nykyään epävarma. Eurooppalaisen palkkaaminen vaatisi valtavaa rohkeutta ja olisi riski. Kiekkopomo saattaisi joutua vastaamaan siitä työpaikallaan. Täkäläiseen järjestelmään ei ole helppo päästä sisään, Lehto linjaa Yle Urheilulle.

Lehto ei kyseenalaista Jalosen tai muiden suomalaisvalmentajien ammattitaitoa. Hän toteaa, että asiaa pitää kuitenkin tarkastella pohjoisamerikkalaisten vinkkelistä. Heidän omassa systeemissään pyörii satoja valmentajia, jotka ovat seurapomoille tuttuja, sikäläisen kiekkokulttuurin kasvatteja.

Mikäli suomalainen valmentaja haluaa maailman kovimpaan kiekkoliigaan, polun pitänee kulkea farmi- jopa junioriliigan kautta. Pohjoisamerikkalaiset GM:t ovat painottaneet tätä Yle Urheilun haastatteluissa.

Jukka Jalonen on valmentanut maajoukkueita useisiin mestaruuksiin. Kuva: AOP

Jukka Jalosen meriitit ovat kunnossa. Lisäksi hänen asioitaan hoitaa kokenut agentti. Silti Jaloselta saattaa puuttua se tärkein: hän ei kuulu pohjoisamerikkalaiseen systeemiin.

Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on ainoa eurooppalainen, joka virkansa puolesta palkkaa NHL-päävalmentajia. Kekäläinen ei poissulje suomalaisvalmentajan ilmestymistä NHL-kartalle, mutta helppoa se ei ole. Hän yhtyy pohjoisamerikkalaisten kollegoidensa ajatuksiin.

– Yleisellä tasolla totean, että jos henkilöllä on se asenne, että haluaa tänne ainoastaan päävalmentajan paikalle, niin ehkä siinä onkin selitys, miksi eurooppalaisia ei täällä ole. Pelaajat tulevat tänne sillä asenteella, että he ovat valmiita ottamaan NHL-paikan, vaikka farmin kautta. Valmentajilla pitäisi olla ihan samanlainen ajatus ja asenne, Kekäläinen linjaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Pitää muistaa, että NHL on ylivoimaisesti maailman kovin kiekkosarja, eikä päävalmentajan paikkoja ole tässä liigassa kuin 31.

NHL-valmentajille maksetaan nykyään miljooniin dollareihin kohoavia palkkoja. Kovinta palkkaa nauttii Torontosta tällä kaudella kenkää saanut Mike Babcock, jonka vuosipalkka lähentelee kuutta miljoonaa euroa.

– Päävalmentaja on pelaajien jälkeen toiseksi tärkein pala prosessin ja menestyksen kannalta. Siksi heille maksetaan. Valinnat ovat general managerille ja koko organisaatiolle valtavan isoja päätöksiä, Kekäläinen muistuttaa.

Näetkö itse mahdollisena eurooppalaisen valmentajan palkkaamisen?

– Palkkaan sen jätkän, jonka katson olevan paras auki olevaan duuniin. Kansallisuudella ei ole mitään merkitystä. Meillä on jo suomalaisia organisaation tärkeillä paikoilla, esimerkiksi Ville Sirén ja Jarkko Ruutu. Sama on varattavien pelaajien kanssa. Otetaan paras, kansallisuudella ei ole väliä.

Kuva: AOP

Sirén työskentelee Blue Jacketsin kykyjenetsijänä ja Ruutu nuorten pelaajien kehitysvalmentajana. Ruutu uskoo, että seuraava suomalainen NHL-valmentaja löytyy todennäköisimmin Pohjois-Amerikassa kiekkoilleiden pelaajien joukosta.

– Se johtuu jo ihan käytännön syistä. Sinne päästäkseen pitää ymmärtää pohjoisamerikkalainen kiekkokulttuuri kaikessa laajuudessaan, Ruutu pohtii.

– Sen voi ymmärtää vain, jos on pelannut tai valmentanut siellä. Valmentajan pitää pystyä mukautumaan siihen toimintamalliin ja niihin tapoihin, mutta tuoda mukanaan ripaus eurooppalaista kiekkomaustetta. Ei tietenkään ole poissuljettua, että eurooppalainen valmentaja lähtee valmentamaan Pohjois-Amerikkaan ja oppii kulttuurin samalla, mutta se vaatii paljon aikaa ja erittäin paljon töitä.

Omasta tulevaisuudestaan Ruutu puhuu varovasti.

– Jos sellainen kysymys tulee joskus eteen, asiaa pitää pohtia tarkkaan. En poissulje mitään. Tämä on kuitenkin siinä mielessä helppo asia, että muut ihmiset tekevät tällaiset tarjoukset enkä minä.

Salo, Jokinen ja Nieminen unelmoivat NHL-valmentajan pestistä

Useat suomalaiset entiset NHL-pelaajat kertovat Yle Urheilulle, että heidän tavoitteensa on valmentaa joskus NHL:ssä.

Entinen huippupuolustaja Sami Salo kuuluu niihin suomalaispelaajiin, jotka ovat saaneet kutsun NHL-organisaation valmennushommiin. Salon mukaan NHL:n valmennusmaailma on kuin kutsuvieraille varattu ravintola.

– Pitää olla piireissä. Helvetin vaikeaa sinne on päästä, toteaa Salo, joka on parina kesänä kutsuttu entisen seuransa Vancouver Canucksin nuorten pelaajien leirille valmennushommiin.

TPS:n valmennusjohdossa nykyisin työskentelevä Salo pitää edelleen tiiviisti yhteyttä Canucksiin.

– Työpaikka NHL-joukkueen valmennusryhmässä on tavoitteeni.

Tämä kuulostaa ehkä hullulta, mutta suustani tulee aina suoraa puhetta.

Olli Jokinen

Olli Jokinen valmentaa kolmatta kauttaan alle 16-vuotiaiden joukkuetta South Florida Hockey Academyssa. Jokisen ansioluettelosta löytyy lisäksi 1231 NHL:n runkosarjan ottelua. Jokisen ei tarvitse esitellä itseään pohjoisamerikkalaiselle kiekkoperheelle.

– Päävalmentajan paikka NHL:ssä on haaveeni ja tavoitteeni. Tämä kuulostaa ehkä hullulta, mutta suustani tulee aina suoraa puhetta, Jokinen sanoo Yle Urheilulle.

Sekä Salo että Jokinen alleviivaavat nöyryyttä. Kuten Jarmo Kekäläinenkin linjaa, on oltava valmis aloittamaan farmista tai yliopistosarjasta.

– Jos paikkaa esimerkiksi farmijoukkueessa tarjotaan ja siitä kieltäytyy, saattaa ovi mennä kiinni. Tarjottu mahdollisuus pitää käyttää, koska tulijoita on paljon, Salo toteaa.

Salo painottaa myös, että peliurasta Pohjois-Amerikassa on merkittävästi hyötyä valmennustöitä hakiessa.

– Siinä tapauksessa nimi tunnetaan. Siellä arvostetaan yli kaiken sitä, millainen olet ihmisenä. Näyttöjä pitää olla ja sopivasti tuuria varsinkin ajoituksen suhteen.

Esimerkkinä voidaan pitää puolustajalegenda Teppo Nummista. Tapparan kasvatti jäi aktiiviuran jälkeen asumaan Buffalon seudulle ja sai kutsun Sabresin valmennustiimiin. Numminen oli mukana NHL:n valmennustouhuissa kolmen kauden ajan, vuodet 2011–2014. Numminen oli, ja on sikäläisissä kiekkopiireissä varsin tuttu nimi. Siksi pesti aukesi.

Olli Jokinen tekee määrätietoisesti töitä, jotta pääsisi joskus valmentamaan NHL:ään. Kuva: Timo Kunnari

Olli Jokinen on valmis uhrauksiin unelmansa saavuttamiseksi.

– Se paikka tulee kovan työnteon kautta, jos on tullakseen. Ei sinne vaan kävellä. Yritän joka päivä kouluttaa itseäni paremmaksi junnujen parissa. Olen täällä valmentamisen ytimessä. Isoon pestiin on monta eri reittiä. Yksi on farmin kautta, toinen on päästä ensin apuvalmentajaksi NHL:ään. Tai sitten tie voi kulkea Kanadan juniorisarjan päävalmentajapestin kautta, Jokinen avaa.

– Olen valmis mihin reittiin tahansa sinne pääsemiseksi. Olen saanut tarjouksia NHL:n apuvalmentajan paikkoihin, samoin junnuliigoista, mutta ihan vielä ei ole sen aika, suomalaiskonkari paljastaa.

Jokinen ei sulje pois SM-liigassakaan valmentamista, mutta toistaiseksi kyselyitä ei ole tullut.

Stanley Cupin pelaajaurallaan voittanut Ville Nieminen on valmentanut jo kotimaisissa sarjoissa. Valmentajauransa alkupuolella oleva tamperelainen on yksi niistä, joilla saattaisi olla mahdollisuus tehdä toinen ura Pohjois-Amerikassa. Viime kesänä Nieminen oli mukana Winnipeg Jetsin tulokaspelaajien leirillä.

– NHL-päävalmentajan työ on niin kaukainen haave, ettei siitä uskalla oikein edes haaveilla. Askel kerrallaan sinne suuntaan mennään. Oikotietä ei ole. Pitää olla valmis myös junnuliigaan tai farmiin. Mielen pitää olla avoin kaikelle, Nieminen tuumii.

– Jos Jukka (Jalonen) saisi tungettua jalan oven väliin siellä, niin sitten se voisi olla helpompaa muillekin suomalaisille. Omalla kohdalla olen ottanut sen linjan, että haluan olla hissukseen ja ajattelevalla mielellä. Maalailen maisemaa asian suhteen ja pidän matalaa profiilia, Nieminen toteaa persoonalliseen tyyliinsä.

Ville Nieminen sai potkut Pelicansista syksyllä. Kuva: AOP

Koivu ja Timonen saaneet tarjoukset NHL-organisaatioilta

Saku Koivu sai peliuransa päättyessä kesällä 2014 Anaheim Ducksin organisaatiolta mielenkiintoisen tarjouksen. Turkulainen sai valita, haluaako lähteä mukaan farmijoukkue San Diego Gullsin valmennukseen tai saman seuran toimistohommiin opettelemaan seurajohtamista. Koivu kieltäytyi kohteliaasti molemmista, piti Kaliforniassa sapattivuoden ja palasi Turkuun.

Muista 1970-luvulla syntyneistä entisistä huippupelaajista Ville Peltonen valmentaa Sveitsin Lausannessa. ja katselee Yle Urheilun tietojen mukaan työmahdollisuuksia Pohjois-Amerikasta. Kimmo Timoselle tarjottiin taannoin apuvalmentajan pestiä Arizona Coyotesin joukkueesta.

– Valmennus itsessään kiinnostaa tälläkin hetkellä, mutta ei päävalmentajan työ. Se on niin vaativaa ja kokonaisvaltaista touhua. Sen sijaan puolustajien valmennuksessa työskentely kiinnostaisi, kuopiolainen pohtii.

Timonen tuntee Jukka Jalosen hyvin. Hänen mielestään Jalosen ammattitaito riittäisi NHL-maailmaan.

– NHL on kuitenkin menossa siihen suuntaan, että päävalmentajat ja general managerit ovat yhä nuorempia. Ehkä Jukka on jo siitä yli, kuka tietää.

Suomalaisittain äärettömän mielenkiintoinen on se ajatus, että Peltonen ja Timonen lähtisivät jonain päivänä yhdessä valmentamaan AHL-joukkuetta ja kehittämään itsestään parempia valmentajia. Se ei välttämättä ole mahdoton skenaario.

– Kaikenlaisia on puhuttu, Timonen nauraa.

Eurooppalaisten päävalmentajien historia NHL:ssä on lyhyt, eikä kovin menestyksekäs. Edesmennyt tshekki Ivan Hlinka valmensi Pittsburghissa kauden 2000–01. Alpo Suhonen toimi Chicagon päävalmentajana samalla kaudella, vajaan kauden ajan.

Seuraava potentiaalinen eurooppalainen päävalmentaja voisi olla saksalainen Marco Stürm. Yli 900 NHL-ottelua pelannut Stürm jätti Saksan maajoukkueen päävalmentajan paikan ja lähti apuvalmentajaksi Los Angeles Kingsiin.

Samoista paikoista eurooppalaisten kanssa kamppailevat kuitenkin kokeneet NHL-valmentajat, joita on tällä hetkellä runsaasti työttömänä. Tähän joukkoon kuuluvat muun muassa Mike Babcock, Gerard Gallant, Peter Laviolette ja Bruce Boudreau.

Timo Kunnari

Lue myös:

Tämän tien Jukka Jalonen ja muut NHL:ään haluavat eurooppalaisvalmentajat joutuvat kulkemaan – kokenut GM lataa Yle Urheilulle: "Tulkaa ensin valmentamaan AHL:ään"

Jukka Jalonen kertoo, miten satumainen menestys avasi mahdottomana pidetyn NHL-sauman – näin lähellä lähtö Leijonista oikeasti on: "Keskustelut käydään keväällä"

Jääkiekkoliitolla ei ole vielä varasuunnitelmaa Jalosen mahdollisen NHL-pestin varalle: "Lähtökohta on se, että hän luotsaa Leijonia 2022 saakka"

Jääkiekkoleijonat sensaatiomaiseen MM-kultaan luotsanneelle Jukka Jaloselle jatkopesti – sopimukseen sisältyy NHL-pykälä

Päävalmentaja Jalonen paljastaa, kuinka NHL:stä tuttu menestysresepti auttoi Leijonat hämmästyttävään mestaruuteen: "Pääsimme sellaiseen tilaan, johon harvoin pääsee"