1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Dramaattinen loukkaantuminen varjostaa olympiaunelmaa – keihästähti Magnus Kirtillä on jo kiire: "Onko meillä tähän aikaa?"

Lääkäreiden mukaan keihästähden olkapään kuntoutuminen saattaa kestää vielä muutaman kuukauden.

Loukkaantuminen pakotti Magnus Kirtin pysähtymään. Kuva: Stanislav Moshkov / Yle

TALLINNA. Ei uskoisi, että keihäänheittäjä Magnus Kirt on ollut äskettäin leikkauksessa.

Olkapää, joka lähti sijoiltaan lokakuussa Dohan MM-kisoissa, näyttää toimivan normaalisti, kun urheilija lämmittelee tallinnalaisessa urheiluhallissa.

Kädet tekevät ilmassa suuria, vauhdikkaita kaaria.

– Leikkaus meni hyvin ja kuntoutuminen on edennyt nopeasti, mutta minun täytyy vielä varoa joitain liikeratoja tavallista enemmän, 29-vuotias Kirt kertoo Ylelle lämmittelyn lomassa.

Loukkaantumistilanne näytti dramaattiselta. Loppukilpailun viidennen kierroksen heiton jälkeen Kirt jäi maahan makaamaan ja pyysi apua. Näytti siltä, ettei hän pysty liikuttamaan vasenta heittokättään lainkaan. Hänet vietiin kentältä pois paareilla.

MM-kultaa tavoitellut keihäänheittäjä joutui tyytymään hopeamitaliin.

Leikkausarpi on haalistunut jo lähes näkymättömäksi. Kuva: Stanislav Moshkov / Yle

Pahemminkin olisi Kirtin mukaan voinut käydä.

– Vamma on osoittautunut odotettua lievemmäksi. Käden tärkeimmät osat eivät kärsineet niin paljon kuin aluksi pelättiin, hän kertoo.

Leikkausarpikin on enää vain pieni, muutaman sentin mittainen punertava jälki olkapäässä.

Kilpajuoksu ajan kanssa

Kirt itse ei ole nähnyt loukkaantumistilannetta jälkeenpäin kertaakaan.

Valmentaja Marek Vister ei halua hänen katsovan sitä videolta, sillä trauman mieleen palauttaminen voisi hidastaa paranemista. Valmentajan mukaan on psykologisesti parempi, että Kirt keskittää nyt ajatuksensa tulevaan.

Suurin tavoite on heinä-elokuussa järjestettävät Tokion kesäolympialaiset. Lääkäreiden ja fysioterapeuttien mukaan on siinä ja siinä, ehtiikö Kirt kuntoutua siihen mennessä vai ei.

– Arviot vaihtelevat, mutta yleisin näkemys tuntuu olevan, että käden kuntoutuminen entiselleen kestää vielä joitain kuukausia. Käymme kilpajuoksua ajan kanssa, Vister kertoo.

Dohan MM-kisojen loukkaantuminen näytti pahalta. Kuva: Sven Simon/AOP

Kirt painottaa, että olympialaiset ei voi olla ensimmäinen kilpailu, johon hän paranemisensa jälkeen osallistuu.

– Kausi pitää avata vähintään parilla muulla kisalla, jotta pääsen taas kiinni kilpailurutiiniin. Onko meillä tähän aikaa? Sen näyttää kevät, hän sanoo.

Jos Kirt ehtii treenata itsensä loukkaantumista edeltäneeseen kuntoon, menestymismahdollisuudet olympialaisissa voivat olla erinomaiset.

Viime kesänä Kuortaneen juhannuskisoissa Kirt heitti 90,61 metriä, joka ylittää keihäänheiton nykyisen olympiaennätyksen. Tulos on myös sekä hänen henkilökohtainen ennätyksensä että Viron-ennätys.

Apujoukkoina huippuammattilaiset

Kirtin tämänhetkinen harjoitusohjelma sisältää kolme keihäänheittoreeniä, kolme sprintti- ja hyppytreeniä sekä kolme kuntosalitreeniä viikossa.

Lisäksi hän käy säännöllisesti hieronnassa ja fysioterapiassa, jossa käden lihaksia ja hermoratoja kuntoutetaan erilaisilla harjoituksilla ja venytyksillä.

Kuntoutusapuna ovat huippuammattilaiset.

Kirtin leikkasi virolainen ortopedian erikoislääkäri Madis Rahu suomalaisen urheilukirurgin Urho Väätäisen avustuksella.Fysioterapiasta vastaa kansainvälisesti tunnettu virolainen fysioterapeutti Indrek Tustit. Lisäksi Kirt on käynyt Ranskassa maineikkaan osteopaatin Guy Voyerin hoidettavana.

Kuntoutusprosessin nopeuttamiseksi Kirt on viettänyt myös mahdollisimman paljon aikaa lämpimässä ilmastossa: talven aikana hän on osallistunut yhteensä kolmelle kahden viikon mittaiselle harjoitusleirille Etelä-Afrikassa.

Virolainen on treenannut paljon lämpimässä ja koittanut sillä vauhdittaa toipumista. Kuva: Stanislav Moshkov / Yle

"Nyt mitataan tasoni urheilijana"

Dohassa tapahtunut loukkaantuminen oli Kirtin tähänastisen uran pah­in.

Kirtin mukaan loukkaantumiseen oli monia syitä. Kausi oli ollut pitkä ja raskas, eikä hän ollut ehtinyt palautua tarpeeksi.

Kova kilpailutahti ja Dohan kuuma ilmasto olivat haasteita erityisesti siksi, että Kirtillä on hieman yliliikkuvat nivelet.

Loukkaantuminen pakotti pysähtymään ja muistutti levon ja palautumisen tärkeydestä. Kirt suhtautuu tilanteeseen uudenlaisena haasteena urallaan.

– Olen tähän asti ollut todella onnekas ja selvinnyt ilman mitään vakavampia loukkaantumisia. Nyt mitataan henkistä kykyäni päästä vaikeuksista yli, hän sanoo.

– Tästä tilanteesta selviäminen näyttää todellisen tasoni urheilijana.

Lisäys klo 10.59: Lisätty juttuun ortopedian erikoislääkärin Madis Rahun nimi.

Lue myös:

Keihästähti Magnus Kirtin leikkaava suomalaiskirurgi kertoo nyt Yle Urheilulle, mistä lauantaina tehtävässä operaatiossa on kyse: "Sekä uutta että vanhaa vauriota"

Perättäisillä kisapäivillä kallis hinta? Keihäänheiton lajivalmentaja ei usko Kirtin kuntoutuvan Tokion olympialaisiin MM-kisojen vammasta

Kauden kärkimiehen Kirtin MM-finaalille hirvittävä loppu: jäi makaamaan viidennen heiton jälkeen viivalle olkapäätään pidellen – vietiin paareilla pois

Magnus Kirt pokkasi Viron vuoden urheilija -pystin – kansa olisi valinnut Ott Tänakin