1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Petteri Koponen olisi tuonut helpotusta Susijengin pelillisiin ongelmiin ratkaisevassa karsintaottelussa – asiantuntija kertoo, miten merkittävästä poisjäännistä on kyse

Suomen koripallomaajoukkue pyrkii avaamaan karsintojen pistetilinsä vieraissa Sveitsiä vastaan sunnuntaina.

Petteri Koponen ei ole Susijengin mukana sunnuntain ottelussa Sveitsiä vastaan. Kuva: AOP

Suomen koripallomaajoukkue jatkaa EM-karsintojaan ottelulla Sveitsiä vastaan sunnuntaina. Susijengi joutuu lähtemään tärkeään Sveitsi-otteluun ilman Petteri Koposta, joka kärsii Karjalaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) reisivammasta. Koponen ei ollut mukana perjantaina julkaistussa Suomen kokoonpanossa sunnuntain otteluun.

Susijengin EM-karsintataival alkoi mollivoittoisesti, kun Serbia kävi jyräämässä susilauman Espoon areenassa torstaina luvuin 80–58. Suomi joutui pelaamaan myös serbejä vastaan ilman Koposta, mutta Sveitsi-otteluun Suomen ykköstakamiehen apu olisi ollut enemmän kuin tarpeen.

– Pahaan paikkaan tuli Koposen loukkaantuminen, ja häntä olisi varmasti kaivattu. Hän on yksi harvoista pelaajista, joka pystyy oman puolustajansa voittamaan ja näin luomaan muillekin korintekopaikkoja, Yle Urheilun asiantuntija Teemu Rannikko kertoo.

Suomen yksi ongelma Serbiaa vastaan oli heittopeli ja erityisesti kolmen pisteen heitot. Tässäkin Koposesta olisi Rannikon mukaan ollut suuri apu.

– Koponen on yksi Euroopan parhaista kaaren takaa heittäjistä, jonka kolmen pisteen heittoprosentti on läpi kauden yli viidenkymmenen, Rannikko kehuu suomalaista.

– Joukkue on pelannut monta peliä ilman Koposta. Tiedossa on, että Petteri ei kuitenkaan olisi ollut mikään pelastaja, joka olisi voittanut yksinään pelin Suomelle.

Asiantuntija sysää paineet Sveitsille

Serbia oli jo ennen EM-karsintojen alkua lohkon selkeä ennakkosuosikki, ja marssii heittämällä EM-kisoihin, jos jatkaa samanlaisia peliesityksiä kuin Suomea vastaan. Georgia on kisaisäntänä jo varmistanut paikkansa kisoissa, joten viimeinen jatkopaikka ratkaistaan Suomen ja Sveitsin kesken.

Sunnuntain ottelu on siis erityisen tärkeä molemmille joukkueille. Rannikko sysää paineet Sveitsin suuntaan, sillä kumpikaan joukkue on tuskin ajatellut nappaavansa pisteitä Serbialta.

Teemu Rannikko pelasi uransa aikana Susijengissä 136 ottelua. Kuva: AOP

– Asetelmat Sveitsi-peliin ovat aivan erilaiset kuin Serbiaa vastaan. Molemmilla on paineellinen peli, ja Sveitsin on jopa pakko voittaa, jos he mielivät kisoihin, Rannikko pohtii.

Rannikon mukaan torstaina kärsitystä Serbia-tappiosta ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä Suomen pelistä.

– Serbia oli erittäin hyvä ja sai Suomen hyökkäyksen näyttämään huonolta, mutta ottelusta kannattaa ottaa mukaan ne positiiviset asiat. Suomen taisteluilme oli hyvällä mallilla ja susilauma puolusti hyvin täydet 40 minuuttia, Rannikko sanoo.

"Helppoa siellä ei ole"

Sveitsi ei millään mittarilla ole niin hyvä joukkue kuin Serbia, mutta Rannikko muistuttaa, ettei alppimaata kuitenkaan saa aliarvioida.

– Helppoa siellä ei ole. Vaikea peli on varmasti tulossa, vaikka ei ole yhtä hyvä ja fyysinen joukkue vastassa kuin Serbia, Rannikko ennustaa.

Sveitsi osoitti vaarallisuutensa EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa, kun se venyi jatkoajalle asti Georgian vieraana. Sveitsiläiset olivat vahvoja levypallopelissä ja etenkin hyökkäyspään yli 20 levypalloa kertovat, että Suomen pitää olla korin alla hereillä – varsinkin kun levypalloissa Suomi jäi Serbian jalkoihin.

Sveitsi pääsi mukaan tähän EM-karsintavaiheeseen esikarsinnoista, joissa se kukisti hyviä koripallomaita kuten Islannin ja Portugalin. Esikarsintavaiheessa Sveitsin joukkueen tähtenä hääri Clint Capela, joka ei Suomea vastaan ole mukana, koska mies pelaa tällä hetkellä NBA-otteluita.

Susijengi kohtaa sunnuntaina Sveitsin Fribourgissa. Ottelu esitetään TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 20.05 alkaen.

Lue myös:

Petteri Koponen sivuun sunnuntain tärkeästä Sveitsi-ottelusta

Kaiken nähneeltä Dettmannilta isot kehut Serbialle – "Ehdottomasti yksi parhaimmista puolustuksista, joita me olemme nähneet viime aikoina"

Yllätyssiirto! Susijengin Jamar "Jammu" Wilson vahvistaa loppukauden Kataja Basketin rivejä