Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Yhdistetyn miehet ensi kertaa Krismayrin opeilla maailmancupiin – varakisa meni täysin penkin alle: "Senhän pitää aina olla katastrofi, jotta varsinainen kilpailu onnistuu"

Yhdistetyn maajoukkueen uusi mäkivalmentaja Falko Krismayr luottaa siihen, että huono kenraali tuo hyvän tuloksen.

yhdistetty hiihto
Falko Krismayr
Falko Krismayr saa tulikasteensa Suomen joukkueen mäkivalmentajana Trondheimin maailmancupissa.Lehtikuva / Samuli Ikäheimo

Yhdistetyn urheilijat pääsevät tänä viikonloppuna vihdoin tositoimiin, kun maailmancup jatkuu Trondheimissa. Samalla Suomen joukkueen tuorein vahvistus, mäkivalmentaja Falko Krismayr saa tulikasteensa.

Itävaltalainen tietää, että häneltä odotetaan paljon, mutta hän muistuttaa, ettei maailmaa voi muuttaa yhdessä päivässä. Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että Suomella on voittavia urheilijoita joukkueessa.

– Olen sataprosenttisesti vakuuttunut, että parannamme tasoamme ja kehitymme, Krismayr sanoi Yle Urheilulle varakisan jälkeen.

Varakilpailu ei sujunut suomalaisittain kovinkaan maireasti, sillä Ilkka Herola ei päässyt hyppäämään pukuhylkäyksen takia ja muut suomalaiset löytyivät tuloslistan loppupäästä. Kirsmayr yritti kääntää tilanteen positiiviseksi.

– Tämä oli ehkä paras kenraaliharjoitus meille, koska senhän pitää aina olla katastrofi, jotta varsinainen kilpailu onnistuu, hän naurahti.

Panostusta tasapainoon ja vauhtimäen vauhtiin

Yksi suomalaisia yhdistetyn miehiä vaivanneista ongelmista on ollut surkea vauhtimäen vauhti. Krismayrin mukaan tähän on pyritty hakemaan muutosta monin eri tavoin ja harjoittein. Perjantain varakisassa suomalaiset petrasivatkin vauhtejaan verrattuna alkukauteen. Tuloksissa tämä ei kuitenkaan näkynyt.

– Koko joukkue on tehnyt asian kanssa paljon työtä, koska hyppäämisessä siitä on paljon kiinni. Jos ei ole tarpeeksi vauhtia, paraskaan hyppy ei auta, Krismayr sanoi.

Hänen mukaansa joukkue on tehnyt paljon työtä myös tasapainon kanssa, sillä se on askel vauhdin paranemiseen. Krismayrista näyttää tällä hetkellä siltä, että kehitystä on tapahtunut.

– Olen täällä koska uskon, että tämä joukkue voi voittaa. Täytyy muistaa, että olemme yhdistetyn kisassa. Tavoitteenamme ei ole voittaa mäkihyppykisaa, vaan hypätä tarpeeksi hyvin, jotta voi voittaa yhdistetyn kisan.

"Jokainen pääsee irti vanhoista kaavoista"

Ilkka Herolan mukaan Krismayr ei välttämättä ole tuonut joukkueeseen mitään uutta, sillä mäkihypystä puhuttaessa laji on yhä sama kuin aiemminkin. Perusasiat eivät muutu miksikään. Sen sijaan joukkueen ilmapiiriin Krismayr on tuonut positiivisuutta.

– Olemme päässeet oikein hyvin alkuun ja tulleet toimeen. On ollut mukava touhuilla. Hän on saanut annettua joka jätkälle jotain uutta ajateltavaa hyppäämiseen. Jokainen pääsee vähän irti vanhoista kaavoista, Herola pohti.

Ilkka Herola
Ilkka Herola hylättiin varakisassa. Tämä ei kuitenkaan vaikuta hänen kisaviikonloppuunsa, ellei lauantain tai sunnuntain mäkikisaa peruta.Tomi Hänninen

Herolan mukaan hänellä ei ole ollut hypyssään mitään perustavanlaatuista ongelmaa, mutta hänet on helposti vedetty muun joukkueen alhoon mukaan. Herola muistuttikin, että hän on tällä hetkellä tekemässä uransa parasta maailmancupin kautta, vaikka palkintosijat ovatkin vielä jääneet saavuttamatta.

Krismayr korvasi Suomen joukkueessa Jarkko Saapungin, joka toimii yhä Herolan henkilökohtaisena valmentajana. Herola ei koe tilanteessa olevan pienintäkään “ristivedon” vaaraa. Hän pitää Saapungin kanssa tiivistä yhteyttä kisamatkoilla.

– Samalla sapluunalla jatketaan kuin kotona, mitään ei ole muutettu. Minun täytyykin pitää pää kylmänä, sillä kaikkea ei kannata kääntää päälaelleen.

Reponen debytoi maailmancupissa

Suomen maajoukkue esitteli Trondheimissa uuden tulokkaan, sillä joukkueen parhaan tuloksen (32:s) varakisassa esitti juuri 18 vuotta täyttänyt Perttu Reponen.

Kiteen Urheilijoita edustava lupaus voitti reilu kuukausi sitten nuorten olympiafestivaaleilla hopeaa, ja vaikka hän on kuulunut Suomen maajoukkueeseen koko kauden, pääsee hän vasta nyt ensimmäiseen maailmancupin kisaansa.

– Syksy oli vaikeaa. Minulla oli pitkiä sairasteluja ja sen kautta valmistautuminen kauteen oli aika heikko. Nyt olen päässyt taas hyvään rytmiin ja pääsen taas kisaamaan, Reponen kertoi Yle Urheilulle.

– Toivottavasti saisin nyt terveitä harjoitusjaksoja. Pääsisin sitä kautta kehittymään äijien mukana ja saisin hyvää tulevaisuutta sen kautta.

Reponen osoitti jo Lausannen olympiafestivaaleilla, että hänellä riittää hiihtovauhtia. Hän myöntääkin, että hänellä on muiden suomalaisten tavoin ollut mäen kanssa välillä pieniä vaikeuksia, mutta viime aikoina sekin on lähtenyt kehittymään lupaavasti.

Pienestä pitäen eri lajeja pesäpallosta yleisurheiluun harrastanut Reponen on kotonaan isänsä valmennettava, mutta maajoukkueen uusi valmentaja Falko Krismayr on tehnyt häneen vaikutuksen.

– Hänestä on jäänyt positiivinen kuva, ja hän on tuonut uusia, hyviä juttuja. Mukava lähteä tekemään yhteistyötä hänen kanssaan! Reponen vakuutti.

Lähetys Trondheimin lauantain kilpailusta alkaa kello 10.25 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Ilkka Herolalla epäonnea yhdistetyn varakilpailussa – Suomen kärkimies diskattiin puvun takia

Matti Nykäsestä innostunut Suomen yhdistetyn uusi mäkiluotsi täräytti palkintotavoitteen Lahteen – päävalmentaja hehkutti ulkomaalaista ratkaisuaan: “Välillä jopa v****maisen hyvä”

Yhdistetyn valmentajien "avioliitossa" on puhuttu kovalla äänellä ja suoraan – sivuun siirretty Saapunki miettii tulevaisuuttaan: "Menen vaikka metsämieheksi Kuusamoon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat