Hyppää sisältöön

Kobe Bryantin helikopterionnettomuuden pilottia oli varoitettu aiemmin piittaamattomuudesta sääolojen suhteen

Kobe Bryantia lennättänyt helikopteri törmäsi vuorenseinään tuhoisin seurauksin.

Kobe Bryantin helikopterionnettomuus tapahtui 26. tammikuuta. Kuva: Getty Images

Koripallolegenda Kobe Bryantin kuolemaan johtaneen helikopterionnettomuuden lentäjää oli varoitettu jo vuonna 2015 piittaamattomuudesta lentosäätä kohtaan, kertoo Los Angeles Timesin haltuunsa saama Yhdysvaltain ilmailuviranomaisten raportti.

Bryant ja kahdeksan muuta ihmistä, muiden muassa Bryantin 13-vuotias tytär, kuolivat 26. tammikuuta onnettomuudessa, kun heitä kuljettanut helikopteri iskeytyi vuorenseinään Los Angelesin länsipuolella. Kukaan kyydissä olleista ei selviytynyt.

Onnettomuuden syytä selvittävän loppuraportin valmistumisen odotetaan kestävän vähintään vuoden. Tutkinnan kohteena on esimerkiksi sumuinen sää ja sen mahdollinen vaikutus onnettomuuteen. Alustavassa tutkinnassa ei kuitenkaan löytynyt merkkejä moottoriviasta.

Pilotti otti vastuun virheestään ja sai lisäkoulutusta

Los Angeles Timesin saaman raportin mukaan kopteria kuljettanut Ara Zobayan sai viisi vuotta sitten viranomaisilta varoituksen, kun hän lensi lähellä Los Angelesin kansainvälistä lentokenttää, vaikka lennonjohto oli evännyt luvan.

Tuolloin kiellon syynä oli näkyvyyttä heikentänyt huono sää. Yhdysvaltain ilmailuviranomaisten mukaan pilotti otti vastuun virheestään ja sai lisäkoulutusta. Häntä moitittiin kuitenkin piittaamattomuudesta sääoloja kohtaan. Raportin mukaan lentäjä ei kuitenkaan syyllistynyt vastuuttomuuksiin toistuvasti.

Los Angeles Timesin haastattelemien lentäjien kanta huomautukseen vaihteli.

– En tunne yhtäkään helikopterilentäjää, joka ei olisi rikkonut tuota sääntöä. Jos tuo on ainoa Ara Zobayanin saama huomautus, hänellä on puhtaat paperit, arvioi kokenut lentäjä Shawn Coyle.

Toinen kokenut lentäjä Zoey Tur totesi kuitenkin, että lentäjän on aina arvioitava sää reitillä.

Lakers ja Clippers kohtaavat huhtikuussa

Los Angelesissa pidetään 24. helmikuuta muistojuhla Bryantin ja hänen Gianna-tyttärensä muistoksi.

Bryantin seura Los Angeles Lakers perui heti tähtensä kuoleman jälkeen kotiottelun paikallisvastustaja Los Angeles Clippersiä vastaan. Ottelun uusi pelipäivä on ratkennut, ja se pelataan 9. huhtikuuta. Ottelun takia NBA-koripallon huhtikuun alun ohjelmaan tulee pieniä muutoksia, ja muun muassa Lauri Markkasen seuran Chicago Bullsin ottelut Los Angelesissa siirtyvät parilla päivällä.

Bryant voitti 20-vuotisella urallaan viisi NBA-mestaruutta Lakersissa.

Lue lisää:

.
.