Suora

  • Urheiluruutu

Kymmentuntinen bussimatka ja puolivälieräottelu noin 20 tunnin palautumisen jälkeen – Kärppien Saila Saari ruoti naiskiekon asemaa Suomessa: "Onhan se vähän järjenvastaista"

Naisten Liigan puolivälierävaiheessa pelitahti on rivakka. Moisiin peliaikatauluihin ja -matkoihin ei Saaren mukaan moni mies välttämättä iloiten suostuisi.

jääkiekko
Saila Saari Oulun Kärpät
Saila Saari on pelannut Kärpissä kaudesta 2016–2017.Tomi Hänninen

Jääkiekon Naisten Liigan puolivälierät alkoivat heti jännärillä, kun Kärppien ja Helsingin IFK:n kohtaaminen Oulussa venyi jatkoajalle. Kotijoukkue Kärpät otti Saila Saaren jatkoaikaosumalla ensimmäisen voiton maalein 4–3, ja aloitti rivakasti valmistautumisen sunnuntaina häämöttävään toiseen osaotteluun.

– Ottelu oli erittäin tasainen ja tiukka. Olimme aika lailla purjeessa ensimmäisessä erässä. Etäisyydet kasvoivat pelaajilla ja oikeastaan kaikilla kentän osa-alueilla emme olleet samassa pelissä. Onneksi lopussa saimme sen viimeisen niitin ja pääsimme voittajina matkaan, Saari sanoi Yle Puheen kiekkokierroksella ja viittasi Helsinkiin suuntautuvaan bussimatkaan.

Saari taituroi pitkäksi venyneessä ottelussa tehot 2+1. Palautuminen jää lyhyeksi, sillä joukkueet kohtaavat seuraavan kerran heti huomenna sunnuntaina. Ottelu Helsingissä Malmin jäähallissa alkaa jo kello 12.50.

– Tässä juuri bussissa olemme. En tiedä, millä HIFK on tullut, että ajelemmeko tässä peräkanaa vai lentävätkö he, mutta me menemme ihan bussilla. Olemme tottuneet matkustamaan eikä tämä ole meille mitenkään uusi tilanne, Saari kertoo.

Ei välttämättä ihan jokainen äijä olisi iloinen, jos vajaan vuorokauden sisään pitäisi olla heti valmiina ja sitten vielä matkustukset päälle, nimenomaan, kun ei edes lennetä. Kyllä naiset ovat ihan kovia sällejä.

Saila Saari

Hyökkääjän mukaan Oulusta Helsinkiin huristellaan bussilla kymmenisen tuntia. Joukkue saapuu Helsinkiin vasta yhden aikaan aamuyöllä. Tuolloin pudotuspeliottelun alkuun on vajaat 12 tuntia aikaa.

– Onhan se vähän järjenvastaista, mutta näillä mennään. Emme oikein voi vaikuttaa näihin aikatauluihin hirveästi. Nyt pitää vain levätä tässä bussissa ja alkaa keskittyä huomiseen.

"Naiskiekon asemassa on korjaamisen varaa"

Saari on pelannut Oulussa kaudesta 2016–2017 ja tietää hyvin, millaista pohjoisen seuralla matkaaminen Naisten Liigassa on. Kärpissä olosuhteisiin on totuttu, mutta muutos kelpaisi silti.

– Ei välttämättä ihan jokainen äijä olisi iloinen, jos vajaan vuorokauden sisään pitäisi olla heti valmiina ja sitten vielä matkustukset päälle, nimenomaan, kun ei edes lennetä. Kyllä naiset ovat ihan kovia sällejä, Saari naurahtaa.

– Mutta kyllähän se liittyy paljon naisjääkiekon asemaan täällä Suomessa, siinä olisi paljon korjaamisen varaa. Pienimuotoinen korjaus esimerkiksi juuri peliaikatauluissa olisi ihan paikallaan, Naisleijonistakin tuttu Saari jatkaa.

Väitän, ettei ainakaan omana peliaikanani tätä muutosta ei tapahdu. Koko ajan yritämme sen eteen tehdä töitä, mutta tarvitsemme siihen vähän tuolta muualtakin herätystä.

Saila Saari

Aivan hetkeen 30-vuotias Saari ei muutosta silti uskalla toivoa tai odottaa. Ajatus siitä, että Naisten Liigassa joukkueet liikkuisivat aina lentäen tai että edes pudotuspelit pelattaisiin inhimillisiin aikoihin ei kuulosta Saaren mukaan lähitulevaisuudelta.

– Väitän, ettei ainakaan omana peliaikanani tätä muutosta ei tapahdu. Jos tässä kymmenen vuoden sisään alkaisi pikkuhiljaa tapahtua, niin se olisi jo ihan kova juttu. Koko ajan yritämme sen eteen tehdä töitä, mutta tarvitsemme siihen vähän tuolta muualtakin herätystä. Emme ihan kaikkea pysty itse tekemään, Saari sanoo.

Bussimatkoista otetaan kaikki irti

Asenne on Kärppänaisilla kuitenkin kohdallaan ja bussimatkoista otetaan kaikki mahdollinen hyöty irti. Moni pelaaja käyttää ajan opiskeluun ja älylaitteetkin ovat ahkeralla käytöllä. Ja saavatpa naiset valmistautua tuleviin otteluihinkin.

– Toisaalta on ihan hyväkin, että olemme näin tiiviisti yhdessä. Jos on jotain hiomista, kuten varsinkin pleijareiden aikaan, kun seuraava peli tulee yleensä niin nopeasti, niin pystyy heti käymään kenttäkavereiden ja muiden kanssa vähän läpi, että mitä voisi parantaa, Saari summaa matkustuksen hyviä puolia.

Puolivälierien avauskierroksen muissa otteluissa KalPa nitisti vierailulle tulleen Ilveksen 2–0, Kuortane kairasi Hämeenlinnassa HPK:lta 7–4-voiton ja Kiekko-Espoo otti Sportista komean 9–2-kotivoiton. Puolivälierät jatkuvat kaikilla joukkueilla heti sunnuntaina.

Lue myös:

Noora Räty vaatii parempia olosuhteita naisten maajoukkuepeleihin – "Jotenkin nämä turnaukset päätyvät aina tällaisiin pikkukyliin"

Naisleijonien EHT-ottelu pelataan Eksjön “peltipurkissa”, jossa NHL-taso jää julisteisiin – “Ei tämä mikään uusi juttu ole”

Tuore ruotsalaistutkimus paljastaa: yksi miesjääkiekkoilija tienaa enemmän kuin naisten koko joukkue

Ilves-naisten tuleva päävalmentaja Linda Välimäki odottaa naisten murtautuvan myös poikajoukkueiden valmennukseen: "Se olisi ihan tervettä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat