Suora

  • Knock out sprint
  • Huuhkajaviisut
  • Urheiluruutu
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Nähdäänkö tänään Kaisa Mäkäräisen viimeinen arvokisastartti? Kilpakumppanit vaativat suomalaistähden uran jatkoa – "Hänellä ei ole mitään syytä lopettaa!"

Anterselvan ampumahiihdon MM-kisojen yhteislähtökilpailu saattaa olla Kaisa Mäkäräiselle hänen uransa viimeinen arvokisastartti. Monet kilpakumppanit toivovat, ettei näin käy.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen kilpailee ainoana suomalaisena Anterselvan MM-kisojen yhteislähtökisassa.imago sportfotodienst / AOP

Selina Gasparin on Sveitsin ampumahiihtojoukkueen ykköstykki, mutta hän on myös Suomen joukkueen tähden, Kaisa Mäkäräisen sydänystäviä. Huhtikuussa 36 vuotta täyttävä Gasparin on tuntenut 37-vuotiaan Mäkäräisen monta monituista vuotta.

Kaksikko on tutustunut kisareissuilla ja etenkin näytöskisoissa, jotka ovat maailmancupin kisoja rennompia ja urheilijoita lähentäviä. Kun Mäkäräinen kolme vuotta sitten kysyi Sveitsin joukkueelta, voiko hän harjoitella kesän heidän kanssaan, Gasparin oli yllättynyt.

– Olimme tietenkin ylpeitä, että hän valitsi meidän joukkueemme, hän myönsi Yle Urheilulle.

Gasparin muistutti, että Mäkäräinen on ollut huipulla jo vuosikausia. Jos on Mäkäräinen tärkeä ihminen Gasparinille, on hän sitä myös koko lajille.

– Minusta hän on yksi ampumahiihdon suurimmista nimistä tälläkin hetkellä, vaikka ei tänä talvena olekaan ollut niin paljon mitalisijoilla niin kuin aiemmin. Se, että hän on ollut palkinnoilla jo usean vuoden ajan, on paljon isompi asia kuin se, että olisi palkintosijoilla parin viikonlopun ajan, Gasparin sanoi.

– Moni urheilija on ylpeä, kun kisassa pystyy lyömään Kaisan, koska silloin tietää, että on ollut todella hyvä!

Mäkäräisen menestys poikkeuksellista

Gasparin ihailee Mäkäräisen työmoraalia ja sitä, miten tämä aina haluaa olla jokaisella osa-alueella täydellinen ja kehittyä koko ajan. Gasparinin mielestä on myös merkittävää, että Mäkäräinen on tehnyt sen lähestulkoon kokonaan yksin, sillä Suomen pienillä resursseilla operoivasta pienestä joukkueesta ei ole ollut suurta kiriapua hänelle.

– Kaisan olemassaolo on Suomelle hyvin tärkeä, koska joukkueessa on oikeastaan vain yksi urheilija, joka tekee tulosta. Ja on tehnyt niin monta vuotta. Se on hyvin poikkeuksellista, koska laji kehittyy ja on vaikea pysyä huipulla, Gasparin sanoi.

Mäkäräinen on vuoden 2011 takaa-ajon maailmanmestaruutensa lisäksi voittanut himmeämpiä MM-mitaleja vuosina 2011–2017. Ensimmäisen maailmancupin osakilpailunsa hän voitti jo vuonna 2010 ja tuorein löytyy tämän vuoden tammikuulta. Maailmancupin kokonaiskilpailun hän on voittanut kolme kertaa, kausina 2010–2011, 2013–2014 ja 2017–2018.

Mäkäräinen ja Gasparin keskustelevat yleensä keskenään ampumahiihdosta ja sen aiheuttamista tunteista, mutta myös kaikesta muusta. Gasparin muun muassa seurasi läheltä, kun Mäkäräinen rakennutti avopuolisonsa kanssa omakotitaloa muutama vuosi sitten, joten sisustusaiheet ovat tulleet tutuiksi.

– Olen sanonut hänelle, että hänen pitäisi ryhtyä sisustajaksi kilpauran jälkeen, Gasparin naurahti.

Tiril Eckhoff ja Kaisa Mäkäräinen
Tiril Eckhoff onnitteli Kaisa Mäkäräistä tammikuussa, kun tämä voitti Oberhofin yhteislähdön maailmancupin osakilpailun.imago sportfotodienst / AOP

Mäkäräisen merkitys lajille suuri

Niin, se uran lopettaminen. Kaisa Mäkäräinen ei ole itse siitä vielä mitään lopullista sanonut, mutta jos kilpakumppanit saisivat päättää, he haluaisivat nähdä suomalaisen maailmancupissa ja arvokisoissa vielä jatkossakin.

– Kaisa on ollut ehdottomasti parhaimpia ampumahiihtäjiä maailmassa jo pitkään. Olen ollut vaikuttunut hänen halustaan olla kärjessä joka vuosi. Ja vuosi vuoden jälkeen hän on pystynyt huippusuorituksiin. Hän on merkinnyt paljon naisampumahiihtäjille, hehkutti Ruotsin Hanna Öberg.

– Kaisa on todellinen legenda ampumahiihdossa. Minusta olisi todella surullista, jos hän päättäisi lopettaa. Hän on ollut ampumahiihdossa niin kauan, kun minä olen sitä katsonut televisiosta, ja hän on lajissa yhä! Hän on erittäin hyvä ampumahiihtäjä ja toivon, että hän jatkaisi vielä Pekingin olympialaisiin asti, toivoi Norjan Tiril Eckhoff.

Samaa haluaisi myös Selina Gasparin, joka muistutti urheilijoiden katsovan Kaisa Mäkäräistä kunnioittavasti ylöspäin.

– Kaisa on tehnyt hienoja asioita lajille. Toivon, että hän jatkaa ja saavuttaa vieläkin enemmän. Minusta hänellä ei ole mitään syytä lopettaa!

Lähetys Italian ampumahiihdon MM-kisoista alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 13.25.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen pohtii suhdettaan julkisuuteen – onko median antama kuva hänestä oikea?

Kaisa Mäkäräinen puhuu avoimesti henkisestä epävarmuudestaan – poikkeuksellisen menestynyt suomalaistähti ajattelee usein, ettei asioista tule yhtään mitään

Olympiakirous, joka teki ennakkosuosikista epäonnistujan – Kaisa Mäkäräisen olympialaisia varjostaneet norovirus ja surkeat asumisolot: “Yksikään lääkäri ei olisi päästänyt minua starttiviivalle”

Kaisa Mäkäräisen yli vuosikymmenen kestäneelle MM-taipaleelle on mahtunut tunteiden koko kirjo

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat