1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Maajoukkuekoripallo

Shawn Huff pelaa juhlaottelunsa Sveitsiä vastaan – 17-vuotisen maajoukkueuran huippuhetken valinta oli hankalaa: "Olisiko se se seuraava peli?"

Susijengi jatkaa EM-karsintoja tänään Sveitsiä vastaan. Lähetys suorana TV2:ssa kello 20.05.

Shawn Huff pelaa tänään 200. maaottelunsa. Kuva: Getty Images

Suomen miesten koripallomaajoukkueella on totuuden hetki, kun se kohtaa tänään EM-karsintaottelussaan Sveitsin. Pientä lisäjännitystä ottelun alla toivat joukkueen kadoksissa olleet matkalaukut. Tuostakin ongelmasta selvittiin.

– Ne ovat asioita, joihin ei voi hirveästi vaikuttaa eikä niistä kannata myöskään ottaa murhetta. Upea suoritus, että huoltomme sai tavarat tänne, maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kiitteli Sveitsin päässä.

Samalla asenteella Dettmann on käsitellyt joukkueensa kanssa myös torstaista tappiota Serbiaa vastaan. Hän päätti, ettei otteluun jäädä kiinni ja teroitti samaa myös pelaajille.

– Ei meillä ole sellaista näkemystä, että olisimme hirveän huonosti pelanneet. Pidimme Serbian 80 pisteessä ja loimme itse asiassa meille mahdollisuuden voittaa, Dettmann summasi.

Merkittävintä Sveitsin pelityylissä on päävalmentajan mukaan, että hyökkäyslevypalloihin mennään koko kentän voimin.

– Se on täysin harvinaista ja joku voisi sanoa, että se on kuritonta, mutta pitää sallia jokaiselle joukkueelle omat mallinsa. Meidän pitää huolehtia, että olemme myös samoissa palloissa mukana ja olla fyysisiä, Dettmann sanoi.

Henrik Dettmann aikoo nostaa suomalaisten pelin intensiteettiä. Kuva: Stanislav Krasilnikov/TASS /All Over Press

Sveitsiläiset ovat hänen mukaansa hyviä muuttamaan puolustusstrategiaansa ja tekivät niin myös Georgiaa vastaan.

– He suojelevat omaa koriaan erittäin hyvin. Sveitsiä vastaan pitää liikkua ja pitää heittää pallo pussiin. Meidän pitää nostaa peli-intensiteetti nyt sille kuuluisalle kansainväliselle tasolle ja jättää Sveitsi kansalliselle tasolle.

Huffilla juhlapeli

Petteri Koponen ei ole mukana Sveitsi-ottelussa. Hän kärsii tietojen mukaan reisivammasta. Dettmannin mukaan poisjäänti on harmi, sillä miehen kolmosten heittoprosentti hipoo 60:ta.

– Säkittävää puolustusta vastaan Petteri olisi vain hymyillyt, seissyt kulmassa ja heittänyt kolmisia sisään. Kyllä siinä olisi ollut tikkaria jaossa, mutta nyt muut saavat ne tikkarit ottaa. Petteri voi sitten kotona telkkarin takana hymyillä, päävalmentaja hymyili.

Tikkari voisi kelvata Shawn Huffille, joka pelaa Sveitsiä vastaan 200. maaottelunsa.

– Kun katsoo lohkoasetelmia, niin kyllähän tämä on kisojen kannalta elintärkeä ottelu. Kaikki tietävät sen ja valmistautuminen on sen mukaista. Lähdemme hoitamaan matsin kotiin, Huff sanoi.

Shawn Huff (toinen oik.) oli mukana EM-kisoissa Liettuassa 2011. Kuva: Ville Vuorinen

Avaimet voittoon olivat samanlaiset kuin päävalmentajalla. Hän kehui Serbia-pelin puolustusta, mutta odottaa, että samaa aggressiivisuutta saadaan myös hyökkäyspäähän. Myös 17 vuotta maajoukkueessa pelanneella Huffilla löytyy siihen vielä virtaa.

– Aika monta vuotta on vedetty. Ei silloin ensimmäisessä maaottelussa vuonna 2003 olisi uskonut, että tänne asti tullaan ja vielä painetaan täysiä, hän hymyili.

Huff ei osannut nostaa yhtä yksittäistä peliä tai kokemusta maajoukkueessa ylitse muiden.

– En osaa sanoa. Olisiko se se seuraava peli? Huff nauroi ja jatkoi:

– Hienoimpia hetkiä ovat Bilbaon kisat ja totta kai kotikisat. Ne ovat hetkiä, jotka muistaa varmasti aina.

Sveitsi–Suomi EM-karsintaottelu TV2:ssa tänään kello 20.05.

Lue myös:

Kaiken nähneeltä Dettmannilta isot kehut Serbialle – "Ehdottomasti yksi parhaimmista puolustuksista, joita me olemme nähneet viime aikoina"

Petteri Koponen olisi tuonut helpotusta Susijengin pelillisiin ongelmiin ratkaisevassa karsintaottelussa – asiantuntija kertoo, miten merkittävästä poisjäännistä on kyse

Petteri Koponen sivuun sunnuntain tärkeästä Sveitsi-ottelusta

Susijengi koki numeroa isomman Serbian koripallotaidot EM-karsinnan avauksessa