Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut

NHL-kirjeenvaihtaja spekuloi: Tässä ovat siirtotakarajan kuumimmat nimet – suuntaako Sami Vatanen Carolinaan?

New Jerseyn Sami Vataselle löydetään todennäköisesti uusi seura ennen maanantai-illan siirtotakarajaa.

NHL
Sami Vatanen
Sami Vatanen tuskin edustaa New Jersey Devilsiä enää ensi viikolla.Getty Images

Siirtotakaraja kuuluu jokaisen NHL-kauden kohokohtiin. Spekulaatiot ja pyörittelyt ovat iso osa jääkiekkokeskustelua Pohjois-Amerikassa tammi-helmikuulla. Kuka ostaa, kuka myy ja mitkä pelaajat sopisivat mihinkin palettiin. Tältä osin mikään ei ole tällä kaudella muuttunut.

Tosin tänä vuonna siirtolistojen kärjestä puuttuvat ne ihan kovimman tähtikategorian pelaajat.

Lisäksi monet odotetuista kaupoista on tehty jo. Usein monet kaupoista, etenkin isoimmista, tehdään hyvissä ajoin ennen siirtoikkunan sulkeutumista. Lähinnä siitä yksinkertaisesta syystä, että mitä lähemmäksi takarajaa mennään, sitä korkeammalle hinnat yleensä nousevat ja ylipäätään oikeiden palasten pudottelu paikoilleen viime hetkillä, on vaikeampaa.

Minnesota kauppasi jo aiemmin Jason Zuckerin, yhden parhaista pelaajistaan, Pittsburghiin. Siirtolistojen kärjessä pyörineistä puolustajista moni tuli aiemmin täällä viikolla kaupatuksi. Andy Greene kaupattiin New Jerseystä Islandersiin, Brenden Dillon San Josesta Washingtoniin, Marco Scandella Montrealista St. Louisiin ja Dylan DeMelo Ottawasta Winnipegiin.

Näiden lisäksi Tyler Toffoli liikkui isossa kaupassa Los Angelesista Vancouveriin, Blake Coleman New Jerseystä Tampaan, Denis Malgin Floridasta Torontoon sekä Cody Eakin Vegasista Winnipegiin. Boston nappasi Anaheimista monipuolisen laitahyökkääjän, Ondrej Kasen, joka terveenä pysyessään on varmasti Bruinsin jo ennestään laadukkaaseen joukkueeseen erinomainen lisä.

Nähtiinpä lauantaina myös pienempi kauppa, missä Nashville luopui farmipelaaja Miikka Salomäestä. Salomäki kaupattiin Torontoon vaihdossa puolustaja Ben Harperiin. Myös Torontossa Salomäki tulee todennäköisesti pelaamaan pääosin farmijoukkueessa.

Vielä on silti monta kauppaa tekemättä ennen kuin kello lyö Suomessa 22.00 maanantai-iltana. Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi markkinoiden halutuimmat pelaajat pari päivää ennen h-hetkeä.

Miikka Salomäki
Nashville Predators kauppasi Miikka Salomäen Torontoon.Getty Images

Chris Kreider, New York Rangers

(60, 24+21=45)

Kreider on ollut oikeastaan alusta asti markkinoiden kuumin nimi. Nopeajalkainen ja monikäyttöinen laitahyökkääjä pelaa Broadwaylla suorastaan loistavaa kautta – todennäköisesti uransa parasta. Rangers on käynyt neuvotteluja myös jatkosopimuksesta vapaaksi agentiksi tulossa olevaan pelaajan edustajien kanssa, mutta yhdysvaltalaislaituri on todennäköisesti seuralle liian kallis. Ottajia Kreiderilla riittää jos ja kun tämä on saatavilla. Kreiderin yhteydessä on usein mainittu ainakin Tampa, St. Louis, Colorado ja Boston, mutta näistä Tampa ja Boston ovat jo vahvistaneet hyökkäysosastoaan. Kreider ei myöskään irtoa New Yorkista halvalla, joten kovin yksinkertaista ei tämän kaupan syntyminen ole.

Jean Gabriel Pageau, Ottawa Senators

(60, 24+16=40)

Kreiderin tavoin Pageau on pelaaja, jonka Ottawa varmasti mielellään itsekin pitäisi. Neuvottelut seuran ja pelaajan välillä onkin saatu viime aikoina käytiin, mutta mitään varmuutta sovun syntymisestä ei ole. Tuoreiden tietojen mukaan täysin mahdotonta ei ole sekään, että Ottawa pitäisi Pageaun tässä vaiheessa ja yrittäisi hieroa uutta sopimusta kaikin keinoin kesäkuun loppuun mennessä ennen kuin kanadalaisesta heinäkuun ensimmäisenä tulee rajoittamaton vapaa agentti. Tässä vaihtoehdossa on toki se riski, että pelaaja kävelee seurasta eikä Senatorsille jää mitään. Jos kauppa tulee, ainakin Edmontonin on kerrottu olevan kiinnostuneiden joukossa. Monipuolinen Pageau olisi oiva lisä Oilersin keskikaistalle. Myös Philadelphia on mainittu seurana, joka voisi olla kiinnostunut Senators-sentteristä.

Jean Gabriel Pageau
Jean Gabriel Pageau.Getty Images

Carolinan ykköskierroksen varausvuoro

Tämä lienee yksi todennäköisimmistä liikkujista ennen maanantain takarajaa. Carolina kaipaa Douggie Hamilton loukkaantumisen myötä kipeästi vahvistusta takalinjoilleen ja tällä varausvuorolla sitä todennäköisesti haetaan. Tässä kuvaan voisi hyvinkin astua New Jerseyn Sami Vatanen. Toisaalta hullussa Toronto-ottelussa Carolina menetti molemmat maalivahtinsa, joten pahimmassa tapauksessa se joutuu ostamaan itselleen myös veskarin. Chicago voisi olla valmis luopumaan joko Corey Crawfordista tai Robin Lehneristä, joten myös tätä kannattaa pitää silmällä. Huomionarvoista lisäksi on, ettei mahdollisesti kaupattava vuoro ole niin sanotusti Carolinan oma. Se on Toronton varausvuoro, jonka Canes sai Leafsin viime kesän Patrick Marleau -kaupassa. Joukkueella olisi siis kaupasta huolimatta edelleen yksi ykköskierroksen vuoro tulevalle kesällä. Siksi uskon, että tämä varausvuoro ei enää tiistaina ole Carolinan hallussa.

Sami Vatanen, New Jersey Devils
(47, 5+18=23)

Raportit New Jerseystä kertovat, että Vatanen tuskin edustaa Devilsiä enää tulevalla viikolla. Vatanen on toki ollut jo tovin loukkaantuneena blokatun laukauksen seurauksena, mutta Devils on tiettävästi tehnyt muille seuroille selväksi Vatasen terveystilannekuvion. Vatasta on kauden mittaan huhuttu muun muassa Vegasiin ja Washingtoniin. Näistä seuroista molemmat vahvistivat peräpäätään jo tällä viikolla. Siksi tarjoankin Vatasta edelleen sitkeästi Carolinaan. Hurricanes kaipaa kipeästi kiekollista osaamista puolustuskalustoonsa Douggie Hamiltonin loukkaannuttua. Vatanen toisi liikkuvuutta, pelaavuutta ja ylivoimaosaamista Raleighiin. Varmaa lienee vain silti se, että Vatanen liikkuu.

Vladislav Namestnikov, Ottawa Senators

(56, 13+12=25)

Hyvin todennäköinen kaupattava. Ottawan venäläislaituri ei ole pelannut kahdessa edellisessä ottelussa, koska seura haluaa suojella tarjolla olevaa pelaajaa vammoilta. Namestinkovin yhteydessä on mainittu ainakin Toronto, Winnipeg, Colorado sekä Jarmo Kekäläisen johtama Columbus. Hyvin kuluvalla kaudella Senatorsissa pelanneen Namestnikovin palkka rasittaisi uuden seuran palkkakattoa vain reilulla kolmella miljoonalla, mikä sekin tekee pelaajasta houkuttelevan vaihtoehdon.

Kyle Palmieri / Wayne Simmonds, New Jersey Devils

Nähtäväksi jää, onko Palmier saatavilla, mutta jos on, ottajia tulee riittämään. Puhumme neljän ja puolen miljoonan pelaajasta, joka on tehnyt viidellä kaudella peräkkäin vähintään kaksikymmentä maalia. Palmierista houkuttelevan tekee myös se, että tällä on vielä vuosi sopimusta jäljellä – kyse ei siis olisi parin kuukauden vuokrasta. Voimahyökkääjä Simmondsin perässä on tiettävästi monia lisää lihasta riveihinsä toivovaa seuraa. Vancouver on yhdistetty pitkään Simmondsiin, mutta Canucks tiettävästi luopui leikistä palkkakatto-ongelmien vuoksi. Simmonds erittäin todennäköinen liikkuja kaikki tyynni.

Wayne Simmonds ja Kyle Palmieri
Kyle Palmieri (vas.) ja Wayne Simmonds.Getty Images

Erik Gustafsson, Chicago Blackhawks

(59, 6+20=26)

27-vuotias ruotsalaispuolustaja teki menneellä kaudella läpimurtonsa NHL:ssä iskemällä tiskiin huimat 60 tehopistettä. Vain reilun miljoonan diilillä operoiva puolustaja ei kuitenkaan kuulu Chicagon suunnitelmiin, joten kauppaaminen saattaa tulla kysymykseen. Perjantaina Gustafsson vedettiin viime hetkellä pois kokoonpanosta, ettei tämä loukkaantuisi ennen siirtoa. Ei kovin hyvä omassa päässä, mutta oikeassa roolissa hyvässä joukkueessa voisi tuoda kiekolliseen peliin merkittävän lisäarvon.

Kasperi Kapanen, Toronto Maple Leafs

(62, 12+23=35)

Kapasen nimi on liikkunut siirtohuhuissa läpi kauden. On selvää, että Toronto on hyökkäyksen ja puolustuksen suhteen suuressa epätasapainoissa, joten Leafs hakee varmasti peräpäähäänsä vahvistuksia. Ei toki välttämättä siirtoikkunan puitteissa, mutta viimeistään kesällä. Kun vielä huomioon otetaan, että seura on tukehtumassa palkkakaton alle, hyökkääjistä jonkun on liikuttava, jotta rahaa lähtee kaupan mukana myös ulospäin. Tällöin kuvaan astuvat Kapanen sekä Andreas Johnsson, josta uskon monipuolisen ja nopean Kapasen olevan NHL-markkinoilla halutumman. Mikäli Toronto iskee pöytään isomman pelaajakaupan, missä se vahvistaa puolustustaan, Kapanen saattaa hyvinkin vaihtaa maisemaan.

Kasperi Kapanen
Kasperi Kapanen.Len Redkoles/Getty Images

Joe Thornton, San Jose Sharks

(61, 4+23=27)

Jo neljäkymppisen legendan jalka ei enää liiku entiseen malliin, mutta on silti kasaamassa vanhoilla päivillään vielä neljänkymmenen pisteen kautta. Meneillään oleva kausi on kiistatta Thorntonin viimeinen, joten nyt kysymys kuuluu, vieläkö tämä vapautetaan tavoittelemaan Stanley Cupia, joka on ainoa asia, mitä kanadalaisen upealta uralta puuttuu. Thorntonilla on sopimuksessaan siirron estävä pykälä, joten viime kädessä asia on tämän omissa käsissä. Pelaaja on viestittänyt tiettävästi, että kannusta pelaaminen kiinnostaa, mutta ainoastaan jos kyseeseen tulee liigan aivan kovimpaan eliittiin kuuluva joukkue. Tämä käytännössä tarkoittaa Tampaa, Bostonia, Washingtonia ja Pittsburghia. Nähtäväksi jää, mutta Boston olisi näistä vaihtoehdoista herkullisin, koska siellä sympaattinen Thornton uransa kaudella 1997-98 aloitti.

Mikko Koivu, Minnesota Wild
(46, 2+13=15)

Koivulla on Thorntonin tavoin sopimuksessaan siirron estävä pykälä, joten vaihtaminen NHL-uran todennäköisesti viimeisellä kaudella ensimmäistä kertaa toiseen nuttuun, on – tai oli – Koivun omissa käsissä. Lauantaina tälle saagalle saatiin päätös, kun Koivu tiettävästi ilmoitti seurajohdolle, ettei ole halukas siirtymään toisaalle.

Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres

(61, 5+26=31)

Toisin kuin monet yllä mainituista, Ristolaisesta ei tule kesällä vapaata agenttia. Turkulaisen sopimuksessa on vielä tämän kauden jälkeen kaksi vuotta jäljellä, joten tässä mielessä TPS-kasvatti olisi houkutteleva vaihtoehto monelle. Etenkin, kun palkkakattoakin Ristolaisen sopimus rasittaisi kohtalaisella 5,4 miljoonalla. Buffalon kaudesta tuli samanlainen pannukakku kuin monen edellisenäkin vuonna, joten jo pitkään siirtohuhujen kohteena olleen Ristolaisen kauppaaminen on nähdäkseni täysin mahdollista. Ristolainen olisi juuri sellainen jämäkkä ja kovaotteinen puolustaja, jota Toronton peräpää kaipaisi. Tämä olisi hauska vaihtoehto senkin vuoksi, että juuri Toronto on kaikki vuodet ollut Ristolaiselle se pahin punainen vaate NHL:ssä.

Rasmus Ristolainen
Rasmus Ristolainen on ollut pitkään siirtohuhujen kohteena.Getty Images

Erik Haula, Carolina Hurricanes

(41, 12+10=22)

Haulan nimi on noussut talven edetessä yhä useammin esiin siirtohuhuissa. Suorastaan loistavasti kauden aloittanut suomalaissentteri on kuitenkin kadottanut pelinsä ja tehonsa kauden edetessä, osin varmasti kahdesti porilaisen sivuun peleistä pakottaneen polvenkin vuoksi. Marraskuun toisen polvivamman jälkeen Haula ei ole löytänyt peliään. Kahdenkymmenen edellisottelun saldo on synkkä 1+4. Haula tuskin jatkaa Carolinassa tämän kauden jälkeen, joten kauppa voisi tulla kysymykseen. Toisaalta viime aikojen otteet sekä kysymysmerkit liittyen polven kuntoon, tuskin pumppaavat arvoa markkinoilla pilviin.

Seuraa myös heitä:

Tyson Barrie, Toronto Maple Leafs
Ilja Kovaltshuk, Montreal Canadiens
Andreas Athanasiou, Detroit Red Wings
Mike Hoffman, Florida Panthers
Robin Lehner, Chicago Blackhawks
Corey Crawford, Chicago Blackhawks
Brandon Saad, Chicago Blackhawks
Vincent Trocheck, Florida Panthers

Matt Dumba, Minnesota Wild
Jonas Brodin, Minnesota Wild

Lue myös:

Vancouver ei sovi Tuukka Raskille – taas vaihtoon kesken ottelun: "Repsahti käsiin"

Zamboni-kuski johdatti Carolinan voittoon hullussa ottelussa, Teräväinen innoissaan: ”En tiedä, mistä hänet kaivettiin, mutta hyvin torjui”

Kommentti: Minkä ihmeen takia nuorten annetaan tapella kaukalossa? Koko loppuelämän terveyteen vaikuttava vakava kierre alkaa monella jo alaikäisenä

Kommentti: Mikko Koivun tarina Minnesotassa on päättymässä – mahdollisesti viimeiseksi jäävä Wild-kausi on ollut vaikea, mutta se ei himmennä suomalaisen upeaa NHL-uraa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat