Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Aseongelmista seitsenkertaiseksi mitalistiksi – Marte Olsbu Röiseland tyhjäsi MM-kisojen palkintopöydän ja nautti lajikuningattaren haastamisesta: "En ymmärrä tätä itsekään!"

Hanna Öbergin pettymys vaihtui onnenkyyneliin, kun hän sai MM-kisojen päätöskisasta viimein kaipaamansa mitalin.

ampumahiihto
Marte Olsbu Röiseland
Marte Olsbu Röiselandin matkalaukut saivat paljon lisäpainoa Anterselvan MM-kisoista.Imago Sportfotodienst / AOP

Marte Olsbu Röiselandin ampumahiihdon MM-kisat Anterselvassa olivat kuin pala taivasta. Norjalainen nappasi jokaisessa seitsemässä startissaan mitalin, vaikka vielä kaksi päivää ennen kisojen alkua harjoituspenkalla nainen itki vuolaasti, kun hänen aseensa ei toiminut ollenkaan.

Aseongelmat hoidettiin, kun ase kiidätettiin maajoukkueen asesepälle Italiasta Saksaan ja sen jälkeen Röiseland tykitti palkintokorokkeelta toiselle.

– En ymmärrä tätä itsekään! Tänään ajattelin, että olen tyytyväinen, jos vain pääsen maaliviivan yli, koska olin todella väsynyt ja kaukana kärjestä. Ensin olin perässä 22 sekuntia, yhtäkkiä enää yhdeksän ja sitten enää sekunnin. Vau, pystyn taistelemaan kullasta, Röiseland hehkutti Yle Urheilulle naisten yhteislähtökisan jälkeen.

Viimeisen ammunnan jälkeen Röiseland lähti anterselvalaisyleisön suursuosikin Dorothea Wiererin perään muutaman sekunnin takamatkalla.

– Se oli unelmatilanne, Dorothea on Anterselvasta kotoisin ja ampumahiihdon kuningatar. Hänen kanssaan taisteleminen viimeisellä kierroksella oli parasta, mitä olin saattanut ajatella. Ja kun voitin, se oli vielä parempaa.

Hän puristi italialaisesta ohi viimeisellä hiihto-osuudella ja nappasi kisojen viidennen kultamitalinsa.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti ja se on silkkaa unelmaa. En tiedä, mitä tapahtui. Olin niin paljon takana ja nyt seison tässä kultamitalin kanssa, uskomatonta, aidosti hämmentynyt Röiseland kertoi nauraen.

Wierer ei vielä ennätä ajatella uran jatkoa

Kotiyleisön suosikki Wierer soimasi itseään viimeisestä ammunnasta, mutta antoi kaiken kunnian Röiselandille.

– Viimeinen ammunta oli tosi typerä. Ehkä minun pitäisi ampua hitaammin, mutta minulla ei ollut enää yhtään energiaa ja päässäkin alkoi jo tuntua, että 11 päivään oli tullut seitsemän starttia. Se oli kova kamppailu ja hän oli paljon vahvempi viimeisellä kierroksella, Wierer summasi.

Dorothea Wierer mm anterselva
Dorothea Wierer voitti kotikaupungissaan neljä mitalia.Getty Images

Anterselvalainen juhli kisan jälkeen kaikki saamansa neljä mitalia kaulassaan. Hän vakuutti, että viimeisen startin hopeamitalikin maistui.

– Mitalit tuntuvat sekä painavilta että kevyiltä, koska olen tosi iloinen, että sain näin hyvät kisat omassa kotikaupungissani. En osannut ollenkaan ajatella, että saisin kotiinviemisiksi neljä mitalia. Se on tosi hienoa, italialainen hymyili.

29-vuotiaan ampumahiihtäjän on arveltu lopettavan uransa kotikisoihin. Wierer itse ei halunnut ottaa kantaa lopettamiseen.

– En oikein halua ajatella sitä, koska haluan keskittyä seuraaviin kolmeen viikkoon ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittamiseen. Haluan kovasti voittaa, mutta tiedän, että takanani on tyttöjä, jotka haluavat myös voittaa, joten se jää nähtäväksi, Wierer nauroi.

Neljäs kerta toden sanoi

Jo kolme nelossijaa näistä kisoista napannut Hanna Öberg purskahti itkuun maaliviivan ylitettyään. Ruotsalainen saattoi hyvin olla kisan onnellisin, kun hän sai viimein pronssisen MM-mitalin kisoista kaulaansa.

– Se merkitsee todella paljon minulle ja tuntuu, että olisin voittanut jotain vieläkin hienompaa kuin pronssia tänään. Olen todella iloinen, Öberg sanoi eikä voinut pidätellä hymyään.

Hanna Öberg mm anterselva
Hanna Öberg liikuttui MM-pronssistaan kyyneliin.Getty Images

Öberg myönsi, että kisat olivat olleet raskaat. Hän kertoi tehneensä paljon hyviä asioita, mutta kärsineensä myös huonosta tuurista.

– Tuntuu, että olen kasvanut tällä viikolla ja noissa kilpailuissa. Odotan nyt innolla tulevaa.

Luvassa onkin pieni hengähdystauko ennen Nove Meston maailmancupia.

– Ensin menen kotiin ja lepään! Olen rättiväsynyt, joten on ihana viettää viikko kotona ja vain ottaa rennosti, Öberg nauroi.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräisen ammunta takkuili jälleen – Norjan Röiseland juhli MM-kultaa

Norjan mitalitoivo Marte Olsbu Röiseland pahoissa aseongelmissa kaksi päivää ennen MM-kisoja – ase ajettiin Italiasta Saksaan korjattavaksi

Wierer toiseen maailmanmestaruuteen kotiyleisön edessä – Mäkäräisen ja Ederin ammunnat sakkasivat pahasti, Minkkiseltä mainio esitys penkalla

Kaisa Mäkäräinen ei vielä vahvistanut arvokisauransa päättymistä – "Se ei ole tämän päivän kysymys"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat