Suora

  • Urheiluruutu

Päävalmentaja Kähkönen myöntää, ettei Suomen joukkue ollut valmis täyttämään menestysodotuksia – "Tason pitää olla kovempi ja rutiinia vielä enemmän"

Jonne Kähkönen on innokas jatkamaan Suomen ampumahiihtomaajoukkueen peräsimessä. Hänen tekemänsä muutokset vievät aikaa.

ampumahiihto
Jonne Kähkönen
Jonne Kähkönen on tehnyt muutoksia Suomen maajoukkueen valmennukseen. Muutokset eivät tuoneet vielä tulosta MM-kisoissa.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkösellä ei ollut monia ilonaiheita Anterselvan MM-kisoissa. Päätöspäivän yhteislähtökisa oli Kaisa Mäkäräiseltä erinomainen taistelu, mutta viimeisen pystypaikan kolme ohilaukausta maksoivat paljon.

– Paljon tarjottiin, mutta Antholzin penkka osoitti armottomuutensa. Valitettavasti tänään emme pystyneet hyödyntämään mitalisaumaa, Kähkönen sanoi Yle Urheilulle.

Juuri penkkatyöskentely oli suomalaisilla suurena ongelmana Italian MM-kisojen aikana. Se oli Kähköselle pienoinen yllätys, sillä kausi ei ole mennyt aivan näin huonosti.

– Paria kokeneempaa urheilijaa lukuun ottamatta meillä on aika nuori joukkue. Mutta pitää olla rehellinen sen suhteen, että emme olleet vielä valmiita täyttämään niitä menestysodotuksia ja paineita MM-kilpailuissa. Täällä sen tason pitää olla kovempi ja rutiinia pitää olla vielä enemmän kuin mitä joukkueella on tällä hetkellä.

Muutokset vievät aikaa

Kisojen aikana urheilijat tuskailivat ampumasuorituksiaan ja sitä, etteivät tiedä, mikä penkalla menee pieleen. Kähkönen uskoo, että yksi tilanteeseen vaikuttanut iso asia on ollut se, että hän on päävalmentajana tuonut uutta valmennusmallia ja filosofiaa.

Tähän Kähkösen filosofiaan kuuluu muun muassa erilainen harjoittelu ammunnassa. Hänen mielestään Suomessa keskitytään liikaa malliin, jossa tehdään fyysinen harjoittelu ja siihen yhdistetään ammunta.

– Kun tehdään isoja rakenteellisia ja filosofisia muutoksia, se ottaa hetken aikaa, ennen kuin se menee läpi. Osa urheilijoista on filosofiaani todella hyvin sitoutunut, mutta jokaisen urheilijan täytyy olla sataprosenttisesti suunnitelman ja toteutuksen takana. Tässä meillä on varmasti vielä töitä, Kähkönen myönsi.

Italian MM-kisat käytiin 1600 metrin korkeudessa ja toisin kuin aikaisemmissa korkeanpaikan kisoissa Suomen joukkue myös asui kisakorkeudella. Joukkue valmistautui korkeaan ilmanalaan useilla leireillä, mutta Kähkösen mukaan nyt täytyy käydä huolella läpi, oliko valmistautuminen täysin onnistunut.

Kähkönen myös muistutti, että monet mitalistit ovat harjoitelleet samalla tavalla kuin suomalaiset. Suomen kanssa samalla paikkakunnalla valmistautumassa olivat muun muassa Norja, Itävalta ja Yhdysvallat.

– Vastakkaisia vaihtoehtojakin on. Pitää muistaa, että tulosta voi tehdä monella tapaa.

Kähkönen innokas jatkamaan

Kähkösen päävalmentajasopimus on mallia 2+2 ja tästä on nyt käytetty ensimmäiset kaksi vuotta. Kähkönen vakuuttaa olevansa yhä innokas jatkamaan, sillä hänellä on joukkueessaan innokkaita ja motivoituneita urheilijoita.

– Minun ja urheilijoiden välinen yhteistyö pitää sujua. Siinä on vielä paljon parannettavaa, mutta siellä on paljon hyvää asiaa.

Kähkösen mukaan nuoriin satsaaminen on suomalaisen ampumahiihdon isoin haaste, sillä järjestelmän toimivuuden pitää taata maajoukkueeseen menestyviä urheilijoita. Lisäresursseja on helppo vaatia, mutta Kähkönen haluaisi myös aktivointia seuratyöhön. Se ei pikavoittoja, sillä tämä työ vie vuosia.

Jos nopeita muutoksia halutaan, niin sellainen voisi olla vaikka tuomalla valmennusrinkiin vahvistuksia. Puhetta on ollut muun muassa ulkomaisesta valmentajasta. Kähkösen mukaan tällaisessa tapauksessa olisi oikeastaan sama, onko valmentaja kotimainen tai ulkomainen.

– Minulla on hyviä ja huonoja kokemuksia siitä, kun on eri kansalaisuuksia joukkueessa. Ulkomainen valmentaja ei automaattisesti takaa parannusta. Valmennustiimin pitää pystyä tekemään saumattomasti töitä yhdessä ja urheilijoiden pitää olla sataprosenttisesti sinut valmennuksen filosofian ja toiminnan kanssa.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen ei vielä vahvistanut arvokisauransa päättymistä – "Se ei ole tämän päivän kysymys"

Mäkäräisen ja muiden suomalaisten sihti karmealla tasolla – näin Suomen ampumavalmentaja kommentoi paljon keskustelua herättänyttä tilannetta: "Kaiken maailman asiantuntijoita"

Mikä neuvoksi suomalaisten luokattomiin esityksiin ampumapenkalla? Entinen maajoukkuevalmentaja ottaisi mallia Saksasta, lajilegenda korostaa itsekritiikkiä: "Voi vähän tuijottaa peiliinkin ja katsoa, missä se vika piilee"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat