"Muu maailma tulee aika lailla perässä" – Norjalaisten ylivoima hiihtoladulla häkellyttää, mutta maajoukkueen päävalmentaja ei lupaile lähiaikoina helpotusta

Jopa kärkisijoille povatut Suomen kärkihiihtäjät jäivät Ski tourin kokonaissijoituksissa kauas kärjestä, vaikka päätöspäivä valoa tarjosikin.

hiihto
Iivo Niskanen
Getty images

Maastohiihdon uusi pohjoismainen hiihtokiertue Ski tour oli Suomen joukkueelle toinen kauden päätavoitteista – osalle, kuten Tour de Skin väliin jättäneelle Krista Pärmäkoskelle jopa kauden päätavoite.

Suomen kärkihiihtäjiä povattiin ennen kiertueen alkua jopa kärkisijoille, mutta toisin kävi ja suomalaishiihtäjät jäivät lopulta kauas kärkisijoista. Niin miesten kuin naistenkin kiertue päättyi norjalaisjuhliin.

Viimeinen päivä tarjosi kuitenkin hieman lohtua, sillä Iivo Niskanen nousi Ski tourin päättäneessä 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailussa koko kiertueen kahdeksanneksi. Hän piti päätöskisassa toisiksi kovinta vauhtia, sillä Niskasta nopeammin 30 kilometristä suoriutui vain Norjan Emil Iversen.

Kiertuetta ennen viimeistä etappia johtanut Aleksandr Bolshunov jätettiin lopulta seitsemänneksi norjalaisten lykkiessä voittoon.

Tuloslista oli kuitenkin karua luettavaa, sillä venäläisten suksiongelmien vuoksi norjalaiset ottivat tourilla kuutoisvoiton Pål Golbergin johdolla. Simen Hegstad Krüger oli toinen ja Hans Christer Holund kolmas. Norjan ylivoima puhutti myös muiden joukkueiden valmentajien keskuudessa.

– Yksi maa dominoi liikaa. Miehissä Norja on ykkönen ja Venäjä selkeä kakkonen ja muu maailma tulee aika lailla perässä. Sveitsin Dario Cologna ja Iivo pystyvät muusta maailmasta lyömään vähän kiilaa sinne väliin, miesten maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen myönsi.

Pasasen mukaan muut maat ovatkin yhdistäneet voimansa, jotta ne pystyisivät haastamaan norjalaiset.

– Valmentajien kanssa on paljon keskusteluja ja leirejä on osittain samoissa paikoissa. Pienimuotoisesti yhteistyötä on, mutta ehkä sitä voisi olla lisääkin.

Sen sijaan helpotusta tilanteeseen Pasanen ei heti luvannut.

– Norjalla on myös massaa niin hirvittävästi nuorissa, että sieltä tulee kovia hiihtäjiä väkisinkin.

Pärmäkoskelle pettymys

Myös Pärmäkoski paranteli asemaansa kiertueen päättäneessä 15 kilometrin takaa-ajokilpailussa. Pärmäkoski oli perinteisellä hiihtotavalla käydyn kisan kolmanneksi nopein ja nousi tourin lopputuloksissa seitsemänneksi.

– Kivempi lähteä kotiin, kun olin osuusajoissa kolmas. Vähän kuin pallille hiihdin tänään niin kiva tästä on lähteä kotiin lepäilemään. Aika väsynyt on kroppa, mutta niin näyttäisi olevan monella muullakin, Pärmäkoski kommentoi Yle Urheilulle.

Tourin lopputulos ei kuitenkaan tyydyttänyt kauden päätavoitteekseen Ski tourin nimennyttä suomalaista, vaikka kunnossa ei valittamista ollutkaan.

– Toki tällä tourilla oli vähän epäonnea eikä tullut sellaista sijaa, mitä lähti hakemaan, mutta uskon, että kunto oli kauden parasta. Tässä on ollut haasteita pitkin kautta, Pärmäkoski pohti.

Pärmäkoski korosti, että kautta on vielä jäljellä.

– Ihan yhtä tärkeä on koko kausi. Tästä on hyvä jatkaa. Vielä on kisoja jäljellä.

Myös naisten puolella Norja oli ylivoimainen. Therese Johaug meni menojaan ja venytti päätösetapilla eron entistä suuremmaksi. Heidi Weng oli toinen ja Ingvild Flugstad Östberg kolmas.

Lue myös:

Norjalaiset huipensivat Ski Tourin kuutoisvoittoon – toiseksi nopeimman osuusajan tykittänyt Iivo Niskanen nousi kahdeksan sijaa

Krista Pärmäkoskelta huippuonnistuminen kiertueen päätösetapilla – Johaugin takana kakkossijasta kamppailtiin maaliviivalle asti

Iivo Niskasen pinna katkesi – näin hän raivosi suksihuoltajalleen: “Ei pääse mihinkään”

Lauri Vuorinen yksinäinen valonpilkahdus sprintissä – Pärmäkosken mahdollisuudet murenivat lumen pintaan: "Vähän naarmua takapuoleen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat