NHL:n siirtotakarajan voittajaksi nousi Sami Vatasen hankkinut Carolina – Ottawa kahmi itselleen tukun varausvuoroja

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi siirtotakarajapäivän onnistujat esiin sen pohjalta, miten ne tuoreeltaan näyttäytyivät.

NHL
Sami Vatanen
Sami Vatanen Devils-paidassa joulukuussa. Vatanen kaupattiin Carolinaan.Getty Images

VANCOUVER. Rehellisyyden nimissä heti tuoreeltaan laajempien syväanalyysien tekeminen maanantaina nähdyistä pelaajakaupoista on yleensä turhaa puuhaa. Tarvitaan aikaa, toisinaan jopa vuosia, ennen kuin tehdyistä kaupoista voidaan alkaa nostamaan esiin voittajaa tai häviäjää.

Eikä maanantaina toisaalta sen mittasuhteen paukkuja nähty, jotka esimerkiksi punnuksia oletetussa mestaruustaistossa merkittävästi olisi heilauttanut.

Tässä kuitenkin siirtotakarajapäivän onnistujia listattuna sen pohjalta, miten ne tuoreeltaan näyttäytyivät.

Carolina Hurricanes

Maanantain suurin onnistuja. Carolina menetti aiemmin talvella ykköspuolustaja Dougie Hamitonin ja menneenä viikonloppuna runkopuolustaja Brett Pescen, joten moni odotti seuran hakevan markkinoilta Hamiltonille korvaajaa. Ja sen seura haki – eikä ainoastaan yhtä, vaan kaksi puolustajaa.

Ensin Hurricanes nappasi New Jerseystä Sami Vatasen, minkä jälkeen se kaappasi vielä New York Rangersista Brady Skjei’n. Hamiltonin ja Pescen loukkaantumisista huolimatta Carolinan pakkikalusto näyttää edelleen melko laadukkaalta. Edellä mainitun kaksikon lisäksi Canes-pakistossa luutivat Jake Gardiner, Jaccob Slavin, Joel Edmundson, Trevor van Riemsdyk sekä Haydn Fleury.

GM Tom Waddell teki tältä osin erinomaista työtä pitääkseen joukkueensa kilpailukykyisenä.

Eikä Carolinan hyökkäyspäähän tekemiä muutoksia niitäkään voi huonoina pitää. Se lähetti vapaiksi agenteiksi tulossa olevat Erik Haulan sekä Lucas Wallmarkin Floridaan vaihdossa kakkossentteriksi kaavailtuun Vincent Trocheckiin, jolla on vieläpä kaksi vuotta halpaa ($4,75M) sopimusta jäljellä.

Erik Haula
Erik Haulan uusi seura on Florida Panthers.Getty Images

Panthersiin matkasi lisäksi AHL-pelaaja Eetu Luostarinen.

Vaikka Trocheck ei ole pelannut kuluvalla kaudella uransa parasta jääkiekkoa, jenkkisentteri on selkeästi tämän pelaajakaupan paras pelaaja tällä haavaa. Etenkin, kun polvivaivoista kärsinyt Haula on kadottanut kauden edetessä parhaan vireensä. Trocheckin kautta Carolinan keskushyökkääjäosasto (Sebastian Aho, Trocheck, Jordan Staal) on aiempaakin paremmassa tasapainossa.

Carolina siis luopui kahdesta vuokrapelaajasta ja sai kaupan parhaalta pelaajalta vieläpä kaksi halpaa sopimusvuotta.

Hyvää tekemistä.

Jos Carolinan maanantaista jotakin huonoa pitäisi hakea, se löytyisi maalivahtiosastolta. Joukkue menetti viikonlopun Toronto-ottelussa molemmat maalivahtinsa, joten veskariosasto on jatkossa aiempaakin suurempi kysymysmerkki. Joukkue olisi tarvinnut maalivahdin, mutta sitä se ei tällä kertaa saanut.

Ottawa Senators

Siirtotakarajalla voi onnistua myös myyjän roolissa, niin teki maanantaina Ottawa Senators, joka luopui odotetusti kahdesta rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tulossa olevasta hyökkääjästä. Erinomaista kautta pelaavasta sentteristä Jean-Gabriel Pageausta seura sai ykkös- ja kakkoskierroksen varausvuorot, mikä on kakkos-kolmosketjun vuokrapelaajasta hyvä hinta.

Lisäksi se heitti Tyler Ennisin Edmontoniin viitoskierroksen vuoroa vastaan.

Ottawan kohdalla kyse on kuitenkin isommasta kuvasta, uudelleenrakennusprojektista, jolle maanantai oli selkeää jatkoa. Senators on nimittäin kaupannut syksystä 2017 lukien seurasta ulos mykistävät 40 pelaajaa! Luuta Kanadan pääkaupungissa on lakaissut jopa historiallisella tahdilla.

Se taas näkyy varausvuorojen määrässä tulevana kesänä. Ottawa varaa tekemiensä kauppojen pohjalta pelkästään kahdella ensimmäisellä kierroksella käsittämättömät seitsemän kertaa – yhteensä koko varaustilaisuudessa neljätoista kertaa. Jos pelaajatarkkailijat onnistuvat tulevana kesänä, Ottawalla voi olla edessä lihavat vuodet.

Kaiken lisäksi seuralla on käytössään palkkakaton alla tulevalle kaudella 40 miljoonaa taalaa.

Ei muuta kuin rakentamaan.

Edmonton Oilers

Edmonton-GM Ken Holland teki viimeisen vuorokauden aikana kaiken voitavan auttaakseen hyvin läpi kauden pelannutta joukkuetta tiukassa Tyynenmeren pudotuspelikilvassa. Myöhään sunnuntai-iltana seura ilmoitti hankkineensa Detroitista 34-vuotiaan veteraanipuolustaja Mike Greenin.

Maanantaina se vahvisti rivejään Detroitin nopeajalkaisella 25-vuotiaalla laitahyökkääjällä Andreas Athanasioulla. Athansiou on iästään huolimatta edelleen jonkin sortin projektipelaaja, mutta nopeutensa vuoksi kiehtova vaihtoehto Connor McDavidin johtaman ykkösketjun laidalle.

Mikäli tämä kaksikko löytää yhteisen sävelen, jälki voi olla tuhoisaa.

Ottawasta tullut Tyler Ennis on joukkueelle enemmänkin monipuolinen syvyyspelaaja, mutta hyvä sellainen. Ennis, 30, liikkuu edelleen hyvin ja pystyy pelaamaan eri kohdissa kokoonpanoa ja lähestulkoon kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Hän on hyvä joukkuepelaaja.

Ei Oilersin tekemillä siirroilla maailmaa muuteta, mutta uskon hankittujen pelaajien pystyvän kuitenkin tuomaan pöytään jotakin joukkuetta auttaakseen. Etenkin Athanasiou oli McDavidin johtaman ykkösketjun näkökulmasta tärkeä hankinta, jos kohta tässä tapauksessa on myös epäonnistumisen mahdollisuus olemassa, niin junnumaisesti ja veltosti Wings-laituri on ajoittain pelannut.

Ainakin Holland yritti auttaa joukkuetta eikä maksanut hankituista pelaajista mahdottomia korvauksia.

New York Rangers

Vaikka New York Rangers ei tehnyt siirtotakarajalla yhtään hankintaa, pidän sitä maanantain suurena onnistujana. Chris Kreiderin maanantaina julkaistu seitsenvuotinen ($6,5M/vuosi) jatkosopimus nimittäin muutti paitsi Rangersin, myös koko takarajapäivän dynamiikkaa merkittävästi.

Kreider pelaa suorastaan loistavaa kautta ja tämän pitäminen riveissä oli sekä joukkueelle että sen kannattajille erinomainen viesti kesken kiivaimman pudotuspelitaiston: pyyhettä ei heitetä kehään. Nopeajalkainen, monipuolinen ja fyysinen Kreider on joukkueen sielupelaajana lähestulkoon korvaamaton, joten jatkosopimuksen ruuvaaminen oli seurajohdolta tärkeä onnistuminen.

Ja mikä tärkeintä, Rangers veti markkinoilta pois erinomaisen pelaajan. Jos Kreider olisi kaupattu itäiseen konferenssiin, pahimmassa tapauksessa juuri hän olisi voinut tulla iskemään viimeisen naulan Rangersin pudotuspeliarkkuun.

Summa summarum: äärimmäisen tärkeä jatkosopimus – eikä edes mahdottoman kallis.

Kaiken päälle seura nappasi Brady Skjei-kaupassa Carolinalta kesälle ykköskierroksen varausvuoron. Hyvä maanantai!

Lue myös:

Nutivaara laukoi yllättäen kohti omaa maalia, Korpisalo torjui – toinen laski henkisesti housuunsa ja toinen räkätti: "Olisit nähnyt hänen ilmeensä"

Joonas Korpisalo esiintyi NHL-jäillä kahden kuukauden tauon jälkeen – korvasi loukkaantuneen Elvis Merzlikinsin

Markus Hännikäinen vaihtoi maisemia NHL-siirtoajan loppumetreillä

Vatanen osasi odottaa siirtoa: ”Kiva pelata merkityksellisiä pelejä”

Haulalle tarjolla Floridassa kakkossentterin rooli: "Jos eivät nyt juttele, tuskin ovat kiinnostuneita jatkosopimuksesta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat