Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Huuhkajafanin lapsuudentoive toteutuu: "Uhkasin myydä vaimon ja kodin, jos tämä toteutuu"

Viimeinen mahdollisuus saada liput jalkapallon EM-kisoihin on tänään: EM-jalkapallon pääsylippujen jälleenmyynti alkaa keskiviikkona.

Jalkapallon EURO 2020
Kuvassa Sauli Isokoski ja Vesa Suvanto istuvat pöydän ääressä ja tuulettavat
Sauli Isokoski ja Vesa Suvanto lupaavat, että EM-kisojen katsomosta löytyy sinivalkoista väriä ja huutoa.Petra Haavisto / Yle

Kahdeksanvuotias Sauli Isokoski sanoi aikoinaan, että jos Suomi pelaa joskus jalkapallon arvokisojen lopputurnauksessa, hän myy vaimon ja kodin ja lähtee katsomaan kisoja. Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin haave toteutuu sillä erotuksella, että avovaimo lähtee mukaan eikä kotiakaan ole tarvinnut myydä, vaikka tulossa onkin kallis reissu.

Pietarsaarelainen Isokoski on yksi niistä onnekkaista, jotka saivat EM-kisaliput heti ensimmäisessä arvonnassa tammikuussa. Vuosikymmenet futista seuranneella Vesa Suvannolla ei ollut aluksi yhtä hyvä tuuri:

– Ensimmäinen arvonta oli raju pettymys. Viime viikolla tuli ilman ennakkovaroituksia tieto uudesta arvonnasta sähköpostiin. Sieltä natsasi ja sitten alkoivat juhlat, Suvanto kertoo.

Jalkapalloliitto Uefa laittoi viime viikolla yllättäen lisää EM-kisalippuja myyntiin. Suvanto sai liput 40 minuutissa, kun monella muulla prosessi vei jopa tunteja. Osa jäi pitkän jonotuksenkin jälkeen edelleen ilman lippuja.

– Toivottavasti heillä onnistaa keskiviikkona alkavassa lippujen jälleenmyynnissä, niin saataisiin paljon suomalaisia paikalle, Suvanto toivoo.

Juhannussauna on jo varattu, samoin koiralle oma hoitopaikka

Vesa Suvanto että Sauli Isokoski lähtevät puolisoidensa kanssa Pietariin katsomaan 22.6. pelattavaa Suomi-Belgia peliä. Matkavaraukset on jo tehty ja ja kultaisellenoutajalle on hankittu paikka koirahoitolasta. Molemmat miehet päätyivät varaamaan matkat matkanjärjestäjän kautta.

– Ensin ajattelin varata itse ja saan matkan halvemmalla. Pitkäjänteisyyteni teki kuitenkin heti tenän, kun ensimmäiset viisi katsomaani hotelli oli loppuunmyyty, Isokoski selittää.

Isokoski lähtee reissuun juhannusaattona, Suvanto juhannuspäivänä. Kumpikaan ei ole ennen käynyt Pietarissa.

– Vaimo haluaa nähdä muutakin kuin yhden pelin. Eli päivät menevät kaupungilla ja illat katsellaan matseja televisiosta. Maanantai 22.6. on iso päivä, Suvanto toteaa.

Ohjelmassa on luonnollisesti myös Huuhkajaluola, missä Suomen fanit kokoontuvat.

– Siellä voi varmaan nähdä myös muita pelejä, Isokoski kaavailee.

Kuvassa Sauli Isokoski ja Vesa Suvanto istuvat keittiön pöydän ääressä juttelemassa
Sauli Isokoski varasi Helsingistä saunallisen hotellihuoneen, jotta pääsee juhannussaunaan. Vesa Suvanto lähtee reissuun juhannuspäivänä.Petra Haavisto / Yle

Kreikka voitti koko kisat, mutta Suomi voitti Kreikan

Juhannuksen jälkeen pelattava Suomi-Belgia–ottelu on huuhkajien viimeinen alkusarjapeli. Suvanto ja Isokoski uskovat, että siitä tulee suomalaisten kotiottelu. Pelin tulosta he eivät lähde veikkaamaan, mutta toivovat, että siinä olisi vielä panosta.

– Minulle on tunne, että Tanska voisi olla ensimmäisessä pelissä jopa yllätettävissä. Venäjä on kotona varmasti vahva, joten Tanska-pelistä pitäisi saada pisteitä. Silloin olisi edes pieni panos Belgia-ottelussa, vaikka Belgia onkin maailman kärkijoukkueita, Isokoski miettii.

Jalkapallossa kaikki on mahdollista. Isokoski muistuttaa historiasta, kuinka Kreikka voitti aikoinaan Euroopan mestaruuden ja ennen sitä Suomi oli voittanut Kreikan.

– Kaikki on mahdollista oikealla taktiikalla ja jos saadaan joukkueessa henki päälle.

Olipa pelin tulos mikä tahansa, pietarsaarelaismiehet uskovat kisoista tulevan yksi elämän kohokohdista. Puhuessa kisahuuma nousee koko ajan.

– Junat on tilattu, hotellit on tilattu. Nyt lasketellaan reilut kolme kuukautta, pidätellään henkeä välillä!

Lue lisää:

Jalkapallokannattajat yllättyivät EM-kisojen tuoreesta lippuarvonnasta: "Tämä kuvio tuli meillekin puskista".

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat