1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Painija Petra Olli lopettaa uransa vain 25-vuotiaana: "Tämä on urani vaikein ja raskain päätös"

Kuusinkertainen arvokisamitalisti kokee, ettei polte lajia kohtaan ole enää ennallaan.

Petra Olli voitti urallaan kuusi arvokisamitalia. Kuva: AOP

Painija Petra Olli on päättänyt lopettaa uransa 25-vuotiaana. Olli juhli vuonna 2016 Riiassa 60 kilon sarjassa ja vuonna 2018 65-kiloisten sarjassa EM-kultaa. Vuonna 2018 hän saavutti myös 65-kiloisten maailmanmestaruuden Budapestissä, ja samana vuonna hänet valittiin maailman parhaaksi naispainijaksi.

Viimeiseksi turnaukseksi jäi helmikuussa Roomassa kisattu EM-turnaus, jossa Olli oli viides. Tokion olympiakisoihin tähdännyt lappajärveläinen sanoo, ettei polte painia kohtaan ole enää vaadittavalla tasolla.

– Jos ei ole 100-prosenttisesti mukana, ei ole mahdollista taistella isossa olympialajissa voitoista. Viime kesän jälkeen on ollut koetuksella olla urheilija. Kaikkeni tein ja treenasin, ja talvi oli Kiinan leireineen varsin hyvä. Polte ei kuitenkaan ole enää ennallaan, Olli sanoo tiedotteessa.

– Vaatii suunnatonta rohkeutta tunnustaa rehellisesti sekä itselleen että muille, ettei sisäistä poltetta enää ole maailman huipulle vaadittavalla tasolla. Tämä on urani vaikein ja raskain päätös, mutta erittäin tarkasti harkittu sellainen.

Ollin vuonna 2009 käynnistynyt yhteistyö virolaisvalmentaja Ahto Raskan kanssa on ollut erittäin menestyksekästä, ja Olli on voittanut kaikkiaan kuusi arvokisamitalia. Viimeiseksi jäi viime vuonna Bukarestin EM-kisoissa saavutettu pronssi.

Raska on kiitollinen yhdessä vietetystä ajasta. Virolainen antaa täyden tunnustuksen suojatilleen.

– Tällaista urheilijaa tällaisilla ominaisuuksilla ja potentiaalilla en ole nähnyt koskaan, ja se on myös monen ulkomaalaisen huippuvalmentajan mielipide. Kiitos Petralle hienosta matkasta, annoit suomalaiselle urheilulle todella paljon hienoja hetkiä. Rohkeus osallistua vaikeuksien keskellä vuoden 2020 EM-kisoihin jää ikuisesti mieleen, Raska toteaa.

– Petra on tunnollinen urheilija, ja hän antoi joka tilanteessa itsestään kaiken. Hän on omalaatuinen persoona positiivisessa mielessä niin ihmisenä kun urheilijanakin. Olen onnellinen, että Petra löysi sellaisen tien elämässään, jossa hänellä on ystäviä. Hän on omanlaisensa hieno ja värikäs persoona, jota media ja suomalaiset ihmiset ovat aina arvostaneet.

Katso kesällä julkaistu Sportliv-lyhytdokumentti Petra Ollista alta.

Petra Olli med blommor i handen.
Pessimisti-Petrasta tuli optimisti-Olli – nyt kaikki haluavat maailmanmestarin päänahan

Ollin mukaan Raskan löytyminen hänen valmentajakseen oli onnenpotku, joka toi paljon menestystä.

– Mitaleille luotiin pohjat hänen kanssaan, eikä aina ollut helppoa. Toivon, että moni urheilija saisi itselleen Ahton kaltaisen valmentajan. Hän on ystävällinen, vastuuntuntoinen, inhimillinen, tiukka, vaativa ja osaava, Olli kiittelee.

Liitto ymmärtää

Suomen Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila on harmissaan OIlin päätöksestä, mutta hän ymmärtää lajin lainalaisuudet. Sitoutumalla vain osittain ei voi menestyä.

– Ilman muuta harmittaa kuulla tällaisia uutisia, mutta Petra saa täyden tukemme päätökselleen. Petran tapana ei ole ollut tehdä hommia himmeillä valoilla, joten nyt nuoren ihmisen täytyy suunnata ajatuksensa ja aikansa uusiin haasteisiin, Karila sanoo.

– Petra asetti Suomen naisten painin tason aivan uusille lukemille, ja hänen tossujensa täyttäminen vie aikaa sekä vaatii paljon työtä. Hän osoitti ihailtavaa sitoutumista tekemiseensä niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Karila toivoo, että Olli pysyisi lajin parissa, sillä hänellä olisi paljon annettavaa.

– Kaino toivomus olisi, ettei hän jättäisi painia kokonaan, vaan mieluusti näkisimme hänet porukassamme niin maton laidalla kuin ilman muuta vielä matollakin.

Myös Olli kokee, että hänen panoksensa on auttanut naispainia eteenpäin koko maassa.

– Paini on antanut paljon, ja tulee vielä antamaankin. Uskon, että olemme koko tiimini uurastuksen ja esimerkin ansiosta pystyneet luomaan vakaan pohjan suomalaiselle naispainille.

– Sen turvin seuraavalla sukupolvella on entistä paremmat edellytykset lähteä tavoittelemaan menestyksekästä uraa painin parissa.

Lue myös:

Petra Olli nousi kovalla työllä maailman parhaaksi naispainijaksi – asiantuntija hehkuttaa suomalaisen epätodennäköistä temppua

Petra Ollin valmentaja alkoi jo lähes vuosi sitten nähdä merkkejä uran loppumisesta, mutta päätös oli silti yllätys: "Se ei ollut hänen tapaistaan"

Kommentti: Petra Ollin lopettamispäätös on poikkeuksellinen uutinen – menestyneen urheilijan perustelut vaativat aikamoista pokkaa

Kymmenen vuotta kiistoja ja kunnioitusta, kyyneleitä ja mitaleita – Petra Olli ja valmentaja Ahto Raska kertovat omin sanoin, mitä he arvostavat enemmän kuin mestaruuksia

Petra Olli taipui EM-molskilla, pronssimitali edelleen mahdollinen – "Eipä tuo kovin hääppöistä ollut"

Petra Ollin kaikki paukut kevään olympiakarsintoihin – "Puhtaalta pöydältä kohti parempaa huomista"