1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Petra Ollin valmentaja alkoi jo lähes vuosi sitten nähdä merkkejä uran loppumisesta, mutta päätös oli silti yllätys: "Se ei ollut hänen tapaistaan"

Kuusinkertainen arvokisamitalisti Petra Olli ilmoitti painiuransa päätöksestä tänään.

Petra Olli ja valmentaja Ahto Raska juhlivat 2018 MM-voittoa. Kuva: AOP

Petra Olli kertoi tiistaina julkisuuteen, että hän päättää 25-vuotiaana menestyksekkään painiuransa. Painissa kuusi arvokisamitalia saalistanut Olli teki päätöksensä hiljaisuudessa.

– Emme ole kertaakaan keskustelleet mitään lopettamisesta. Se on ollut hänen henkilökohtainen päätöksensä ja ajatukset hänen henkilökohtaisiaan, valmentaja Ahto Raska kertoi Yle Urheilulle Ollin lopettamispäätöksestä.

Raska kertoo, että syynä lopettamiseen oli motivaation puute.

– Sen näki hänestä pikku hiljaa. Hän jätti leirejä väliin ja se ei ollut hänen tapaistaan. Hän yritti antaa itsestään kaiken, vaikka hän oli ajatustensa kanssa vaikeuksissa.

Vaikka Raska näki jo reilu viikko sitten Rooman EM-paineissa, että kaikki ei ole entisellään, oli Ollin päätös silti valmentajalle yllätys.

– Se ei tullut superyllätyksenä, mutta yllättynyt olin kyllä. Valmentaja aina toivoo, että urheilija menee niin pitkälle kuin voi mennä, Raska kertoo.

Terveysongelmat eivät päättäneet uraa

Valmentaja Raska myöntää, että Ollia ovat vaivanneet terveysongelmat, erityisesti korvaongelmat pitkin uraa, mutta ne eivät olleet lopettamisen syy.

– Toki hänellä oli korvatulehdusten kanssa ongelmia, mutta on hänellä ollut niitä aiemminkin eikä se ole lopettamisen syy.

Olli jätti väliin EM-paineja edeltäneen kansainvälisen turnauksen, mutta kisasi vielä viimeisenä kisanaan helmikuun puolivälin EM-kisoissa.

– Hän on taistelija. Vaikka näkyisi merkkejä, niin pyyhettä ei silti heitetä kehään ennen kuin hän tekee sen itse. Kaikin keinoin menimme eteenpäin ja treenasimme hyvin.

Raska näki kuitenkin hiljalleen, kuinka suojatista sammui palo.

– Sisäinen palo sammui pikku hiljaa matkalla viime kesästä lähtien, saattoi olla, että vähän aikaisemminkin. Viimeinen kerta, kun hän kävi viikko sitten kisamatolla Italiassa, osoitti sen, että hän on itse harkinnut päätöstä omassa mielessä jonkin aikaa ja nyt se tuli hänestä ulos. Kunnioitan hänen päätöstään, Raska summasi.

Lue myös:

Painija Petra Olli lopettaa uransa vain 25-vuotiaana: "Tämä on urani vaikein ja raskain päätös"

Kommentti: Petra Ollin lopettamispäätös on poikkeuksellinen uutinen – menestyneen urheilijan perustelut vaativat aikamoista pokkaa

Petra Olli nousi kovalla työllä maailman parhaaksi naispainijaksi – asiantuntija hehkuttaa suomalaisen epätodennäköistä temppua

Katso Petra Ollin sydäntäsärkevä tilitys siitä, miltä tuntuu kun olympiaunelma karkaa – tässä ovat suomalaispainijan uran tärkeimmät hetket