1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Petra Olli nousi kovalla työllä maailman parhaaksi naispainijaksi – asiantuntija hehkuttaa suomalaisen epätodennäköistä temppua

Euroopan mestari ja Yle Urheilun painitoimittaja Jarkko Ala-Huikku ylistää Petra Ollin merkitystä suomalaiselle naispainille. Maailmanmestarin jalanjäljissä on jo tulossa uusia lahjakkuuksia.

Petra Olli Junior Team perustettiin syksyllä Kuortaneella. Kuva: Vesa-Matti Savinen.

Maailmanmestari Petra Ollin päätös lopettaa uransa vain 25-vuotiaana yllätti myös Yle Urheilun painitoimittajan Jarkko Ala-Huikun. Vaikka lappajärveläisellä oli ollut vaikeuksia jo jonkin aikaa, Ala-Huikku ei uskonut näin lopulliseen ratkaisuun.

– Yllättävä uutinen tämä on totta kai, mutta päätöstä täytyy kunnioittaa ja Petran tuntien se on tehty varmasti tarkan harkinnan päätteeksi. Kaikki kivet on varmasti käännetty ja mietitty asia jokaiselta kantilta. Siksi se on myös aivan varmasti oikea päätös.

– Tämä on kuitenkin vain urheilua ja elämä jatkuu.

Ala-Huikku oli paikalla Rooman EM-kisoissa Ollin viimeiseksi jääneessä turnauksessa. Vuonna 2018 maailman parhaaksi naispainijaksi valittu Olli jäi Italiassa viidenneksi, ja taso oli kaukana normaalista. Viitteitä lopettamisesta ei kuitenkaan ollut.

– Tulokset kertovat sen, ettei hän ollut sillä tasolla, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Painillisestikin nähtiin, ettei nainen ollut kunnossa.

– Seurasin häntä ja hänen kehonkieltään tavallista tarkemmalla silmällä, mutta en odottanut näin radikaalia ratkaisua.

Olli kertoi päätöksen syiksi ongelmat motivaation kanssa. Aktiiviurallaan Euroopan mestaruuden Tampereen kotikisojen 60-kiloisten sarjassa vuonna 2008 voittanut Ala-Huikku tietää, ettei painissa voi menestyä ilman täyttä sitoutumista.

– Puolivaloilla ei pärjää. Siellä ollaan aina mies miestä ja nainen naista vastaan, ja omalla urallakin huomasi sen, että jos vähänkään löysäilee treeneissä, nuoremmat ajavat ohi.

– Petra on tottunut menestymään. Kun nyt menestys ja motivaatio eivät ole olleet viime aikoina sellaisia, mitä itse haluaa, niin niillä on ollut vaikutusta.

Ollin uran suurimpia pettymyksiä oli tappio Rion olympiakisoissa toisella kierroksella, ja vielä viime vuonna lappajärveläinen kuului Suomen harvoihin mitalitoivoihin Tokiossa. Ollilla ei ollut vielä olympiapaikkaa, ja viimeiset paikat lunastaa lippu viiden renkaan kisoihin olisivat olleet keväällä Euroopan ja maailman olympiakarsinnoissa. Niitä yrityksiä ei kuitenkaan nähdä.

– Kaikki olisivat varmasti halunneet nähdä Petran Tokiossa, ja olisihan hän itsekin halunnut sieltä menestystä. Aika harvinaistahan tällaisen päätöksen tekeminen on puoli vuotta ennen olympialaisia, Ala-Huikku myöntää.

Petra Olli med blommor i handen.
Pessimisti-Petrasta tuli optimisti-Olli – nyt kaikki haluavat maailmanmestarin päänahan

Tienraivaaja

Petra Ollin menestyksekäs ura on nostanut naispainin Suomessa ihmisten tietoisuuteen, ja räväkkänä, rehellisenä sekä persoonallisena urheilijana Olli on tehnyt ihmisiin vaikutuksen. Lappajärveltä maailmanmestariksi kivunneen taistelijan merkitys on kiistaton.

– Naisurheilulla ja naispainilla on mennyt hyvin, vaikka siinä on toki oltu pitkään yhden kortin varassa. Petra on tehnyt valtavan työn nuorten tasolta lähtien 10 vuoden ajan. Hän on suorittanut uskomattomalla rutiinilla ottaen joka kerta nuorten kisoista kultaa, pärjäten heti aikuisissa ja ottaen lopulta myös sen maailmanmestaruuden.

– Hän on tehnyt historiaa ja näyttänyt, että Pohjanmaan lakeuksilta pystyy kiipeämään huipulle tällaisessa lajissa, jossa meillä ei ole ollut kulttuuria aiemmin.

Ala-Huikku uskoo, että Ollin viitoittama polku voi tuoda menestystä maahan jatkossakin. Aikaa se kuitenkin vie.

– Aikuisikäisiä painijoita ei ole, mutta tyttöjen 15- ja 17-vuotiaiden ikäluokissa on sellaisia, jotka ovat pystyneet voittamaan arvokisamitaleja. Petran junioritiimi laitettiin pystyyn Kuortaneella vähän aikaa sitten, ja Petra on varmasti jonkin verran jatkossakin apuna näyttämässä mallia. Uusi sukupolvi on tulossa kyllä, mutta siinä menee hetki.

Ollin ja valmentaja Ahto Raskan kymmenvuotinen yhteistyö on ollut erittäin menestyksekästä, ja vaikka välillä on otettu tulisestikin yhteen, sitoutuminen on ollut aina täydellistä.

– Kyllähän se aika värikäs kaksikko on ollut, mutta he ovat olleet erittäin sitoutuneita kaikkeen toimintaan ja he ovat toimineet järjestelmällisesti. Ahton iso lisäarvo on ollut siinä, että itäblokki ja kielet ovat hallussa.

– Petrastakaan ei olisi välttämättä tullut noin kovaa, jos tätä Venäjän ja idän korttia ei olisi ollut käytettävissä. Ahtolla on huikeat suhteet joka paikkaan vapaapainissa ja naisten painissa, ja he pääsivät treenaamaan, mihin halusivat. Se on ollut iso valttikortti yhteistyössä, Ala-Huikku näkee.

Lue myös:

Painija Petra Olli lopettaa uransa vain 25-vuotiaana: "Tämä on urani vaikein ja raskain päätös"

Petra Ollin valmentaja alkoi jo lähes vuosi sitten nähdä merkkejä uran loppumisesta, mutta päätös oli silti yllätys: "Se ei ollut hänen tapaistaan"

Katso Petra Ollin sydäntäsärkevä tilitys siitä, miltä tuntuu kun olympiaunelma karkaa – tässä ovat suomalaispainijan uran tärkeimmät hetket

Kommentti: Petra Ollin lopettamispäätös on poikkeuksellinen uutinen – menestyneen urheilijan perustelut vaativat aikamoista pokkaa

Kymmenen vuotta kiistoja ja kunnioitusta, kyyneleitä ja mitaleita – Petra Olli ja valmentaja Ahto Raska kertovat omin sanoin, mitä he arvostavat enemmän kuin mestaruuksia

Petra Ollille historiallista kunniaa ja upea rahapalkinto – valittiin maailman parhaaksi naispainijaksi