Suora

  • Hiihdon Ski Classics kausikooste 2019 - 2020
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Raketin lailla NHL-kansan suosioon ponkaissut jääkonekuski sai oman päivän ja nimettiin kunniakansalaiseksi: "En olisi koskaan voinut kuvitella, että tästä tulee näin iso juttu"

Carolina Hurricanesin maalinsuulle vaihdettu David Ayres on joutunut melkoisen pyörityksen kohteeksi.

NHL
David Ayres
David Ayres on Carolinassa jo fanien suosikki.Getty Images

VANCOUVER. Neljä edellistä päivää ovat olleet AHL-seura Toronto Marliesin kotihallin käyttöpäällikkö David Ayresille kuin unta.

Tähän uneen 42-vuotias Ayres Sarah-vaimoineen heräsi menneenä lauantaina Toronto Maple Leafsin kotiottelussa Carolinaa vastaan. Tuttuun tapaan katsomoveskarin ominaisuudessa katsomossa 317 päivystäneen Ayresin sydän alkoi takoa todenteolla, kun Leafs-hyökkääjä Kyle Clifford jyräsi valot sammuksiin Carolina-vahti Petr Mrazekilta.

Aiemmin Carolina oli jo menettänyt toisen veskarinsa James Reimerin.

Toteen kävi se, mikä niin harvoin NHL-maailmassa nähdään: kotijoukkueen paikalle tuomaa varamaalivahtia tarvittaisiin. Eikä nyt ollut kyse muutamasta minuutista kolmannen erän lopulla – peliä oli tapahtumahetkellä jäljellä noin puolet. Vieläpä pudotuspelitaiston kannalta äärimmäisen tärkeää sellaista.

Kierrokset nousivat myös Sarah-vaimolla, joka ilmaisi huolensa Twitterissä.

Loppu on NHL-historiaa, jota muistellaan vielä pitkään.

NHL-historian vanhimpana maalivahtina debyyttinsä tehneestä Ayresista tuli Teuvo Teräväisen iskemän voittomaalin myötä ensimmäinen voiton tililleen kirjannut katsomomaalivahti liigan yli satavuotisessa historiassa. Pelin jälkeinen mediamylly ja huimat voittojuhlat Carolinan pukuhuoneessa olivat kuitenkin vasta alkusoittoa sirkukselle, jonka huima tarina synnyttäisi.

Ayresia on revitty kolmen päivän ajan ympäri Pohjois-Amerikkaa, ja pelkästään maanantaina kulttihahmoksi noussut torontolainen vieraili aamupäivällä neljän ja puolen tunnin aikana kymmenessä eri radio- tai televisio-ohjelmassa. Ayres on kirjaimellisesti ollut kolmen päivän ajan joka paikassa, milloin kansallisessa uutislähetyksessä, milloin loppuillan talk show-ohjelmissa.

Maanantaina Ayres sekä tämä vaimo lensivät Raleighiin, missä pariskuntaa kohdeltiin kuin kuninkaallisia.

David Ayres
David Ayres jakoi nimikirjoituksia lehdistötilaisuuden yhteydessä.Getty Images

Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper teki tiistaina Ayresista tiistaina osavaltion kunniakansalaisen. Raleigh’n kaupunki sen sijaan julkaisi tiistain Dallas-ottelun alla tiedotteen, missä se kertoi nimenneensä pelipäivän David Ayresin päiväksi.

Ayres piti vaimonsa kanssa Raleighissa tiistaina puolentunnin mittaisen lehdistötilaisuuden.

– Tämä ei ole loppunut sen jälkeen, kun astuin lauantaina pelin jälkeen jäältä. Onhan tämä hieno aikaa, Carolinan lyhyen seurahistorian tunnetuimien maalivahtien joukkoon kertaheitolla ponkaissut Ayres nauroi medialle Raleighissa tiistaina.

Myös sensaatioveskarin puolison ripsienpidennysfirma on pitänyt viime päivät lappua luukulla.

– Sanoin asiakkaille, etten ehdi tekemään ainakaan ennen keskiviikkoa mitään. Voi olla, että menee pidempäänkin.

Kohtalainen korvaus

Tuskin parin päivän sapatti leipätöistä kanadalaispariskunnan arkea kaataa, sillä Ayresille on jäämässä käteen yhden illan keikkahommista muutakin kuin muistot. Joidenkin lähteiden mukaan Carolinan pelaajat olivat iskeneet pottiin jopa 40 000 jenkkitaalaa palkitakseen maalivahdin, joka takasi Hurricanesille tärkeän voiton Torontosta.

Carolinan markkinointikoneisto kävi sekin heti tuoreeltaan täysillä kierroksilla. Lauantai ei ollut ehtinyt vaihtua edes sunnuntaiksi, kun Raleigh’sta jo kerrottiin, että myynnissä oli paitoja, joiden selässä komeili Ayresin nimi sekä tämän käyttämä numero 90. Carolina Hurricanes on ilmoittanut, että Ayres saa paitamyynnistä oman siivunsa.

Paitoja on myyty Raleigh’ssa alkuviikosta alati kiihtyvällä vauhdilla. Osa paitatuotoista lahjoitetaan Carolinan alueen munuaisjärjestölle. Ayresille itselleen tehtiin munuaissiirto vuonna 2004.

– En olisi koskaan voinut kuvitella, että tästä tulee näin isoa. Toisaalta elämme hyvin normaalia ja vaatimatonta perhekeskeistä elämää, joten ei tämä ehkä sellaista ole, mitä joka päivä jaksaisin. En tietenkään valita, mutta en ymmärrä, miten julkkikset ja nämä pelaajat kestävät sitä, että heitä seurataan joka paikkaan, Ayres hymyili.

Pohjoisamerikkalaismediassa on liikkunut lisäksi tarinoita, joiden mukaan Ayres saisi siivun Carolinan pudotuspelituotoista, mutta yksityiskohdista ei tiettävästi ole vielä keskusteltu seuran kanssa. Näiden lisäksi Ayresille on jo nyt tarjottu lukuisia erilaisia yhteistyökumppanimahdollisuuksia.

”Hän on legenda”

Ayresin tarina on otettu avosylin vastaan myös Torontossa, vaikka keikkaveskari voittikin tärkeässä kamppailussa juuri Maple Leafsin – seuran, jota oli lapsesta asti kannattanut, ja jonka harjoituksissa tämä useasti keikkaveskarin ominaisuudessa vierailee. Lauantaina Leafs-yleisö osoitti ottelun jälkeen seisoen suosiotaan Ayresille.

Erikoista ja hauskaa myös oli, että heti seuraavana päivänä Ayres oli jälleen Toronton harjoituksissa.

– Hän on aina ollut saatavilla, kun on ollut tarvetta. Ei tässä voi muuta kuin olla pirun iloinen kaverin puolesta, Leafs-luotsi Sheldon Keefe totesi tiistaina.

– Juttelin Sheldonin kanssa sunnuntaina. Se oli heille kova tappio, mutta hän oli puolestani iloinen. Kaikki ihmiset ovat olleet erittäin vastaanottavaisia minua kohtaan, enkä voisi pyytää enempää, Ayres kiitteli.

Raleigh on kuitenkin jatkossa David Ayresin ja tämän vaimon ”kakkoskoti”. Ayres totesikin tiistaina olevansa kaiken tapahtuneen jälkeen elinikäinen Hurricanes-kannattaja. Lienee turhaa mainita, että lämpimät tunteet menevät molempiin suuntiin.

– Mitä hän teki lauantaina, oli uskomatonta. Hän on legenda, Carolina-veskari James Reimer linjasi.

– Kun katsot taaksepäin joskus, sinulla on vain muistot. Tämä on muisto, joka säilyy minulla ikuisesti, totesi puolestaan päävalmentaja Rod Brind’Amour.

Kohu keikkaveskarin ympärillä sekin laantunee ajan mittaan ja viimeistään lauantaina, kun Ayres ja tämän Sarah-vaimo palaavat päivystämään tuttuun 317 katsomonosaan Leafsin kotiareenalla, kun Toronto kohtaa lauantai-illan kamppailussa Vancouverin.

David Ayresin tarina, se sen sijaan ei unohdu koskaan.

Lue myös:

Mikko Koivu teki jotain sellaista, mitä hän teki viimeksi yli kolme vuotta sitten – Sebastian Aho nyt koko NHL:n kuumin pelaaja

Zamboni-kuski johdatti Carolinan voittoon hullussa ottelussa, Teräväinen innoissaan: ”En tiedä, mistä hänet kaivettiin, mutta hyvin torjui”

Nutivaara laukoi yllättäen kohti omaa maalia, Korpisalo torjui – toinen laski henkisesti housuunsa ja toinen räkätti: "Olisit nähnyt hänen ilmeensä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat