1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Urheilupomo myöntää, että Suomen mitalitavoite Tokioon on epärealistinen – Petra Ollin lopettaminen synkisti tilannetta entisestään: "Vain kourallinen sellaisia urheilijoita"

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja myöntää, ettei olympiamitalitavoitteen saavuttaminen ole realistista.

Petra Olli saavutti esimerkiksi MM-kultaa vuonna 2018 Budapestissa. Kuva: Timo Aalto/STT

Tiistaina painija Petra Olli täräytti ison uutisen kertomalla, ettei hän tavoittele paikkaa olympialaisissa, vaan lopettaa uransa välittömästi vain 25-vuotiaana.

Maailmanmestarin ja moninkertaisen arvokisamitalistin lopettaminen on iso kolaus Suomen mitalitavoitteelle olympialaisissa. Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki näkee, että Ollin lopettaminen on olympialaisten lisäksi takaisku myös suomalaiselle huippu-urheilulle.

– Meillä on kuitenkin vain kourallinen sellaisia yksilöurheilijoita, jotka ovat maailman ehdottomalla huipulla. Petra on ollut jo useamman vuoden sellainen urheilija, joka arkitasolla ollessaan kamppailee maailman huippuja vastaan tasapäisesti, Lehtimäki sanoo.

Suomen Olympiakomitea asetti tälle olympiadille tavoitteeksi kymmenen olympiamitalia. Suomi sai Pyeongchangin olympialaisista kuusi mitalia, joten tavoitteen täyttymiseksi Tokiossa pitäisi yltää neljään mitaliin.

Petra Ollin lopettaminen vaikeuttaa tavoitteen toteutumista huomattavasti. Lehtimäen mukaan tavoite on kuitenkin edelleen olemassa, vaikka hän sanookin, ettei tavoitteeseen yltäminen ole realistista.

– Olemme tätä meidän tilannekatsauksissa rehellisesti mittaroineet. Tällä hetkellä rehellinen ennuste pyörii yhden mitalin molemmilla puolilla, Lehtimäki sanoo.

Yksi Tokion olympialaisten mitalitoivoista on nyrkkeilijä Mira Potkonen, joka saavutti viime vuonna muun muassa EM-kultaa, MM-pronssia ja voitti Euroopan kisoissa kultaa.

Potkonen ei ole kuitenkaan vielä voinut varmistaa paikkaansa olympialaisiin, sillä Euroopan karsinta on vasta maaliskuussa Lontoossa. Jos Euroopan karsinta ei tuota tulosta, on hänellä mahdollisuus tavoitella paikkaa toukokuussa maailman karsinnoissa.

– Mira ottelee ja urheilee sellaisella tasolla, ettei mitali vaadi suurta ihmettä, Lehtimäki toteaa ja jatkaa:

– Toki meiltä löytyy niitä hyviä urheilijoita, mutta tavoitteen täyttämiseksi meillä pitäisi olla neljän viikon pöljän päivän jatkumo näiden urheilijoiden kohdalla, joilla on kurkotusetäisyys mitaliin, mutta ei sellaista varmuutta kuin Miralla tällä hetkellä on.

Paini on ollut Suomelle tunnetusti vahva menestyslaji olympialaisissa, sillä Suomi on voittanut virallisissa olympialaisissa vuodesta 1908 lähtien 26 kultaa, 28 hopeaa ja 29 pronssia, ja jäänyt vain kahdeksan kertaa ilman olympiamitalia

Voi kuitenkin olla, ettei Tokion olympialaisissa nähdä Ollin lopettamisen vuoksi yhtään suomalaispainijaa. Ollin tasoisia kansainvälisen kärkipään painijoita ei tällä hetkellä ole, vaikka esimerkiksi Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen kolkuttelevatkin kärkipään portteja.

Mika Lehtimäki myöntää, ettei Suomi tavoittele Tokiosta realistisesti neljää mitalia. Kuva: AOP

Ollin lopettaminen näkyy eniten naispainissa

Petra Ollin lopettaminen on iso kolaus varsinkin naispainille, mutta onko Ollin jättämä lovi paikattavissa, Suomen Olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen?

– Ei varmasti ihan yhden tai kahden vuoden perspektiivissä, mutta pidemmällä tähtäimellä toivottavasti. Naispainista on tulossa nuoria urheilijoita, mutta tällä hetkellä Ollin lopettaminen näkyy eniten naispainissa, Sarkkinen sanoo ja jatkaa:

– Nyt olisi lajinkin kannalta tärkeää, että valmistautuminen kahteen olympiakarsintaturnaukseen sujuisi hyvin ja sieltä tulisi positiivista tulosta.

Petra Ollin perintö lajille on kuitenkin se, että hän nosti naispainin korkealle tasolle ja toi sille paljon näkyvyyttä. Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila sanoo, että uuden naispainijan nostaminen samalle tasolle vaatii paljon aikaa ja työtä.

Hän on kuitenkin vakuuttunut, että tulevaisuudessa sellainen löytyy.

– Petra teki tämän salakavalan fiksusti. Hänen naispainikoulunsa avattiin vuodenvaihteessa ja siellä on menestyksekkäitä nuoria neitoja, jotka tähtäävät korkealle. Ihan vielä ei saada samantasoista painijaa, mutta tulevaisuudessa varmasti, Karila vakuuttaa.

Karila ei myöskään allekirjoita sitä, että Ollin lopettamisella olisi vaikutusta Suomen olympiapainiprojektin uskottavuudelle.

Esimerkiksi Elias Kuosmanen tavoittelee olympiapaikkaa 97-kiloisten sarjassa. Karilan mukaan myös Ville Heino on realistinen olympiapaikan tavoittelija.

– Ei sota yhtä miestä kaipaa. Toki nyt meiltä vietiin iso päällikkö ja ässä repäistiin hihasta, mutta meillä on hyviä sällejä tavoittelemaan olympiapaikkaa, Karila vakuuttaa.

Lue myös:

Petra Olli nousi kovalla työllä maailman parhaaksi naispainijaksi – asiantuntija hehkuttaa suomalaisen epätodennäköistä temppua

Petra Ollin valmentaja alkoi jo lähes vuosi sitten nähdä merkkejä uran loppumisesta, mutta päätös oli silti yllätys: "Se ei ollut hänen tapaistaan"

Katso Petra Ollin sydäntäsärkevä tilitys siitä, miltä tuntuu kun olympiaunelma karkaa – tässä ovat suomalaispainijan uran tärkeimmät hetket

Kommentti: Petra Ollin lopettamispäätös on poikkeuksellinen uutinen – menestyneen urheilijan perustelut vaativat aikamoista pokkaa

Tunteikas valmentaja kehui Petra Ollin rohkeutta ja muistutti erikoisesta uran kohokohdasta – finaalitappio oli yksi upeimmista hetkistä