Suora

  • Urheiluruutu

Olkapääleikkauksesta toipunut Suomen olympiatoivo Oliver Helander pääsee jo tällä viikolla heittämään keihästä

Tokion olympialaisiin tähtäävän Helanderin kuntoutuminen tammikuun olkapääoperaatiosta on sujunut suunnitelmien mukaan.

yleisurheilu
Oliver Helander
Oliver Helander.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Keihäänheittäjä Oliver Helander, 23 aloitti kuntoutuksen ja olkapääjumpat olkapään puhdistusleikkauksen jälkeen heti seuraavana päivänä ja on kuntoutunut yllättävän nopeasti.

– Olkapää on parantunut suunnitelmien ja lääkärin antamien ennusteiden mukaan. Oliver on jo päässyt heittämään kuntopalloja. Ensimmäinen heittoharjoitus keihäällä olisi tarkoitus tehdä tällä viikolla, kertoo Helanderin valmentaja Glenn Lignell Ylelle.

Lääkärin mukaan Helander sai neljä viikkoa leikkauksen jälkeen alkaa heittämään lajinomaisia heittoja pallolla ja pari viikkoa sen jälkeen keihäällä.

Helander loukkasi olkapäänsä jo vuonna 2018 kaatuessaan kilpailuheitossa Raaseporin Tähtikisoissa. Olkapää ei parantunut, vaan haittasi Helanderin kisaheittoja koko viime kesän.

Helander jätti viime vuoden Ruotsi-ottelussa Tukholmassa kolme viimeistä heittoa heittämättä, eikä selvinnyt Dohan MM-kisojen keihäsfinaaliin.

– Oli toiveita että olkapää paranisi kuntoutusliikkeillä, mutta tultiin siihen pisteeseen, että jotain muuta oli pakko keksiä, Lignell paljasti.

Se "jotain muuta" oli leikkaus. Olkavammoihin erikoistunut ortopedi Harri Heliö operoi Helanderin oikean käden olkapään 17. tammikuuta.

– Harrilla oli hyvin selkeät aikataulut ja ihan niiden mukaan on pystytty etenemään. Oliver on tehnyt myös hyvin ahkerasti kuntoutusliikkeitä, Lignell kehuu lääkäriä ja Helanderia.

Leirejä Kuortaneella ja Turkissa

Olkapään kuntoutuksen ohessa Helander on keskittynyt myös muihin harjoitteisiin.

– Olemme lisänneet pikkuhiljaa eri liikkeitä ja alavartaloa sekä keskivartaloa pystyi tekemään jo aika nopeasti leikkauksen jälkeen. Olkapään paranemisen myötä hän on tehnyt voimaa myös yläkroppaan.

Alun perin Helanderin piti olla alkuvuodesta Etelä-Afrikan leirillä, mutta leikkauksen takia leirityssuunnitelmat menivät uusiksi.

– Pidämme omia lyhyempiä leirejä kotimaassa Kuortaneella ja tarkoitus on lähteä Turkin leirille huhtikuun loppupuolella, Lignell kertoo.

Olympialaisten tulosraja miesten keihäässä on kovempi kuin koskaan, 85 metriä. Se pitäisi heittää 29. kesäkuuta mennessä.

Ehtiikö Helander kuntoutua siihen mennessä?

– Sitä on nyt vielä vaikea sanoa, eikä siitä ole mitään tietoa, miten pääsemme kilpailemaan, mutta leikkaus oli loppujen lopuksi aika pieni.

– En halua vielä spekuloida aloituskisaa, mutta katsotaan, miten heittoharjoitukset menevät. Olen erittäin toiveikas, että päästään hyvissä ajoin kesällä kilpailemaan, Lignell kertoo

Viime kaudella Helanderin keihäs lensi lukemiin 86.93. Tulos mahdollistaa hänen valintansa Tokion kisoihin. (siirryt toiseen palveluun) Raaseporilaisen ennätys on Pietarsaaressa vuonna 2018 heitetty 88,02.

Juttua päivitetty kello 21.57: Tarkennettu tietoja olympiavalinnoista.

Lue myös:

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin olkapää leikattiin – katso dramaattinen video Helanderin olkapään rikkoneesta heitosta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat