Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Lumettoman talven lohduton tarina

Hankalat sääolosuhteet ovat peruttaneet monia kisoja kotimaassa. Lumettomuus on vaikeuttanut myös kansainvälisten kisojen läpivientiä.

Talvi on ollut lohduton eteläsuomalaisten hiihdon harrastajien kannalta. Lumettomuus on vaikeuttanut niin kilpahiihtoa kuin tavallista harrastehiihtoa.

Terminen talvi on suuressa osassa Suomea pisin vuodenaika. Tuolloin vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella.

Lapissa myöhäsimmilläänkin terminen talvi on alkanut marraskuussa. Etelä-Suomessa talven alku on joskus venynyt vuoden vaihteen yli. Tänä vuonna termistä talvea on jouduttu odottamaan eteläisimmässä Suomessa.

Huono lumitilanne on vaikuttanut kotimaan hiihtokisoihin. Toistaiseksi kilpailuja on peruttu runsaat 50. Kilpailukausi lumella alkoi marraskuussa ja jatkuu huhtikuun loppuun.

Perutut kisat

2007–2008: 30 kilpailua

2008–2009: 12 kilpailua

2009–2010: 9 kilpailua

2010–2011: 8 kilpailua

2011–2012: 21 kilpailua

2012–2013: 4 kilpailua

2013–2014: 116 kilpailua

2014–2015: 49 kilpailua

2015–2016: 52 kilpailua

2016–2017: 33 kilpailua

2017–2018: 14 kilpailua

2018–2019: 8 kilpailua

2019–2020: runsaat 50 kilpailua

Myös talvi 2013–14 oli poikkeuksellisen lämmin. Silloin Suomessa pystyttiin kuitenkin järjestämään merkittävät massahiihtokilpailut. Tänä vuonna peruttujen kilpailujen joukossa on ollut myös merkittäviä massahiihtokilpailuja.

Finlandia-hiihto on hiihdetty vuodesta 1974 lähtien. Kilpailu pääsi vuonna 1984 Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpana massahiihtotapahtumana. Nyt se on peruttu ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa.

Oulun Tervahiihto on Suomen vanhin hiihtotapahtuma, ja se on järjestetty vuodesta 1889 lähtien. Nyt se on peruttu tiettävästi ensimmäistä kertaa lumenpuutteen vuoksi.

Savonia hiihto on järjestetty vuodesta 1983 lähtien. Tätä vuotta ennen se on jouduttu perumaan vain kerran aiemmin. Vuonna 2016 tapahtuma jouduttiin siirtämään maaliskuulle, mutta se järjestettiin silti.

Lauri “Tahko" Pihkalan ja Erkki Palolammen ideoima Pirkan hiihto on järjestetty vuodesta 1955 lähtien. Se on peruttu ainoastaan kerran aikaisemmin tapahtuman historiassa, vuonna 2014. Nyt se on peruttu toistamiseen.

Myös talven maailmancupin kilpailut ovat kärsineet sääolosuhteista. Kauden aikana Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) maailmancupin kilpailuja on jouduttu perumaan tai kilpailureittejä on jouduttu muokkaamaan.

Perutut FIS:n maailmancupin kilpailut

Lumilautailu: 8 kilpailua

Mäkihyppy: 8 kilpailua (6 karsintakisaa + 2 kilpailua)

Alppihiihto: 10 kilpailua

Freestyle: 7 kilpailua

Yhdistetty: 2 kilpailua

Maastohiihdon maailmancupin kisoissa sääolot ovat aiheuttaneet ongelmia muun muassa Planicassa, Val di Fiemmessä, Nove Mestossa ja Falunissa.

Planicassa vesisade ja ukkonen sulattivat lumet, mutta varastoidulla lumella kisat saatiin pelastettua. Urheilijat pääsivät tutustumaan kisalatuun vasta sprinttikarsinnassa.

Tour de Skin viimeisellä etapilla, Val di Fiemmen ja Alpe Cermisin siirtymäpätkällä rata oli todella kapea. Lunta riitti ainoastaan reitille, joten kapeimpaan kohtaan laitettiin suojapatjoja ja pehmusteita varmistamaan hiihtäjien turvallisuus.

Nove Mesto kärsi lumipulasta, eivätkä kisajärjestäjät saaneet tarpeeksi leveää latu-uraa aikaiseksi. Siksi kisaviikonlopun hiihtotapoja jouduttiin vaihtamaan. Vapaan takaa-ajo vaihtui väliaikalähdöksi ja perinteisen väliaikalähtö takaa-ajoksi.

Falunin maailmancupin viikonloppu oli vaarassa peruuntua, mutta lopulta kisat saatiin vietyä läpi matkamuutoksin. Väliaikalähdöt muutettiin yhteislähdöiksi ja matkoja lyhennettiin. Miehet hiihtivät 30 kilometrin sijaan 15 kilometriä ja naiset 15 kilometrin sijaan 10 kilometriä.

Kun lunta on vähän, näkyy se myös hiihtolajien harrastajissa. Vuonna 2010 suomalaisista hiihti 42 %, vuonna 2017 lukema oli 34%.

Hiihtoliiton lajien lisenssimäärät ovat laskeneet. Vuonna 2006 lisenssiurheilijoita oli 11 186, vuonna 2019 määrä oli pudonnut 8 700 lisenssiin. Hiihdossa kilpailulisenssejä on enää reilulla 6 000 urheilijalla. Lisenssimäärät ovat laskussa myös mäkihypyssä ja alppilajeissa.

"Suomen kansa rakastaa hiihtoa edelleenkin. Se näkyy muun muassa television katsojaluvuissa. Suomen cupissakin on minimissään 300 000–400 000 katsojaa. Väestötutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaista harrastaa hiihtoa, kunhan vain on lunta." – Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi

Säilölumi on tätä päivää. Ensimmäiset tehokkaat lumitykit kehitettiin jo 50 vuotta sitten. Tänä päivänä lumea säilötään ympäri Suomen ja tekolumilatuihin panostetaan yhä enemmän ilmaston muuttuessa.

Yksi kilometri tekolumilatua maksaa noin 10 000–15 000 euroa. Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi toivoo, että kunnat säilöisivät lunta. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan se on välttämätön suuntaus.

"Latuja käyttää valtava määrä ihmisiä. Toki se on kustannuskysymys, mutta hiihtourheilun ystävänä kannustan kuntia siihen, että meillä olisi jatkossa myös näinä vähälumisina talvina mahdollisuus hiihtää." – Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen

Hiihtoliiton, Ampumahiihtoliiton ja suomalaisten lumilajiseurojen järjestämiä Lasten Lumipäiviä on jouduttu perumaan tältä talvelta jo kymmenen. Lasten Lumipäivillä lapsilla on mahdollisuus liikkua ja kokeilla eri lumilajeja.

"On se porukka, joka tulee tapahtumiin joka kelillä. Suurin ongelma etenkin pääkaupunkiseudulla on se, kun ei ole luonnonlunta, niin ihmiset eivät tiedä, että lumelle pääsee. Olosuhteet on kuitenkin luotu heitä varten" – Laura Liikanen, koordinaattori, hiihtokoulu.fi

"Lapsilla on sellainen asenne, että tämä kaikki on kivaa. Aikuisten asenteesta heijastuu suoraan lapsiin, onko tylsää tai onko kylmä. Meidän aikuisten pitää luoda olosuhteet lapsille, että huonoillakin keleillä on mukava liikkua ulkona." –Laura Liikanen, koordinaattori, hiihtokoulu.fi

Tekijät

Toimittaja

Anu Karttunen

Haastattelut

Noora Takamäki, Manu Myllyaho

Valokuvat

Tomi Hänninen, Lehtikuva, AOP, Yle, Ilmatieteen laitos

Julkaistu 29.2.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat