Suora

  • Hiihdon Ski Classics kausikooste 2019 - 2020
  • Elävä arkisto esittää

Koronavirus huolettaa jääkiekkopiireissä – kansainvälinen liitto vaatii pelaajilta tietoja viime aikojen matkustamisesta

Maajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindblad toivoo, ettei turnauksia jouduta perumaan keväällä.

jääkiekko
NiklasLindblad_1.jpg
Jääkiekkomaajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindblad.Suomen Jääkiekkoliitto / Silja Schemeikka

Koronaviruksen aiheuttama huoli on läsnä myös jääkiekkopiireissä. Vierumäen Pohjola-leirillä on koolla tällä viikolla yli sata teini-ikäistä pelaajaa, ja kun mukaan laskee leirijoukkueiden henkilöstön, paikalla on noin 250 jääkiekon edustajaa eri puolilta Suomea. Käsidesit nostettiin esille jo leirin avaukseen. Leiriläisille on lisäksi korostettu käsihygieniasta huolehtimista.

Vierumäellä käydään läpi myös Jääkiekkoliiton lääketieteellisiä ohjeistuksia. Liitossa varaudutaan kevään arvoturnauksiin koronaviruksen varjossa. Kansainvälisen liiton tuorein ohjeistus koronaviruksen osalta tuli alkuviikosta. IIHF:n paimenkirjeen mukaan maajoukkueisiin valitut pelaajat joutuvat tekemään kirjallisen selvityksen sekä terveydentilastaan että matkustamisestaan kuluvalla kaudella.

– IIHF vaatii (turnauksiin valituilta) pelaajilta allekirjoitetun lomakkeen, jossa vakuutetaan esimerkiksi, että ei ole matkustettu epidemia-alueilla, kertoo maajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindblad.

– Erityistä tarkkaavaisuutta kiinnitetään sellaisiin henkilöihin, jotka mahdollisesti ovat matkustaneet Kiinaan ja sieltä takaisin. Käymme tilanteen läpi jokaisen pelaajan kanssa, joka maajoukkueisiin valitaan, nuorisomaajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen jatkaa.

Liiton joukkueista alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla, Naisleijonilla ja miesten A-maajoukkueella on edessään MM-turnaus. Naisten MM-kisat järjestetään Kanadassa, Suomi pelaa Halifaxissa huhtikuun alussa. Alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan USA:n Plymouthissa ja Ann Arborissa huhtikuun puolivälistä alkaen ja miesten MM-kisat Sveitsissä kruunaavat kauden toukokuussa.

– Meille ei ole tullut mitään sellaista informaatiota, että turnauksia peruttaisiin tai siirrettäisiin. Nyt mennään ihan normaalisti ja joukkueet valmistautuvat omiin isoihin tapahtumiinsa, Oikarinen kertoo.

Maajoukkueiden matkavalmistelut kevään turnausten osalta etenevät suunnitellusti niin kauan kunnes kansalliset tai kansainväliset terveysviranomaiset toisin päättävät. Tilannetta seurataan Jääkiekkoliitossa päivittäin.

– Asiat voivat eskaloitua nopeasti, kahden viikon päästä tilanne voi olla ihan toinen. Toivottavasti mitään turnauksia ei jouduta perumaan, Lindblad jatkaa.

Yhtenäinen linja

Maajoukkueiden vastuulääkäri Niklas Lindblad aloitti tehtävässään kuluvan kauden alussa. Vastuulääkäri huolehtii, että kaikissa joukkueissa terveyteen liittyvät käytännöt ovat samanlaiset.

Tälle keväälle koronavirus on tuonut oman lisänsä arkityöhön. Lindblad on muokannut kevään aikana ja nimenomaan koronavirukseen liittyen niin turnaus- kuin matkustusohjeistusta sekä joukkueiden yleisiä hygieniaohjeita.

– Itse näen tässä kolme porrasta: tietoisuus asiasta, torjunta eli käsienpesu, käsienpesu, käsienpesu ja tunnistaminen on tietysti se kolmas, kuinka käyttäytyä, jos oireita tulee, vastuulääkäri kertaa.

Liitolta tulleissa täsmennyksissä on korostettu esimerkiksi lentomatkustamiseen liittyviä mahdollisia riskejä epidemia-aikana.

– Lentokentillä pyritään välttämään isoja ihmismassoja. Sitten lentokoneessa pyritään olemaan mahdollisimman paljon omalla paikallaan, se ei tietysti pitkillä matkoilla ihan onnistu. Lisäksi desinfioidaan käsinojia tai pöytätasoja tai istuimen näppäimiä omalla paikalla, Lindblad jatkaa.

Vastuulääkäri näkee viruskeskustelun toisaalta positiivisena asiana.

– Olipa se koronavirusepidemia tai aikoinaan sikainfluenssaepidemia, niin nämä ovat arvokkaita asioita. Oppi menee paremmin perille tällaisissa tilanteissa, Lindblad muistuttaa.

Lue myös:

Tyhjiä katsomoita ja peruttuja arvokisoja: koronaviruksen vaikutukset urheiluun kasvavat päivä päivältä

Uefa: Koronavirus voi vaikuttaa jalkapallon EM-kisoihin vain, jos tilanne pahenee

Italialaispelaajat vapautuivat karanteenista Omanissa, pääsivät golfkentälle Euroopan-kiertueella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat