Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Leuto ja lumeton talvi tuotti Salpausselän kisajärjestäjille ylimääräisiä sydämentykytyksiä, koronavirusuhka ei aiheuta erityisiä toimenpiteitä

Viime päivien pakkaset ovat auttaneet Salpausselän kisojen lumitilannetta. Koronavirusuhkaan varaudutaan Lahdessa normaalia perushygieniaa noudattamalla.

Salpausselän kisat
Aino-Kaisa Saarinen.
Salpausselän kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen sanoo, että lipunmyynti on vilkastunut talvisemman sääennustuksen ansiosta.Tomi Hänninen

Vähäluminen ja lämmin talvi on aiheuttanut Salpausselän kisajärjestäjille ylimääräistä sydämentykytystä pitkin viime viikkoja ja kuukausia. H-hetken alla kaikki on kuitenkin hyvin, sillä lunta on riittävästi, eikä hiihtolatuja ole tarvinnut lyhentää.

– Jokainen ymmärtää, miten huonoluminen talvi etelän leveyspiireillä on ollut. Urakkaa on ollut riittävästi, mutta meillä on ollut hyvä yhteistyö kaupungin kanssa. He ovat pistäneet meille olosuhteet kuntoon, ja meillä on mahtavat puitteet kisata Lahdessa, kilpailunjohtaja Raiko Pousi sanoo.

Pousi myöntää, vaikka lopputulos on onnistunut, valmistautumisprosessi on ollut yksi stressaavimpia koskaan.

– On tämä varmasti yksi vaikemmista vuosista, kun lumitilanne on ollut heikko helmikuunkin aikana. Sellaisia hetkiä on ollut, kun on mietityttänyt, että mitenköhän tässä käy. Kokonaisuutena tilanne on saatu hoidettua hyvin, mutta kuten kaikki voivat ymmärtää, vaikeuksia on ollut.

Todellista uhkaa esimerkiksi kisojen perumiselle ei kuitenkaan ole ollut. Varasuunnitelmat ovat olleet koko ajan valmiina.

– Tavoite on ollut koko ajan selvillä. Varalunta on ollut säilössä, ja olisimme voineet lyhentää kisareittejä kansainvälisen liiton kanssa, jos viimeiset päivät olisivat menneet kauhean huonoksi. Valmistautuminen alkaa jo edellisenä talvena, kun lunta laitetaan säilöön, Pousi muistuttaa.

– Lumen kanssa kipuiltiin hieman viime viikon loppuun saakka, mutta kun pakkasta tuli, lumetus saatiin kunnolla tehtyä. Kun lämpötila meni pakkaselle, saimme jopa ennakoitua aiemmin ladut kuntoon. Ladut ovat samat, ja kaikki menee normaalisti. Sääennuste näyttää niin hyvältä, että mitään muutoksia ei tarvitse tehdä, kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen jatkaa.

Koronaviruksesta on puhuttu ympäri maailmaa viime aikoina, ja myös Suomessa on ollut viime päivinä tartuntaepäilyjä. Lahdessa asiaan ei ole kiinnitetty erityistä huomiota.

– Mitään suurempaa varautumista ei ole. Perushygienialla mennään tämä viikonloppu. Käsien pesemistä, käsidesin käyttöä ja kättelemisen välttelemistä, Pousi kertoo.

Salpausselän kisat käynnistyvät perjantaina mäen karsinnalla. Viikonlopun tv-lähetykset löytyvät tästä artikkelista.

Lue myös:

Mico Ahoselta kova povaus ennen uransa ensimmäistä maailmancup-viikonloppua – asiantuntija pitäisi kisapaikkaa positiivisena yllätyksenä

Mäkikarsinta perjantain avauksena – näin seuraat Salpausselän kisoja Ylen kanavilta

Autolla harrastuksiin kulkevien kannattaa huomioida Salpausselän kisat – pysäköinnissä muutoksia

16-vuotias suomalaishyppääjä järjesti Salpausselälle ennätyksellisen hysterian 28 vuotta sitten – myöhemmin upea hetki avasi Toni Niemisen silmät: "Kävi hullun tuuri"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat