Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Mitä ihmettä Mikko Koivulle tapahtui? Nelosketjuun joutunut suomalaiskonkari tarjosi yhtäkkiä aikamatkan menneisyyteen

NHL-kaukaloissa on tällä viikolla nähty nuori Mikko Koivu, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Koivu
Mikko Koivu teki Columbus Blue Jacketsia vastaan kaksi maalia tällä viikolla.Bruce Kluckhohn / Getty Images

VANCOUVER. Ne, jotka ovat seuranneet kuluvalla viikolla Minnesota Wildin otteluita NHL:ssä, ovat päässeet aikamatkalle. Tarjolla on ollut Koivun matkatoimiston ilmainen aikamatka vuosituhannen ensimmäiselle vuosikymmenelle. Wild-kapteeni on pelannut joukkueen parissa edellisessä ottelussa kuin hurjassa nuoruudessaan.

Tarjolla on ollut jopa kauden parasta Mikko Koivua.

Tämä on tärkeä huomio, koska Minnesota Wildin seurahistorian pitkäaikaisin kapteeni putosi aiemmin talvella nelosketjuun, missä hän edelleen pelaa pienellä peliajalla vieressään Ryanit Hartman ja Donato. Huomio on tärkeä myös siksi, että vielä viikko-pari takaperin Koivu ketjuineen oli useissa otteluissa suurissa vaikeuksissa.

Maanantain siirtotakarajan jälkeen jokin tuntuu kuitenkin muuttuneen.

Koivun mahdollisesta halukkuudesta siirtyä pitkän ja menestyksekkään NHL-uransa päätteeksi vielä toiseen seuraan spekuloitiin viikkoja ennen siirtoikkunan sulkeutumista maanantaina. Lauantaina Koivu pitkän harkinnan jälkeen ilmoitti seuralle olevansa haluton luopumaan sopimuksessaan olevasta kauppaamisen estävästä pykälästä.

Kiinnostusta Koivua kohtaan oli tiettävästi olemassa – ainakin New York Islandersin taholta.

Saattaa olla, että ylimääräisen siirtorajastressin päättyminen on vapauttanut Koivun pelaamaan lähempänä omaa hyvää tasoaan. Tämän suuntaista Koivun pelaaminen oli ennen joulun alla tullutta loukkaantumista.

Nelosketjuun joutunut Koivu ei valita

Niin tai näin, Koivu, 36, on laukannut parissa edellisessä ottelussa kaukalossa kuin nuori varsa. Turkulaisveteraanin tekeminen pelin kaikilla osa-alueilla on ollut juuri sitä vahvaa Koivua, jota olemme NHL-kaukaloissa jo viidentoista vuoden ajan nähneet. Laadukasta puolustamista, kovaa kamppailupelaamista, jäähyjen tappoa sekä maalipaikkojen luomista karvauspelin kautta.

Kaiken tämän päälle Wildin nelosketju on tehnyt kahdessa edellisessä ottelussa peräti viisi osumaa. Koivun oma saldo näistä otteluista on komea 2+2. Edellisen kerran Koivu oli pelannut kaksi kahden pisteen ottelua peräkkäin marraskuussa 2017, siis noin kaksi ja puoli vuotta sitten.

Edelliseen kahteen osumaan Koivulla meni 36 ottelua. Kahdesti Columbusta vastaan kotijäällä tiistaina onnistunut Koivu oli tehnyt St. Paulissa edellisen kerran kaksi maalia joulun välipäivinä vuonna 2015. Käsillä on siis todellakin ollut aikamatka eiliseen.

Toisaalta tätä tämä varmasti tulee Koivun taholta loppukevään ajan olemaan.

Kaiken kokenut suomalaiskapteeni tietää tilanteensa tulevaisuuden suhteen: käsillä saattaa hyvinkin olla viimeinen kevät Minnesotassa, kenties NHL:ssä. Kun vielä käsillä on pudotuspelitaisto, jossa pisteistä tullaan taistelemaan aivan loppumetreille, varmaa on, että Koivu tulee jättämään jäälle viimeisenkin pisaran itsestään.

Siitäkin huolimatta, että hänen roolinsa on kutistunut nelosketjuun.

Varmaa on myös nimittäin se, että Koivu tulee parkkeeraamaan oman egonsa kauimmaiseen ruutuun Excel Energy Centerin parkkipaikalla. Tai sen hän on tehnyt jo. On selvää, ettei kaikki vuodet ykkösylivoimaa pyörittänyt ja kärkiketjuja johtanut seuraikoni tervehdi nelosketjuun putoamista ilolla.

Mutta Koivun maailmassa ei ole yksilöitä, on vain joukkue.

Tästä syystä Koivua ei tiistainakaan kiinnostanut puhua omista maaleistaan. TPS-kasvattia kiinnostaa loppukevään ajan tasan tarkkaan vain se, pääseekö Minnesota Wild pudotuspeleihin vai ei. Koivu ei ala tehdä itsestään ja omasta roolistaan numeroa, päinvastoin.

Koivu tekee kaiken voitavansa huipentaakseen upeat vuotensa kaupungissa pudotuspelipaikkaan.

Viimeinen rodeo NHL:ssä?

Tämä näkyy myös siinä, miten Koivu edelleen kaitsee nuoria vierellään. Oli kapteenin oma rooli mitä tahansa, Koivun joukkueessa jääkiekkoa pelataan tiettyjen periaatteiden mukaisesti. Mikäli näin ei tapahdu, ohjeistus tulee ketjukavereiden mukaan edelleen suoraan ja tarvittaessa kovallakin äänellä. Oli oma rooli mitä tahansa, Koivu välittää joukkueesta.

Koivun pelaamisesta aistii, että nyt mennään vielä kerran kovaa, tarvittaessa vaikka päätylaudoista läpi. Tiistaina turkulainen oli joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa ja torstainakin kapteenin johtama nelosketju löi Wildin kahden ensimmäisen maalin myötä selkeälle voitolle alkutahdit.

Ja millainen Koivu torstainakin jäällä nähtiin!

Ensin tuli syöttöpiste avausmaaliin, minkä jälkeen hän rynni väkisin läpiajoon hankkien Detroitille jäähyn. Hieman myöhemmin Koivun käynnistämä karvauspeli johti 2–0-osumaan. Kuulostaa – ja näytti – ihan nuorelta Mikko Koivulta. Tämä on sitä vintagea!

Kuten todettu, käsillä saattaa olla Mikko Koivun viimeinen rodeo NHL:ssä. Uskon, että tästä tietoisuudesta kumpuaa se, mitä nyt kaiken kokeneelta kapteenilta nähdään. Koivu haluaa varmistaa, että mikäli näin on, jäälle jää kaikki – ja nimenomaan joukkueen puolesta.

Jos Koivu lähtee, hän lähtee tyylillä.

Mitä muuta tyylikkäältä leijonakapteenilta voisi odottaakaan.

Lue myös:

Mikko Koivu teki jotain sellaista, mitä hän teki viimeksi yli kolme vuotta sitten – Sebastian Aho nyt koko NHL:n kuumin pelaaja

Uskomatonta! Granlund tasoitti 0,1 sekuntia ennen loppua ja ratkaisi jatkoajalla – Patrik Laine loukkaantui

Kommentti: Mikko Koivun tarina Minnesotassa on päättymässä – mahdollisesti viimeiseksi jäävä Wild-kausi on ollut vaikea, mutta se ei himmennä suomalaisen upeaa NHL-uraa

Mikko Koivu vaitonainen haastavasta tilanteestaan: "Sinun pitää kysyä valmentajalta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat