Veltto seurakulttuuri edelleen Floridan suurin murhe – Aleksander Barkov turhautuneena: "En ole tarpeeksi hyvä tällä hetkellä"

Floridan suomalaiskapteeni Aleksander Barkov suomi itseään kovin sanoin katkeran Toronto-tappion jälkeen.

NHL
Aleksander Barkov
Aleksander Barkov ei ole täyttänyt itselleen asettamiaan odotuksia.Getty Images

Torstai oli Sunrisessa, Floridassa oli toivoa täynnä. Neljän pisteen ottelu Atlantin divisioonan kolmatta pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävää Toronto Maple Leafsia vastaan, oli paikalliselle Panthersille kauden toistaiseksi tärkein kamppailu.

Voitto kanadalaisseurasta nostaisi Floridan pudotuspeliviivan päälle, kun jäljellä on vielä kahdeksantoista runkosarjan ottelua.

– Ainakin itsellä oli playoff-tunnelma päällä koko päivän, Aleksander Barkov toteaa Yle Urheilulle.

Mutta ei. Ei onnistunut Florida taaskaan.

Panthers suli kovassa paikassa johtavien pelaajien johdolla mitään sanomattomaan pannukakkuun. Esitykseen, jollaisia vuodesta toiseen alle tasonsa suorittavalta joukkueelta on niin usein ennenkin nähty. Viisikkopelaaminen oli rikkonaista, puolustaminen heikkoa ja maalivahtipeli korkeintaan kohtalaista. Näiden seurauksena avauserässä hankittu 3–1-johto katosi taivaan tuuliin.

Leafs korjasi lopulta pisteet 5–3-lukemin ja karkasi jo neljän pisteen päähän Floridasta.

Vaikka peli on edelleen niin sanotusti kesken, kovin hyvältä Panthersin tilanne ei näytä. Mikään ei nimittäin näytä muuttuneen aiemmista vuosista mihinkään. Ei, vaikka kolminkertaisen Stanley Cup-voittajaluotsi Joel Quennevillen piti nimenomaan palauttaa pelikuri Etelä-Floridaan.

Joel Quenneville
Ennen Florida-pestiään Joel Quenneville valmensi Chicago Blackhawksia vuosina 2008–2018.Getty Images

Yhtä kuriton joukkue Florida Panthers silti edelleen on. Joukkue tekee paljon maaleja, mutta oman maalin varjelusta sillä ei ole tuon taivaallista ymmärrystä vieläkään. Esimerkiksi nyt, kun Floridan pitäisi kiriä muutaman pisteen ero pudotuspeliviivaan umpeen, se on hävinnyt kahdeksasta edellisestä ottelustaan viisi.

Näissä kahdeksassa ottelussa punalamppu oman maalin takana on palanut yhteensä kolmekymmentä kertaa, siis 3,75 kertaa ottelua kohden. Vain Detroit (250) ja Ottawa (216) ovat päästäneet tällä kaudella Floridaa (215) enemmän maaleja. On selvää, ettei tällaiset lukemat tule viemään Floridaa pudotuspeleihin.

– En tiedä mitä tuohon voisi sanoa, Barkov naurahtaa epäuskoisena.

Veltto seurakulttuuri

Seurakulttuuri ei yksinkertaisesti ole Floridassa vieläkään riittävän vahva, jotta joukkue voisi oikeasti menestyä kovan kilpailun itäisessä konferenssissa. Johtajuusvaje sekä vaatimustason puute näkyvät kaukalossa illasta ja vuodesta toiseen. Pelaajamateriaalin puolesta joukkueella on kaikki eväät kevään huipennukseen, mutta ryhmäkurin puute vesittää haaveet potentiaalin lunastamisesta.

Tämä kaikki lähtee tietenkin liikkeelle omistaja- ja seurajohtotasolta, missä ei kaikesta päätellen olla enää tehtävien tasalla. Se, että Florida on pelannut vain kerran pudotuspeleissä seitsemän edelliskauden aikana, on mitä suurimmassa määrin GM Dale Tallonin vastuulla.

Ei pelaajatkaan vapautusta vastuusta saa.

Etenkin kapteenin virkaa toimittava Barkov on edelleen liian kiltti kantamaan vastuuta suurta menestystä tavoittelevasta joukkueesta. Toisaalta tarinat läheltä joukkuetta kertovat esimerkiksi veteraanipuolustaja Keith Yandlen, 33, olevan joukkueen isähahmon sijaan enemmänkin äitihahmo, mukava tyyppi, jonka seurassa kaikki viihtyvät.

Keith Yandle
Keith Yandle.Getty Images

Tältä se ulospäinkin näyttäytyy: kukaan ei vaadi oikeasti keneltäkään mitään. Oikeista asioista kyllä puhutaan, mutta toteutuksen pettäessä kukaan ei nosta kissaa pöydälle. Tätä kautta joukkue ja seura kiertävät sitä kehää, mikä on vienyt joukkueen pudotuspeleihin kahdesti edellisen kahdeksantoista vuoden aikana. Barkov vaikuttaa edelleen olevan niin ikään haluton vaatimaan muilta parempaa.

– En halua puhua kenenkään muun puolesta kuin omastani, ja siihen voin sanoa, etten ole tarpeeksi hyvä tällä hetkellä.

Joko Floridan seurajohdon on hankittava ulkopuolelta joukkueeseen kovan luokan johtajuutta tai sitten nykyryhmästä jonkun on astuttava esiin ja avattava suunsa. Voittavissa kulttuureissa vaatimustaso lähtee aina pelaajistosta itsestään, koska eivät valmentajat voi olla alati aikuisia ihmisiä paapomassa – ei edes pelien aikana.

Tässä kohtaa katseet kääntyvät Barkoviin, joka edelleen suomii mieluummin itseään kuin muita. Huippu-urheilijan pitää olla kriittinen itseään kohtaan, mutta Tappara-kasvatin kohdalla liikutaan todennäköisesti jo rajoilla. Liikutaan siitäkin syystä, että loputon itsensä suomiminen estää kapteenia näkemästä ympärilleen.

Barkovin pitäisi oppia paimentamaan enemmän joukkuetta kuin itseään.

– Olen tosi itsekriittinen ja varmasti liikaakin. Minua turhauttaa se, etten ole ollut omalla tasollani. Kiekot pomppivat eikä itseluottamus ole siellä, missä pitäisi. Harmittaa, kun en ole auttanut joukkuetta. Moni peli olisi ollut voitettavissa, mutta en ole auttanut, Barkov piiskaa itseään.

Ja jatkaa vielä.

– Eikä sekään auta, että ammun joka pelin jälkeen itseni alas.

Toisaalta on tärkeää ymmärtää, ettei Floridan jatkuva konttaaminen Aleksander Barkovin tiliin mene. Ei varsinkaan ottelutapahtumien osalta. Johtajuuspuolella tältä pitää kuitenkin voida odottaa kasvua etenkin nyt, kun rintaan on ommeltu kapteenin c-kirjain – ja, koska parempia ehdokkaita ei juuri näytä olevan.

Aleksander Barkov
Getty Images

Barkov on tietoinen tilanteesta.

– Tämä on seuraava kehityskohde.

– Se määrä, minkä olen oppinut tällä kaudella, on todella suuri. En ole oppinut jääkiekosta ja elämästä näin paljon koskaan aiemmin. Olen saanut paljon apuja, miten käsitellä asioita jäällä, ihmisenä ja johtavassa roolissa. Kun tämä kaikki tasaantuu, olen todella paljon viisaampi. Olen minä jo vähän päässyt kuoresta ulos, Barkov vakuuttaa.

Totaalinen ohipeli

Palataan vielä torstain tärkeään Toronto-kamppailuun. Kuten todettu, Florida pelasi villin avauserän (3–3) jälkeen kauden tärkeimmässä ottelussa totaalisen ohipelin, ja nimenomaan kärkipelaajien johdolla. Aleksander Barkovin johtama Floridan ykkösketju ei saanut ottelussa yhtäkään kunnon maalipaikkaa aikaiseksi, mikä oli suurelta osin vaikuttamassa lopputulemaan.

Maalipaikat kirjattiin Torontolle viidellä viittä vastaan Natural Stat Trick-sivuston mukaan 10–3 Barkovin ketjun ollessa jäällä.

– Meidän ketjun peli tänään oli, mitä oli. Ei saatu yhtään mitään aikaiseksi ja jos rehellisiä ollaan, niin en yhtään tiedä, miksi. Ketjun peli ei toiminut ja henkilökohtaisesti en tehnyt mitään, mikä olisi ketjua auttanut, Barkov yltyi taas piiskamaan itseään.

On selvää, että niin sanotun neljän pisteen ottelun häviäminen sai tunteet kuumaksi Panthersin kopissa.

– Totta kai tämä harmittaa todella paljon. Kauden tärkein peli ja sitten pelataan noin. Sattui todella huonoon paikkaan.

Kovin moneen ohipeliin ei Floridalla enää ole varaa, sillä eroa pudotuspeliviivaan on jo neljä pistettä ja otteluita jäljellä enää kahdeksantoista. Eikä otteluohjelma anna joukkueelle armoa. Lauantain ja sunnuntain peräkkäisten päivien pelien jälkeen se huilaa pari päivää ja pelaa sitten 14 kertaa 26 päivään, joista vielä kahdeksan vierasjäällä.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alkaa voittaa pelejä. Nyt on vain löydettävä keinot voittamiseen, Barkov vaati.

Puheista tekoihin, siinä se Floridan suurin haaste edelleen on.

Lue myös:

Uskomatonta! Granlund tasoitti 0,1 sekuntia ennen loppua ja ratkaisi jatkoajalla – Patrik Laine loukkaantui

Kasperi Kapanen teki näyttävän läpiajomaalin, Barkovilla kahden maalin ilta

Antti Raanta torjui Arizonan voittoon, Aleksander Barkov palasi tutulle paikalleen

Kommentti: Aleksander Barkovin merkitys näkyy karulla tavalla – Panthers hirvittävässä mankelissa ilman suomalaiskapteeniaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat