Kiinan olympiatähti mokaili itselleen kahdeksan vuoden kilpailukiellon – näin dopingkohu eteni näytteiden vasaroinnista protesteihin

Vaiheikas dopingtapaus sai tänään pisteen, kun CAS langetti Sun Yangille kahdeksan vuoden kilpailukiellon dopingnäytteiden manipuloimisesta ja testistä kieltäytymisestä.

Sun Yang sai perjantaina kahdeksan vuoden kilpailukiellon. Kuva: Getty Images

Perjantaina peräti kahdeksan vuoden kilpailukiellon saaneen kiinalaisuimari Sun Yangin ryvettyminen dopingkohussa on puhuttanut urheilumaailmaa viime vuodesta asti. Tapauksessa on ollut dramaattisia käänteitä yksi toisensa perään.

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS totesi perjantaina Sunin, 28, syylliseksi dopingnäytteiden manipuloimiseen ja testistä kieltäytymiseen. Kolminkertaisen olympiavoittajan on kerrottu tuhonneen verinäytepullojaan yllätystestissä.

Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan CASilla on täytynyt olla riittävän vahvat näytöt siitä, mitä syyskuun 2018 testitilanteessa todella tapahtui.

– Käytännössä tämän on täytynyt perustua todistajan kertomuksiin. Tässä testitilanteessa läsnä olleet henkilöt ovat todistaneet, kuinka urheilija on manipuloinut näytepulloa, Rauste kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Kahdeksan vuoden dopingtuomio on pisin mahdollinen. Se on sääntöjen mukainen rangaistus, mikäli samalla urheilijalla on tilillään aiempi dopingrikkomus.

Mikäli vuoden 2018 rikkomus olisi ollut Sunin ensimmäinen, olisi hän selvinnyt neljän vuoden kilpailukiellolla. Hän on kuitenkin kärsinyt kolmen kuukauden dopingpannan vuonna 2014 kärähdettyään sydänlääkkeenä tunnetun trimetatsidiinin käytöstä.

Sun Yang aikoo valittaa tuomiostaan Sveitsin liittovaltion tuomioistuimeen Kuva: EPA

28-vuotias Sun joutuu jättämään väliin Tokion olympialaisten lisäksi vuoden 2024 olympialaiset. Kilpailukiellostaan vapautuessaan vuonna 2028 Sun on jo 36-vuotias.

Sun ei ole kertonut uran jatkosta, mutta ilmoitti heti CASin päätöksen jälkeen aikovansa valittaa tuomiostaan Sveitsin liittovaltion tuomioistuimeen.

Äiti soitti turvamiehen vasaroimaan näytteet

Sun Yang on ollut Kiinassa suosittu urheilutähti siitä lähtien, kun hän 19-vuotiaana voitti kaksi MM-kultaa kotimaassaan käydyissä MM-kilpailuissa vuonna 2011.

Seuraavana vuonna hän otti kirkkaimmat mitalit 400 metrin ja 1500 metrin vapaauinnissa Lontoon olympialaisissa.

Sittemmin Sun on pysynyt uintimaailman kiintotähtenä, kunnes syksyllä 2018 dopingtestaajat pääsivät yllättämään Sunin tämän kotona Kiinassa.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Sun riiteli kolmen dopingtestaajan kanssa. Tämän jälkeen hänen äitinsä hälytti paikalle turvamiehen, joka rikkoi verinäytepulloja vasaralla. Sun myös kieltäytyi antamasta virtsanäytettä.

Kuva: EPA

Kansainvälinen uimaliitto Fina vapautti kuitenkin Sunin dopingepäilyistä tammikuussa 2019 ja hänelle annettiin lupa kilpailla Etelä-Korean Gwangjussa heinäkuun lopulla käydyissä pitkän radan MM-kilpailuissa.

Tieto vasaralla rikotuista verinäytteistä vuosi julkisuuteen vasta heinäkuussa 2019, vain hieman ennen MM-kisojen alkua.

Fina vahvisti näytteen vasaroinnin, mutta katsoi, etteivät sen testaajat olleet todistaneet henkilöllisyyttään asianmukaisesti. Sun selvisi pelkällä varoituksella.

MM-kisojen protestit iso puheenaihe

Sun voitti kesän 2019 MM-kilpailuissa kaksi kultaa, mutta hänen osallistumistaan kisoihin kritisoitiin laajasti. Näkyvin mielenosoitus nähtiin sen jälkeen, kun Sun oli voittanut MM-kultaa 400 metrin vapaauinnissa.

Kisassa hopealle uinut Australian Mack Horton ei suostunut lainkaan nousemaan palkintokorokkeelle, vaan otti mitalinsa vastaan lattiatasossa. Hän ei myöskään onnitellut Sunia.

– En jaa palkintokoroketta ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät tuolla tavalla. Katsotaan, mitä tapahtuu parin kuukauden kuluessa ja kuka tuon kultamitalin lopulta voittaa, Horton kommentoi tuolloin Yle Urheilulle.

Kaksi päivää myöhemmin Sun voitti toisen mestaruutensa Gwangjun kisoissa. 200 metrin vapaauinnin palkintojenjaossa pronssia ottanut britti Duncan Scott nousi kyllä palkintokorokkeelle, mutta ei suostunut kättelemään Sunia, mistä kiinalainen raivostui.

MM-kisojen jälkeen Kansainvälisen uimaliiton toimintaan tyytymätön Maailman antidopingtoimisto Wada vei tapauksen Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen (CAS) käsiteltäväksi. CAS päätti rankaista Sunia kovimmalla mahdollisella tuomiolla.

– Onhan se dramaattinen muutos verrattuna Kansainvälisen uimaliiton antamaan varoitukseen, urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste sanoo.

Mack Horton, Sun Yang
MM-hopeamitalisti Horton osoitti rajusti mieltään, kun doping-kohun keskellä oleva Sun sai kultansa

Korruptioepäilyt kansainvälistä uimaliittoa kohtaan kasvoivat, kun vakavista dopingrikkomuksista epäillyn Sunin toimintaa katsottiin läpi sormien. Olli Rausteen mukaan CAS:n tuore päätös korostaa sitä, ettei se katsonut Finan toimineen oikein päästäessään Sunin varoituksella.

– Kisat olivat Aasiassa ja Sun oli koko Aasian suurin tähti ennen kisoja. Sen takia hänet haluttiin kisoihin mukaan, vaikka olisi ollut perusteita dopingrangaistukselle, Rauste toteaa.

MM-kisojen suurin ihmetyksen ja ärsytyksen aihe olikin, miten Sun oli saanut luvan kilpailla MM-kilpailuissa. Sitä kritisoi heinäkuussa muiden muassa suomalaisuimari Ari-Pekka Liukkonen, joka myös ilmaisi tukensa palkintojenjaossa protestoineille uimareille.

– Ennen kaikkea on harmi, että urheilijat joutuvat ottamaan kantaa tuollaisiin asioihin. Mutta toisaalta, jos Kansainvälinen uimaliitto Fina ei tee asialle mitään, on uimareiden pakko jotain tehdä, Liukkonen kommentoi tuolloin Yle Urheilulle.

Liukkonen sanoi, että uinnin pahimmat dopingmaat, Venäjä, Brasilia ja Kiina, sattuvat olemaan Finan suurimpia rahoittajia, mikä lisää kansainvälisen lajiliiton korruptiota dopingrikkeiden käsittelyssä. Yksittäisiä käryjä toki tulee muistakin maista.

– Näiltä mailta löytyy aina joku selitys, joka menee liitossa läpi, kunhan vain on joku selitys, Liukkonen totesi.

Lue myös: