1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Viimeksi Salpausselän "perinteisenä päivänä" juhli Krista Pärmäkoski – yltääkö Iivo Niskanen viimein samaan kuin Harri Kirvesniemi?

Suomalaisurheilijat odottavat tuloksia lauantain mielimatkoiltaan. Menestyksestä on nautittu myös menneisyydessä.

Krista Pärmäkoski hypähti Salpausselän kisojen 10 kilometrin perinteisen kilpailun voiton kunniaksi vuonna 2018. Samainen menestysmatka on Lahdessa jälleen ohjelmassa. Kuva: EPA
Tekijät

Matkat ja hiihtotyylit ovat Salpausselällä vaihdelleet vuodesta toiseen, mutta jälleen tänä vuonna lauantai on "perinteinen". Naiset ja miehet kun kisaavat perinteisen hiihtotavan 10 ja 15 kilometrin väliaikalähtökilpailussa. Päättyneellä vuosikymmenellä vastaavat väliaikalähtömatkat olivat Salpausselän maailmancupin ohjelmassa neljästi, joista vain kertaalleen ne hiihdettiin vapaalla tyylillä.

Perinteisellä päästeltiin viimeksi olympiatalvena 2018, jolloin Suomen naiset olivat huippuiskussa Krista Pärmäkosken johdolla. Lahden kotiyleisö sai aihetta riemuun, kun Pärmäkoski hiihti voittoon ja Kerttu Niskanen neljänneksi. Suomalaispäivän täydensivät Aino-Kaisa Saarinen ja Johanna Matintalo, jotka nappasivat sijat yhdeksän ja kymmenen.

Ei mikään ihme, että urheilijoilla on myös lauantaina halu onnistua lahtelaisyleisön edessä – etenkin kun matka on se mieleisin ja ohjelmassa vasta toista kertaa kuluvalla kaudella.

– Ei tämä ole vain minulle hyvä matka, vaan suomalaisille yleisesti, niin miehille kuin naisille. Olemme varmasti laajasti korkealla. Itse taistelen palkintopallipaikasta, Krista Pärmäkoski uskoo.

"Tulkaa pois sieltä, siellä on kisat kesken"

Miesten puolella menestys ei ole Salpausselällä ollut aivan naisten veroista. Iivo Niskanen on voittanut paraatimatkansa Rukalla kolmesti, mutta Lahden maailmancupkisoissa paras sijoitus on toissa vuoden kolmostila. Salpausselän kisoissa miesten 15 kilometrin perinteisen kilpailun voittoon on sivakoinut viimeksi Harri Kirvesniemi vuonna 1989.

Niskanen tietää, että suomalainen hiihtoyleisö osaa olla myös armoton, jos tulosta ei kotiladuilla tule. Sen Niskanen koki Lahdessa vuonna 2016, jolloin Salpausselällä hiihdettiin yhdistelmäkilpailu. Niskanen ja Perttu Hyvärinen selvisivät niukasti maailmancupin pisteille sijoille 29. ja 30.

– Silloin meille huudettiin, että "tulkaa pois sieltä, siellä on kisat kesken". Vuoden 2017 muistot ovat sitten vähän parempia, Niskanen sanailee.

Iivo Niskanen uroteot Lahden MM-laduilta muistetaan, vaikka maailmancupissa Salpausselän kisojen voitto on vielä antanut odottaa itseään. Kuva: Tomi Hänninen

Niin, onhan Niskanen toki Lahdessa juhlinut myös sillä paraatimatkallaan. Salpausselän maailmancupia ei hyvästä syystä hiihdetty vuonna 2017, sillä tuolloin Niskanen juhli samoilla laduilla MM-kultaa.

Itse ladut eivät tosin ole aivan samat, sillä lauantaina ohjelmassa oleva lyhyempi lenkki ei ole MM-kisoista tuttu.

– Tätä lenkkiä hiihdettiin silloin edellisten olympialaisten jälkeen. Siinä on samoja kohtia, joissa on mietitty vauhdinjakoa ja sitä, miltä milloinkin on tuntunut. On tähän sellainen rutiini syntynyt, aivan kuten Rukaankin, Niskanen kertoo.

– Onhan tämä myös matkana meille suomalaisille ja itselleni parhaiden joukossa, ja sellainen matka, jota aina odottaa. Itse toivoisin, että väliaikalähtöjä tulisi kalenteriin enemmän.

Rintaman laajentajilla terveyshuolia

Perttu Hyvärinen on tämän kauden näyttöjen perusteella vahva ehdokas toiseksi mieshiihtäjäksi, joka tavoittelee Lahdessa paikkaa kymmenen parhaan joukossa. Falunin maailmancupin jälkeen alkaneet sairastelut ovat vain verottaneet voimia. Hyvärinen joutui viikoksi sohvan pohjalle.

– Siinä sai vähän aikaa katsoa kisoja sohvalta. Olihan se ihan yllättävän mukavaa puhaa. Hieman kovissa harjoituksissa on tuntunut, että sairastelut painavat, Hyvärinen selvittää.

Viimeksi kaksi suomalaismiestä ylsi Salpausselän maailmancupin perinteisenä päivänä kymmenen joukkoon vuonna 2008. Tuolloin Sami Jauhojärvi oli neljäs ja Matti Heikkinen yhdeksäs.

Hyvärinen on flunssakuumeesta huolimatta valmis tekemään oman osansa.

– Sanotaan näin, että ei tähän kilpailuun ole ollut liikaa aikaa. On se silti mahdollista, että pystyn tekemään tämän talven tulosten mukaisen tuloksen.

Naisten puolella se Hyvärisen kaltainen kova tykki ykköspyssyn takana voisi olla jälleen Kerttu Niskanen, mutta tällä kertaa sijoitus kymmenen joukkoon voi jäädä haaveeksi.

– Tämä oli jo ennen kauden alkua yksi niistä kisoista, joita odotin ennakolta. Nyt tuli vain vähän mutkia matkaan, Kerttu Niskanen harmittelee.

Mutkilla hiihtäjä viittaa Ski Tourilla sattuneeseen loukkaantumiseen. Revähtänyt jalka vaivaa yhä.

– Ihan lenkkarit jalassa se tapahtui. Jalka lipsahti liukkaalla hotellin pihalla. Se ei varmasti näyttänyt kummoiselta, mutta tuhoja se teki. Alkuviikosta en vielä toivonut, että tänne pääsisin. Kävelykin oli niin tuskaista, Niskanen kuvailee.

Salpauselän kisat Ylen kanavilla

Lauantai 29.2.

TV2 klo 10.55 Yhdistetyn parisprintin mäkiosuus

TV2 klo 11.55 Naisten 10 km:n (p) hiihto

TV2 klo 13.25 Miesten 15 km:n (p) hiihto

TV2 klo 15.40 Yhdistetyn parisprintin hiihto-osuus

TV2 klo 16.55 Mäkihypyn joukkuekilpailu HS 130

Sunnuntai 1.3.

TV2 klo 09.55 Yhdistetyn mäkiosuus HS 130

TV2 klo 11.05 Naisten viesti 4 x 5 km

TV2 klo 12.25 Miesten viesti 4 x 7,5 km

TV2 klo 14.40 Yhdistetyn hiihto-osuus 10 km

TV2 klo 16.25 Mäkikilpailu HS 130

Yle Puheen lähetykset kello 09.55 alkaen.

Lue myös:

Salpausselällä on tänään suomalaisen hiihtourheilun superpäivä? "Iivolla ja Kristalla on mahdollisuudet taistella voitoista"

Ankeat kuvat kertovat lumettoman talven lohduttoman tarinan – hiihtolajien suosio on Suomessa kovassa laskussa ja kilpailuja perutaan jatkuvasti