Suora

  • Urheiluruutu

Salpausselällä on tänään suomalaisen hiihtourheilun superpäivä? "Iivolla ja Kristalla on mahdollisuudet taistella voitoista"

Salpausselän kisojen lauantaipäivään ladattiin etukäteen suuria menestystoiveita ja odotetiin jopa kolmea palkintokorokesijaa. Yhä kaksi näyttää mahdolliselta.

hiihto

1

Eero Hirvonen Ilkka Herola
 EPA-EFE/MARKKU OJALA

Toteutuuko yhdistetyn maajoukkueen uuden luotsin hurja tavoite?

Salpausselän kisojen lauantai lähtee liikkeelle yhdistetyn parisprintin mäellä. Joukkueen tuore mäkivalmentaja Falko Krismayr linjasi ensimmäisessä mediatapaamisessaan helmikuun alussa, että Suomi tavoittelee palkintokorokesijaa juurikin Salpausselän parisprintissä.

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola juhlivat viime vuonna Salpausselällä parisprintin voittoa, mutta tuolloin kärkinimiä puuttui Seefeldin MM-kisojen läheisyyden takia.

Torstaina Salpausselällä henkilökohtaisessa varakisassa Ilkka Herola säväytti kolmannella sijallaan. Mutta Hirvonen oli 41:s, kun tuloksen kirjautti 46 kisaajaa.

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila muistuttaa, että suomalaiset toki kärsivät varakilpailussa Herolaa lukuun ottamatta huonoista olosuhteista.

– Se verotti vähän turhan raskaasti jo huonoa hyppäämistä, Mantila analysoi.

Mantila pitääkin siis palkintokorokesijaa kovana tavoitteena.

– Eeron pitää paljon petrata mäkiosuudella. Suomen joukkue on hiihtovoimainen, mutta kolme-neljä joukkuetta on aika kovia. Realistinen tavoite olisi viides tai kuudes sija. Se olisi siinä haarukassa, Mantila toteaa.

Mantilan mukaan Suomen joukkuetta ei myöskään helpota se, että Salpausselän hiihtolenkki on hyvin helppo.

– Tullaan hiihtämään todella kovalla baanalla ja se on liukas. Se ei sovi meidän joukkueelle tällä hetkellä. Mitä raskaampi keli, sitä todennäköisempää olisi saada hyviä sijoituksia. Uskon, että mäkiosuudella kolme tai neljä joukkuetta on läjässä. En usko, että siihen vauhti riittää Suomella tällä kertaa, Mantila sanoo.

Kisaan ylivoimaisena suosikkina lähtee Norja Jarl Magnus Riiberin ja Jörgen Graabakin voimin.

2

Iivo Niskanen
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ärsytetty Niskanen ja Bolshunov kohtaavat – nähdäänkö Rukan suomalaisjuhlan toisinto?

Salpausselän kisat pääsevät hiihtojen osalta käyntiin todella herkullisella kamppailuilla, kun lauantaina hiihdetään suomalaisten suosikkimatkat: naisissa 10 kilometriä perinteisellä ja miehissä 15 kilometriä perinteisellä väliaikalähtöinä.

Matkat soveltuvat todella hyvin Suomen ykköstykeille Krista Pärmäkoskelle ja Iivo Niskaselle.

Monet muistavat sen, miten Iivo Niskanen juhli Lahdessa samaisella 15 kilometrin perinteisen väliaikamatkalla MM-kultaa Lahdessa vuonna 2017. Rukan maailmancupissa Niskanen on voittanut kolme kertaa 15 kilometrin perinteisen matkan. Tuorein ykkössija tuli marraskuun lopussa tämän kauden avauksessa.

– Molemmilla, Kristalla ja Iivolla, on mahdollisuudet hiihtää jopa voitosta. Toki Kristalla heikommat saumat, kun siellä on edellä lähes voittamaton ja tätä kautta dominoinut Therese Johaug, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi toteaa.

Jauhojärvi näkee, että molemmat osoittivat viime viikonloppuna Skandinavian hiihtokiertueen lopuksi Trondheimissa kuntonsa. Niskanen oli osuusajoissa toisiksi nopein ja Pärmäkoski kolmanneksi nopein.

– Jos kumpikaan ei ole palkintokorokkeella, pitää olla vähän pettynyt, Jauhojärvi toteaa.

Rukalla nähtiin toistaiseksi tämän kauden komeimmat suomalaisjuhlat heti kauden avausviikonloppuna, kun Niskasen voiton lisäksi Pärmäkoski oli myös lauantaina nähtävällä matkalla toinen.

Samanlaisen toisinto on Jauhojärven mukaan mahdollinen.

– Maasto on hyvin samantyyppinen kuin Rukalla. Me näemme jyrkkäpiirteistä ylämäkeä. Se on sopinut Kristalle ja myös Iivolle, Jauhojärvi painottaa.

Miesten kisassa Iivo Niskasen kovin haastaja on maailmancupia johtava Venäjän Aleksandr Bolshunov.

– Taisto ratkeaa pään sisällä, Jauhojärvi toteaa.

– Molemmmat ovat varmasti nälkäisiä. Bolshunov on pettynyt viime sunnuntain jäljiltä. Iivo on valmis näyttämään kotiyleisön edessä, mistä kana pissii.

Lauantai 29.2.

TV2 klo 10.55 Yhdistetyn parisprintin mäkiosuus

TV2 klo 11.55 Naisten 10 km:n (p) hiihto

TV2 klo 13.25 Miesten 15 km:n (p) hiihto

TV2 klo 15.40 Yhdistetyn parisprintin hiihto-osuus

TV2 klo 16.55 Mäkihypyn joukkuekilpailu HS 130

Yle Puheen lähetykset kello 10.55 alkaen.

Sunnuntai 1.3.

TV2 klo 09.55 Yhdistetyn mäkiosuus HS 130

TV2 klo 11.05 Naisten viesti 4 x 5 km

TV2 klo 12.25 Miesten viesti 4 x 7,5 km

TV2 klo 14.40 Yhdistetyn hiihto-osuus 10 km

TV2 klo 16.25 Mäkikilpailu HS 130

Yle Puheen lähetykset kello 09.55 alkaen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme