Suora

  • Urheiluruutu

Yhdistetyn huiput olivat varuillaan – syynä uuden itävaltalaisluotsin yllättävät taidot: “Opiskelen suomea 17 minuuttia päivässä”

Yhdistetyn maajoukkueen uusi itävaltalainen mäkivalmentaja Falko Krismayr on suomalaisurheilijoiden mukaan nopea oppija.

yhdistetty hiihto
Falko Krismayr
Falko Krismayr voitti omalla mäkihyppyurallaan Salpausselällä kaksi Continental cupin kisaa.Samuli Ikäheimo/Lehtikuva

LAHTI. Suomen yhdistetyn maajoukkueen uusi itävaltalainen mäkiluotsi Falko Krismayr pitää kolmen viikon jälkeen fiksuna peliliikkenä poikkeuksellista liittymistään joukkueeseen. Yksilölajeissa valmentajaa harvemmin vaihdetaan, mutta yhdistetyn maajoukkueen jatkuvien mäkihyppyongelmien jälkeen ratkaisuun päädyttiin. Jarkko Saapunki jäi pois ja meritoitunut Krismayr tuli mukaan.

– Olemme alkaneet tehdä hyviä suunnitelmia, että olemme täällä vuoden päästä erilaisessa tilanteessa, Krismayr kertoi Yle Urheilulle.

Kun maajoukkueen kärkinimiltä Ilkka Herolalta ja Eero Hirvoselta pyydetään tv-haastattelussa kuvailemaan uutta mäkiluotsia, heille tarjotaan samalla pilke silmäkulmassa mahdollisuus sanoa mitä vaan – eihän Krismayr ei osaa kuitenkaan Suomea.

Mutta Herola ja Hirvonen ovatkin yllättävän varuillaan.

– Kyllä se vaan ymmärtää yllättävän paljon, Herola heittää ja sanoo luotsiaan todella nopeaksi oppijaksi.

Krismayr kertookin ymmärtävänsä jotain suomen kielen sanoja.

– Oikeastaan yritän opetella suomea. Latasin puhelimeen sovelluksen ja opettelen suomea 17 minuuttia päivässä. He lupaavat sovelluksessa, että voimme tehdä tämän haastattelun suomeksi vuoden päästä, Krismayr sanoo.

"Hän on suomalaiselle optimisti"

Herola ja Hirvonen kehuvat etenkin Krismayrin positiivista asennetta. Krismayr oli Itävallan yhdistetyn maajoukkueen luotsi vuosina 2009–20015 ja hänen alaisuudessaan voitettiin kolme olympia- ja seitsemän maailmanmestaruusmitalia.

Kumpikin kehuu kovasti Krismayrin positiivista luonnetta.

– Hän todella aktiivinen ja palautteeltaan positiivinen. Hän on suomalaiselle optimisti. Tekemisessä on hyvä meininki. Varmaan moni kaveri joukkueessa kaipasikin sitä, että päästään suosta irti, Herola kertoo.

Yksi suossa ollut kaveri on Eero Hirvonen. Hän oli vielä muutama vuosi sitten yhdistetyn maailmancup-kiertueen parhaita hyppääjiä. Mitä on tapahtunut?

– Se on hyvä kysymys. Olimme lenkillä Ilkan kanssa ja muistelin ensimmäistä palkintokorokepaikkaani Lahdessa kolme vuotta sitten. Lähdin toisena ladulle. Silloin minun hyvät hiihtoajat olivat kymmenen ja viidentoista sijan välissä. Nyt hiihtäminen on paljon parempaa. Isoin syy olivat tulleet polviongelmat. Ei ole saanut kurssia muutettua, Hirvonen sanoo.

– Ongelmien takia oli myös enemmän aikaa harjoitella hiihtoa. Lisäksi on tullut enemmän harjoitusvuosia.

Hirvonen onkin Krismayrille erittäin mielenkiintoinen projekti. Kun Krismayr hyppäsi ruoriin, Hirvosella nähtiin väläys paremmasta Trondheimissa. Tutut ongelmat laskuasennosta ja vauhdeista ovat yhä olemassa.

– Ensimmäinen idea on, että saamme tasapainotettua nopeudet kuntoon ja laskuasennot myös. Kesälle minulla on paljon ideoita koko joukkueelle, kuinka voimme kehittyä.

– Eero on minulle iso motivaation kohde. Hän voi olla koko kiertueen paras mäkihyppääjä ja hiihtovauhti on parantunut todella paljon. Ilkassa ja Eerossa on paljon potentiaalia, Krismayr avaa.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen on ajoittain kyseenalaistanut suomalaisten yhdistetyn urheilijoiden fysiikan. Mutta hän on kuullut joukkueen sisältä, että urheilijat hyppävät tarpeeksi korkealle ja ovat tarpeeksi vahvoja. Painokaan ei ole ongelma.

– Joukkueessa on aina erilaisia henkilöitä. Joillain on hyvä painotilanne. Joillain on mahdollisuutta parantaa. Fyysistä voimaa on mahdollista kehittää. Se on yksi keskittymiskohta, että saamme rakenteen kuntoon ja sitä kautta hyvän tekniikan, Krismayr sanoo.

Valmentamisessa Krismayr näkee selvän eron itävaltalaisen ja suomalaisen koulukunnan välillä.

– Itävallassa meidän kulttuurimme pohjautuu siihen, että saadaan voimaa ponnistukseen. Suomalaiset ovat aina olleet kuuluisia hyvistä lento-ominaisuuksitaan. Ehkä on aika yhdistää nämä asiat, Krismayr sanoo.

Lue lisää:

Viimevuotisen voiton uusiminen jää haaveeksi – yhdistetyn miehet kaukana kärjestä Lahdessa

Huikea lauantai huipentuu perinteiseen mäkihypyn joukkuekisaan – katso suorana tai seuraa tulospalvelusta Salpausselän superpäivää

Suomen huippuvuosien pomo rikkoi 12 vuoden hiljaisuutensa mäkihypyn sinivalkoisesta kulta-ajasta – muistuttaa yhdestä ratkaisevasta menestyksen avaimesta

Yhdistetyn miehet palasivat jälleen maan pinnalle, Tommi Nikunen peräänkuuluttaa malttia – "Ei voida odottaa ihmettä"

Tulikasteensa saanut Falko Krismayr näki edistystä suomalaisurheilijoissa, vaikka tulokset eivät pankkia räjäyttäneetkään – "Teemme joukkueesta jälleen menestyksekkään"

Matti Nykäsestä innostunut Suomen yhdistetyn uusi mäkiluotsi täräytti palkintotavoitteen Lahteen – päävalmentaja hehkutti ulkomaalaista ratkaisuaan: “Välillä jopa v****maisen hyvä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat