Suora

  • Urheiluruutu

Maailmancupin venäläinen kärkinimi otti raskaasti tappion Iivo Niskaselle, norjalaistähti hehkutti – suomalaisvoittaja avasi, kuinka kotietu näkyi isoja joukkueita vastaan

Iivo Niskaselle hävinnyt Aleksandr Bolshunov harmitteli suksiensa luistoa.

hiihto
Aleksandr Bolshunov Iivo Niskanen
Aleksandr Bolshunov (vas.) hävisi Iivo Niskaselle (kesk.) lauantaina. Norjan Hans Christer Holund oli kolmas.Markku Ulander/Lehtikuva

LAHTI. Venäläinen miesten maastohiihdon maailmancupin kokonaiskisan johtaja Aleksandr Bolshunov oli pettynyt Salpausselän maailmancupin 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan jälkeen.

Bolshunov taipui kisan voittaneelle kotiyleisön suosikillle Iivo Niskaselle 10,1 sekunnilla.

– Aika raskasta olla toinen pienen eron takia Niskaseen. Luisto ei ollut parasta viimeisellä kierroksella, Bolshunov kuvaili, mutta toisaalta oli myös iloinen palkintokorokepaikasta viime sunnuntain Trondheimin pahan huoltomokan jälkeen

– Taktiikka oli saada kiinni Iivo ja hiihtää yhdessä kaksi kierrosta. En pystynyt siihen. Oli vaikeaa.

Kahdeksanneksi hiihtänyt Norjan supertähti Johannes Hösflot Kläbo lähetti puolestaan kehut Niskaselle.

– Oli todella vaikuttavaa, että Iivo oli niin vahva. Oli kiva nähdä hänen voittonsa, Kläbo sanoi.

Hän on päivän jälkeen toisena maailmancupissa 465 pisteen takana Bolshunovia. Kläbo myönsikin, että hänen kokonaiscupin voittotaistonsa on ohi.

Niskanen on maailmancupissa kuudentena Bolshunovin ja neljän norjalaisen takana. Hänelle voitto oli kauden toinen ja tuli Skandinavian hiihtokiertueen jälkeen. Edellinen tuli samalla lailla 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikakisasta Rukalla.

– Vakaa hiihto ja oli koko ajan hallussa rento suoritus. Mentiin 32 minuuttiiin 15 kilometriä. Ei siis mikään hirmupitkä kisa. Olisi voinut olla vieläkin ahtaammalla, Niskanen totesi.

Aleksandr Bessmertnih hiihti omaa viimeistään. Oletin, että hän on korkeammalla. Tuli hetkellisesti hiihdettyä yksi sektori liikaa. Loppu oli taas vahvempi, Niskanen analysoi.

Iivo Niskanen

– Toisen kierroksen loppu ja viimeisen kierroksen alku. Siitä ei voinut hirveästi kiristää. Oli kiva kuulla, että oltiin välillä perässäkin. Oma hiihto ei ollut niissä kohtaa vielä täysillä pelissä. Lopun laskuissa olisi voinut ottaa yksittäisiä sekunteja riskillä. Halusin tulla kuitenkin ehjästi maaliin.

Ennen Salpausselän kisoja puhutti Ilta-Sanomien uutinen (siirryt toiseen palveluun), jossa maajoukkueen sisäpiiriläinen kertoi urheilijoiden muutostoiveista huoltoryhmään. Niskanen sanoi perjantaina Ylelle kuitenkin, että joukkueen ja huoltoryhmät ovat ihan hyvät.

– Totta kai tämä ei ollut helppo lähtökohta. Mutta uskon, että porukka käsitteli mediamylläkän hyvin. He motivoituvat entistä enemmän näyttämään, että ollaan joukkueena vahvoja, Niskanen sanoi.

Niskanen kertoi myös kotiedusta Salpausselän laduilla.

– Joukkueena on kaikki paikalla. Väliajoissa kuulee, missä mennään. Oltiin miehitetty kaikki väliaikapisteet, kuten isot joukkueet. Oltiin tilanteen tasalla, Niskanen sanoi.

– Paljon hiihdetään myös tällaisissa olosuhteissa Suomessa. On varmasti tietotaitoa huollolla.

Päivitetty kello 17.41. Otsikkoa muokattu.

Lue lisää:

Krista Pärmäkosken takana upea temppu koko suomalaisjoukkueelta! Yllätysnimi myöntää: “Minulla oli usko koetuksella”

Ristomatti Hakolan varusteet katosivat Kajaaniin – hiihtäjä jakoi lentoyhtiölle risujen lisäksi myös "kehun": "Se on hyvä biisi!"

Näin Niskanen nitisti Bolshunovin kiivaassa kaksintaistelussa – asiantuntija yhtyi ykköshiihtäjän sanoihin: "Tämä oli huollon voimannäyttö"

Krista Pärmäkoski harmitteli kansainvälisen hiihtoliiton toimintaa: “Therese Johaug sanoi myös, että tämä on hullua”

Lue myös:

Entisen päävalmentajan esimerkki mystisestä varkaudesta paljastaa, miten korkealle Suomen mäkihyppytietoutta ennen arvostettiin

"Suurimmat muutokset mitä tämän lajin historiassa on nähty" – Petter Kukkonen aikoo muuttaa yhdistetyn harjoittelua radikaalisti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat