Suora

  • Kalevan kisat

Entisen päävalmentajan esimerkki mystisestä varkaudesta paljastaa, miten korkealle Suomen mäkihyppytietoutta ennen arvostettiin

Katso pääkuvaa Urheilustudion laaja mäkihyppykeskustelu pääkuvaa klikkaamalla. Oman näkemyksensä lajin tulevaisuuden turvaamiseksi esittivät muun muassa Janne Ahonen, Tommi Nikunen ja Mika Kojonkoski.

mäkihyppy
Urheilustudio Lahdessa
Urheilustudio Lahdessa

Suomalaisen mäkihypyn tulevaisuus on huolettanut jo pitkään. Huipputasolle nousemiseen on aina tarvittu tietotaitoa ja sen konkreettista hyödyntämistä.

Vielä vuonna 2005 Suomi on juuri tietotaidon osalta maailman kärkimaa. Tuolloinen päävalmentaja Tommi Nikunen muistaa yksityiskohtaisesti, kuinka kiinnostuneita muut maat olivat suomalaisten osaamisesta.

– Ei ollut sattumaa, että kerran Harrachovissa sadan huoneen hotellista hävisivät tietokoneet juuri kahdesta huoneesta – minun ja kakkosvalmentaja Janne Väätäisen, Nikunen muisteli Urheilustudion lähetyksessä.

Nikusen aikakaudella suomalaisen mäkihypyn voittokulun ilmentymä oli Janne Ahonen. Nikusen ja Ahosen viesti lajin kotimaisen kehityksen turvaamiselle on selvä – harjoitusmallien rinnalle tarvitaan konkreettisia mittareita.

Maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Lauri Hakola kertoi lähetyksessä, että Antti Aallon Kulmin lentomäen toisella kierroksella leiskauttama hyppy oli yksi suomalaisen mäkihypyn kaikkien aikojen parhaista. Suoritus siivitti Aallon kauden parhaaseen sijoitukseen, kun suomalaishyppääjä ylsi kilpailussa kuudenneksi.

Yle Urheilun asiantuntija Ahosen mukaan tämän päivän parhaan suomalaisen mäkihyppääjän pitääkin hypätä parempia hyppyjä kuin aiempien ykkösnimien.

– Lähtökohta on se. Laji menee koko ajan eteenpäin. Lopulta on todella vaikea verrata, että oliko se hyppy paras vai ei, Ahonen muistuttaa.

Miten laji voi tänä päivänä ruohonjuuritasolla? Miksi menestyneistä junioreista ei kasva menestyviä aikusurheilijoita? Mitä Mika Kojonkoski toisi takaisin suomalaiseen mäkihyppyyn? Katso Urheilustudion koko mäkihyppykeskustelu pääkuvaa klikkaamalla tai Yle Areenasta.

Salpauselän kisat Ylen kanavilla

Sunnuntai 1.3.

TV2 klo 09.55 Yhdistetyn mäkiosuus HS 130

TV2 klo 11.05 Naisten viesti 4 x 5 km

TV2 klo 12.25 Miesten viesti 4 x 7,5 km

TV2 klo 14.40 Yhdistetyn hiihto-osuus 10 km

TV2 klo 16.25 Mäkikilpailu HS 130

Yle Puheen lähetykset kello 09.55 alkaen.

Lue lisää:

Suomi jäi kahdeksanneksi Salpausselän joukkuemäessä – Saksa liiteli voittoon tiukassa kisassa

"Suurimmat muutokset mitä tämän lajin historiassa on nähty" – Petter Kukkonen aikoo muuttaa yhdistetyn harjoittelua radikaalisti

Lue myös:

Krista Pärmäkosken takana upea temppu koko suomalaisjoukkueelta! Yllätysnimi myöntää: “Minulla oli usko koetuksella”

Maailmancupin venäläinen kärkinimi otti raskaasti tappion Iivo Niskaselle, norjalaistähti hehkutti – suomalaisvoittaja avasi, kuinka kotietu näkyi isoja joukkueita vastaan

Ristomatti Hakolan varusteet katosivat Kajaaniin – hiihtäjä jakoi lentoyhtiölle risujen lisäksi myös "kehun": "Se on hyvä biisi!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat