Golfin suurlupaus nousi kertaheitolla olympiaehdokkaaksi – suomalaispaikoista Tokioon kamppailee iloinen nelikko: "Kaikki hyötyvät siitä"

Valmentaja Timo Rauhalan mielestä nuori Sami Välimäki on tottunut voittamaan.

golf
Sami Välimäki
Sami Välimäki sai avausvoittonsa jälkeen heti onnittelut kiertueen muilta suomalaisilta, Mikko Korhoselta, Kalle Samoojalta ja Tapio Pulkkaselta. Nelikko ratkaisee keskenään Suomen miesten olympiapaikkojen kohtalon.Warren Little / Getty Imgaes

– Toivottavasti nuoret suomalaispelaajat saavat tästä uskoa luottaa itseensä.

Golfin olympiaryhmän valmentajan Timo Rauhalan sanat hehkuvat tyytyväisyyttä. Sami Välimäen, 21, sunnuntainen voitto miesten Euroopan kiertueella oli poikkeuksellinen. Suomalaislupaus onnistui saalistamaan ykköstilan jo kiertueen kuudennessa kilpailussaan.

Vertailukohtaa Välimäen saavutukseen on haettava kansainvälisistä tähtipelaajista. Ammattilaiskiertueille ei yleensä murtauduta näin näyttävästi. Suomalainen sijoittui jo viidennessä kisassaan kymmenen parhaan joukkoon, kuudennessa oli voiton vuoro.

– Golfin historiassakaan ei ole kovin montaa vastaavaa tapausta, jotka tulevat suoraan kiertueelle ja voittavat, Rauhala korostaa.

Ennen kaikkea kokenutta suomalaisvalmentajaa lämmitti Välimäen olemus. Kentällä palloa löi voittaja.

– Samin koko olemus oli uskomattoman vahva koko kierroksen. Tuli onnistumisia tai ei, niin olemus säilyi. Etenkin puttipelaaminen oli mestarillista.

– Viime vuosi auttoi Samia paljon. Hän tottui voittamaan. Voittaminen on aina se juttu, Rauhala muistuttaa.

Kaksi parasta olympialaisiin

Välimäen kehitys on ollut räjähdysmäistä, sillä hän siirtyi ammattilaiseksi vasta viime tammikuussa. Välimäki osoitti välittömästi tasonsa Euroopan kolmoskiertueella, jossa hän voitti neljä kilpailua. Seuraava taso olisi ollut Euroopan haastajakiertue, mutta marraskuinen onnistunut karsintafinaali toikin suoraan paikan Euroopan kiertueelle.

Välimäen seuraava välietappi voi olla kesän olympialaisissa. Voitto nimittäin varmisti Välimäelle kortin Euroopan kiertueelle seuraavaksi kahdeksi vuodeksi ja hän pääsee jatkossa rakentamaan kilpailukalenterin enemmän omin ehdoin. Tämän takaa voiton suoma pelioikeus kiertueen voittajakategorian kisoihin. Nuorukainen voikin nousta maailmanlistalla kevään aikana kohisten.

Sami Välimäki
Valmentaja Timo Rauhalan mukaan Välimäen henkinen kypsyys välittyy etenkin toimintaan puttiviheriöllä.Getty Images

Maakiintiöiden ansiosta Suomi on saamassa Tokion 60 pelaajan turnaukseeen kaksi paikkaa, niin miehiin kuin naisiin. Pelaajat selviävät kesäkuun lopussa, jolloin paikat jaetaan juuri maailmanlistan sijoitusten perusteella.

– En ole yhtään ehtinyt sitä miettimään, mutta olisihan se siisti juttu. Olen aina seurannut niin kesä- kuin talviolympialaisiakin. Ehkä sitä lähdetään jahtaamaan. Tavoitteita on tarkoitus miettiä tarkemmin ensi viikolla, Välimäki sanaili kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Suomen ykköspelaaja sai kaivatun onnistumisen

Ennen sunnuntaista voittoa Välimäki oli Euroopan kiertueen neljästä suomalaismiehestä maailmanlistalla neljänneksi korkeimmalla, sijalla 372. Kilpakumppanit, Tapio Pulkkanen (369), Kalle Samooja (206) ja Mikko Korhonen (155), olivat ensimmäisenä onnittelemassa Välimäkeä uran avausvoitosta.

Korhonen pelasi Välimäen kanssa päätöskierroksen samassa ryhmässä. Kaksikko lähti päivään jaetulta kärkitilalta.

– Oli hienoa pelata Samin kanssa. Hänen tekemisensä oli erittäin kypsää. Ihan kuin kaveri olisi ollut kiertueella jo vuosia, Korhonen kertoi kilpailun jälkeen.

Mikko Korhonen
Mikko Korhonen on yhä Suomen ykköspelaaja.Getty Images

Pitkään Suomen kaikkien aikojen golfaria Mikko Ilosta valmentanut Rauhala vastaa tätä nykyä Korhosen luotsaamisesta. Suomen ykköspelaaja taipui Omanissa lopulta neljänneksi, mutta sijoitus oli silti erinomainen. Onnistuminen tuli valmentajan mukaan Korhoselle otolliseen aikaan, sillä alla oli pitkä ja erikoinen jakso.

Korhonen nimittäin selvisi kesäkuusta tammikuulle kilpailuissa aina jatkokierroksille, mutta yksi huonompi kierros pilasi aina mahdollisuuden huipputulokseen.

– Se oli käsittämätön pätkä. Sen aikana sijoitus maailmanlistalla putosi, mutta tämä tuorein suoritus vie häntä pitkästä aikaa eteenpäin, Rauhala selvittää.

Poikkeuksellinen tapa lyödä palloa

Rauhalan mielestä keväästä tulee suomalaisittain äärimmäisen mielenkiintoinen, myös olympiavalintojen kannalta. Naisten puolella paikoissa ovat tällä hetkellä kiinni Sanna Nuutinen ja Ursula Wikström. Miehissä paikoista kamppailee Euroopan kiertueen neljän kopla.

Nelikko osaa ottaa ilon irti toistensa onnistumisista. Olympiapaikoista kamppaillaan tosissaan, vaan ei vakavissaan.

– Eiväthän he ajattele sitä paikkaa sillä lailla, mutta toivottavasti siitä syntyy kova kisa. Se on niin tervettä kilpailua kuin vain voi olla. Kaikki hyötyvät siitä, Rauhala kuvailee.

Nuoren Välimäen kannalta tilanne näyttää olympiapaikan suhteen erinomaiselta. Muilla suomalaisilla on enemmän pisteitä puolustettavana.

Välimäki
Uran avausvoitto avaa Sami Välimäelle monia ovia.Warren Little / Getty Images

– Loppusuora tässä ratkaisee. Sami kerää tuoreita pisteitä, muilla ne vanhenevat, Rauhala sanoo.

Olympialaiset ovat merkityksestään huolimatta golfareille vain yksi suurtapahtuma muiden joukossa. Välimäki rakentaa muiden ammattilaisten tapaan pohjaa pitkälle huippu-uralle. Avausvoitto voi nostaa hänen profiiliaan nopeasti myös kansainvälisesti.

Rento suomalainen lyö palloa Rauhalan mukaan täysin omalla tyylillään, mutta sitäkin vaivattomammin. Voitot lisäävät kiinnostavuutta, ja siten tv-näkyvyyttä, jolloin myös suuri yleisö näkee yhä useammin suomalaisen suorituksia. Kiinnostavuus vie uralla aina eteenpäin.

– Lopulta kyse on aina kyvystä voittaa. Samille on hirveän tärkeää, että hän profiloituu nopeasti sellaiseksi kuin on.

Lue myös:

Suomen golflupaus kuittasi huimat palkintorahat – voiton arvo on kuitenkin paljon yksittäisiä euroja suurempi: "Lisää puita uuniin"

Upea golfpäivä! Sami Välimäki nousi voittoon dramaattisella tavalla – nuorukainen teki suomalaista golfhistoriaa

Menestyneen Kim Koivun unelmaelämä päättyi kuin seinään – uupumus pakotti harkitsemaan jopa alanvaihtoa, mutta nyt golffari suunnittelee jo paluuta huipulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat