Suora

 • Urheilustudio 29.11.
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (v) takaa-ajokilpailu
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Rytmisen EM, neliottelu B- ja A-ryhmät
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten pikakilpailu
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 1. kierros
 • Urheilustudio 29.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Neliottelu
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Urheiluruutu

Saga Vanninen otteli komeat SE-pisteet – ikäluokan ME jäi haaveeksi

Saga Vanninen rikkoi 17-vuotiaiden halliviisiottelun Suomen ennätyksen pistein 4224 moniotteluiden hallimestaruuskilpailuissa Helsingissä.

urheilu
Saga Vanninen
Saga VanninenSuomen olympiakomitea

Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen oli päivän nimi. Edellinen ikäluokan halliviisiottelun Suomen ennätys oli 4178 pistettä, jonka otteli Saara Hakanen neljä vuotta sitten.

Mestaruus ja ennätys maistuivat, mutta Vannisen omassa tähtäimessä oli norjalaisen Henriette Jægerin aiemmin tänä vuonna tekemä 17-vuotiaiden maailmanennätys 4414 pistettä.

Päätöslajin 800 metriä Vanninen hölkkäsi 2.37,73, kun hänen ennätyksensä on yli 10 sekuntia parempi. Vanninen oli Jægerin ME-sarjaa edellä neljän lajin jälkeen, mutta ME:n rikkoakseen hänen olisi pitänyt juosta 800 metriä omaan ennätykseensä 2.22,6 Jægerin juostua 2.17,6.

– Olisin halunnut olla aika lailla omassa aikataulussa ennen 800 metriä, kuin mitä hän oli, Vanninen tuumi.

Norjalaisen ME-sarjan tulokset ennen 800 metriä olivat 60 metrin aitajuoksu 8,30, korkeushyppy 172, kuulantyöntö 14,30 ja pituushyppy 585.

Vannisen 60 metrin aitajuoksun aika 8,31 jäi vain 0,06 sekuntia hänen viikko sitten 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa juoksemastaan SE:stä. Korkeutta hän hyppäsi 172, joka jäi sentin omasta ennätyksestä ja työnsi kuulaa 16,09, joka sekin on hänen uransa toiseksi paras tulos. Pituushypyn tulos 568 oli Vanniselle pieni pettymys, vaikkei hän jäänyt halliennätyksestään kuin 20 senttiä.

– Aidoissa oli vähän huono lähtö, mutta siihen nähden aika oli hyvä. Pituushypyssä hypyt lähtivät vähän ylöspäin eivätkä eteenpäin. Korkeudessa oli kiva päättää kisa kolmeen pudotukseen, kun aiemmin en ole uskaltanut yrittää korkeammalta, Vanninen viittasi yrityksiinsä korkeudesta 175.

Päätöslajin 800 metriä Vanninen juoksi kaikkeaan puristamatta.

– Yritin mennä kevyesti. Se ei ollut rutistusjuoksu, Vanninen totesi.

Hallikauden perusteella Matti Liimataisen valmentama lahjakkuus on ottanut kehityksessä pitkiä harppauksia eteenpäin.

– Korkeushyppy on vakiintunut ja aidat ovat menneet eteenpäin. Aika hyvä meininki on lähteä kohti kesää, Vanninen sanoi.

Uusimäki ja Rautelin miesten ja naisten mestarit

Esbo IF:n Jessica Rautelin voitti naisten viisiottelun Suomen mestaruuden. Rautelin sivusi kaksi vuotta vanhoja ennätyspisteitään 3905. Lähinnä parhaat pisteet 3753 otteli 19-vuotiaiden mestari Neea Käyhkö Savonlinnan Riennosta.

– Tyytyväinen olen, että kroppa kestää nyt otella. Tästä kun saadaan vielä tekniikat kohdilleen, Rautelin iloitsi.

Rautelinin nilkka leikattiin syksyllä 2018. Viime kausi meni kuntouttaessa ja pääasiassa juoksulajeja tehden. Syksyllä hän siirtyi entinen maajoukkueottelijan Ragne Kytölän valmennukseen.

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Leo Uusimäki kuorrutti seitsenottelun Suomen mestaruutensa ennätyspisteillään 5516. Tulos nosti Uusimäen Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi.

– Näkee, että kehitystä on tullut. Nopeus ja monet lajit ovat parantuneet. Kesän tavoite on Pariisin EM-kilpailuissa, Uusimäki ruoti hallikauttaan.

Miesten hopea- ja pronssimitalit ottelivat Sibbo-Vargarnan Otto Ylöstalo ja Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Petri Ihander pistein 5210 ja 5190.

Lue myös:

Saga Vanninen otteli kultaa ikäluokkansa maailman kärkituloksella – myös moukarinheitossa kultaa napannut Silja Kosonen venyi kärkitulokseen ja Suomen ennätykseen

Kommentti: Seitsenottelussa historiallisen kova taso – vähättelyä kokeneet urheilijat ansaitsisivat parempaa kohtelua päättäjiltä

Yleisurheilun nuorille huipuille uudenlaista tukea – viime kesänä läpimurron tehnyt Huntington riemuitsee valmentajansa kanssa: "Ainakin saan syötyä!"

Lähteet: Urheiluliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat