Anni Vuohijoki ykkönen Maltan olympiakarsinnoissa

Painonnoston olympiakarsintakilpailut jatkuivat viikonloppuna Maltalla. Mukana oli kuusi Suomen kärkinostajaa.

Anni Vuohijoki Kuva: AOP

Rovaniemen Reipasta edustava Anni Vuohijoki voitti oman sarjansa naiset alle 64 kiloa tempaamalla 92 kiloa ja työntämällä 116 kiloa. Vuohijoen tuloksen arvoa kohentaa se, että hän on vasta toipumassa vuoden vaihteessa tehdystä polvileikkauksesta.

– Pitkästä aikaa odotukset kisaan oli uteliaat, sillä treeneissä on alkanut kulkemaan nyt ensimmäistä kertaan MM-kilpailujen jälkeen. Toisten nostojen 91 ja 115 kilon huolimattomuusvirheistä huolimatta tulos isosti plussan puolella.

Toinen Suomen joukkueen onnistuja oli naisten alle 59 kilon sarjassa nostanut Saara Leskinen. Leskinen ei tempauksessa onnistunut täysin saaden kokoon kuitenkin 85 kiloa. Työnnössä homma kulki ja ylös nousi kolmannella 111 kilon raudat. Sen ansiosta Leskinen nousi oman sarjansa kolmanneksi.

– Työnnössä oli kulkupäivä, vaikka ne eivät tuntuneet erityisen hyviltä. Oli kuitenkin hienoa päästä näyttämään lavalla, mitä on treenattu, Leskinen kommentoi.

Leskisen tavoin myös Turun Atleettiklubia edustava Eero Retulainen oli vaikeassa tilanteessa. Kroppa ei toiminut vielä viime viikon SM-kilpailujen jäljiltä ja Retulainen jäi tuloksetta tempauksessa. Työnnössä Retulainen korjasi ensimmäisellä nostolla lajipronssin 170 kilolla, mutta enempää ei tänään noussut.

– Kunto romahti viikossa kuin pörssikurssit konsanaan. Selvästi ei vaan ollut palautunut vielä kuumeen jälkeen nostetuista SM-kisoista. Nyt täytyy palautella hyvin ja sitten juna kohti Moskovan EM-kilpailuja.

Sarjassa 76 kiloa mitaleista lähti kamppailemaan kaksi suomalaisnostajaa, Meri Ilmarinen ja Aino Linnamaa kävivät rautoihin kiinni. Olympialaisiin tähtäävällä Ilmarisella ei tänään valitettavasti tempaus kulkenut ja kohtalona oli Retulaisen tavoin tuloksetta jääminen. Sen sijaan työnnössä Ilmarinen oli vakuuttava nostaen toisella yrityksellään 115 kiloa, jolla hän otti työnnössä hopeaa heti moninkertaisen olympiamitalisti Lidia Valentinin jälkeen.

– Tänään oli lavalla vaan takkuista, mutta kuukauden päästä EM-kilpailuissa sitten sitäkin suurempiin rautoihin, Ilmarinen linjasi.

Linnamaa oli puolestaan ensimmäisissä kansainvälisen tason kilpailuissa. Vähäinen kokemus ei kuitenkaan nostamisessa näkynyt ja Linnamaa tempasi tyylikkäästi 82 kiloa ja työnsi 106 kiloa ottaen pronssia sekä tempauksessa että yhteistuloksessa.

– Täytyy olla tyytyväinen kisaan, vaikka tottakai olis sieltä ollut kiva ottaa muutama kilo enemmän. Kansainvälinen kisadebyytti tehty ja sen sai nostaa toki kovassa seurassa.

Teemu Roininen oli lavalla itse varmuus ja onnistui kaikissa kolmessa tempauksessa päätyen uuteen Suomen ennätykseen 156 kiloa. Työnnössä Roininen jatkoi myös hyviä esityksiä työntämällä 196 kiloa.

– Ilahduttavan onnistunut alkutalven kisaputki. Etukäteen vähän mietitytti, kun tulee neljään viikkoon kolmet kisat (Rooma olympiakarsinta, SM, Maltan olympiakarsinta), mutta nostot meni kaikissa lähes suunnitelmien mukaan, sanoi kisan kuutonen.

Suomalaisten ja eurooppalaisten osalta olympiakarsinnat päättää huhtikuun alussa Moskovassa järjestettävät painonnoston EM-kisat. Huhtikuun jälkeen on selvillä eri painoluokkien 14 parasta urheilijaa, jotka pääsevät olympialaisiin.

Lue myös: