Suora

 • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
 • Yhdistetyn MC: Ruka, mäkiosuus, selostamaton
 • Urheilustudio 29.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, miesten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, miesten pikakilpailu
 • Rytmisen EM, neliottelu C- ja D-ryhmät
 • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (v) takaa-ajokilpailu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (v) takaa-ajokilpailu
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Rytmisen EM, neliottelu B- ja A-ryhmät
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten pikakilpailu
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 1. kierros
 • Urheilustudio 29.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Neliottelu

Suomen palloilusarjoissa ei olla vielä perumassa pelejä tai turnauksia koronaviruksen vuoksi – lajiliitoissa muistutetaan hyvästä käsihygieniasta ja suositellaan välttämään kättelyä

Yle Urheilun soittokierros paljasti, että lajiliitot ovat ohjeistaneet seuroja melko samoin tavoin.

Muu urheilu
Kuvituskuva.
Palloliitto ei ole ohjeistanut jalkapallojunioreita välttelemään ulkomaan turnauksia, vaan kehottaa seuraamaan viranomaisten ohjeita. Kuvituskuva.AOP

Suurissa palloilulajiliitoissa ei ole vielä ohjeistettu perumaan turnauksia mahdollisen koronaviruksen vuoksi, selviää Yle Urheilun tekemästä soittokierroksesta.

HJK:n juniorijoukkue -07 siniset asetettiin sunnuntaina karanteeniin, kun yksi pelaajista oli sairastunut koronavirukseen. HJK tiedotti maanantaina, että yksikään seuran joukkueista ei osallistu ulkomailla järjestettäviin turnauksiin maaliskuussa.

Lajiliitoissa koronavirukseen on varauduttu eri tavoin, mutta pääviesti on sama: seurataan viranomaisten ohjeita. Osa lajiliitoista on lähettänyt seuroille ohjeet, joissa muistutetaan esimerkiksi hyvästä käsihygienista. Osa liitoista on myös päätynyt suosittelemaan kättelemisen välttämistä. Niissäkin liitoissa, joissa ohjeistusta ei ole vielä lähtenyt, sellainen on tulossa.

Palloliitossa virallista ohjeistusta ei ole vielä lähetetty seuroille, mutta kilpailutoiminnanjohtaja Pekka Soinin mukaan liiton lääkintavaliokunta valmistelee paraikaa ohjeita.

– Seuraamme tarkasti viranomaisten ohjeita ja reagoimme tarpeen mukaan, Soini kertoo.

Myös Palloliiton ohjeissa tullaan suosittelemaan kättelyn välttämistä.

– Korostamme käsihygieniaa ja emme suosittele kättelyä ottelutapahtumissa. Yleisötapahtumissa ja ulkomaille matkustamiseen liittyvissä asioissa noudatamme viranomaisten ohjeita, Sanna Pirhonen lääkintävaliokunnasta kertoo.

Ulkomaille suuntautuvia turnauksia ei kuitenkaan Pirhosen mukaan olla kieltämässä.

– Kuten sanoin, seuraamme ulkoministeriön matkustusohjeita.

Salibandyssa ei kätellä, koripallossa ohjeistus on lähdössä

Salibandyliitossa kättelyt päätettiin lopettaa viime viikolla.

– Joukkueiden edustajat ja erotuomarit on toistaiseksi vapautettu kättelystä. Yritämme sillä toimenpiteellä ennakoida, että ei tule turhia tartuntoja. Seuraamme totta kai THL:n tiedotteita ja ryhdymme tarvittaessa toimenpiteisiin, kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen kertoo.

Sen sijaan muihin toimenpiteisiin ei ole vielä ryhdytty.

– Otteluita ei ole mitään syytä perua tällä hetkellä. Ulkomaan matkoja ei tällä hetkellä käytännössä ole, kun omat sarjat pyörivät.

Vehniäinen muistuttaa, että junioriturnausten järjestäminen kuuluu halleille ja seuroille, mutta vielä liitossa ei ole pohdittu mitään toimenpiteitä turnausten kieltämiseksi.

Koripalloliitossa seuroja ei vielä ole ohjeistettu koronan suhteen, mutta kilpailupäällikkö Tom Westerholmin mukaan ohjeistus on lähdössä pian.

– Tämän hetken tiedon mukaan emme ole vielä tekemässä isoja muutoksia. Muistutamme enemmänkin perushygienista. Seuramme viranomaisten ohjeita. Jos heiltä tulee suosituksia, tietysti niiden mukaan toimitaan, Westerholm kertoo.

Erica Covile (Catz #23), Zykera Rice (PeKa #0)
Koripallo on kontaktilaji, muistuttaa Koripalloliiton kilpailupäällikkö Tom Westerholm. Kuvassa Catzin Erica Covile ja PeKan Zykera Rice.Tomi Hänninen

Yksi toimenpide saattaa Westerholmin mukaan olla esimerkiksi kättelyiden välttäminen.

– Toisaalta kyse on kuitenkin jossain määrin kamppailulajista, jossa pisaroita lentelee. Kättely on aika pieni osa ottelua, jos miettii, mitä muuta siinä aikaisemman 40 minuutin aikana on tapahtunut.

Koripalloliitossa seurataan tarkasti viranomaisten ohjeistusta yleisötapahtumien suhteen. Ranskassa koripalloliigan pelejä peruttiin viikonloppuna vain muutama tunti ennen pelin alkua. Maassa kaikki sisätiloissa järjestettävät yli viiden tuhannen ihmisen tapahtumat on koronaviruksen vuoksi kielletty. Sveitsissä päätettiin perjantaina kieltää kaikki yli tuhannen hengen yleisötapahtumat kuun puoliväliin asti ja runkosarja pelattiin loppuun tyhjille katsomoille. Maan jääkiekon pääsarjassa päätettiin siirtää pudotuspelejä eteenpäin, ja maan jalkapalloliitto tiedotti maanantai-iltana, että pääsarjaa ei pelata ainakaan kolmeen viikkoon. Pääsarjan ottelut on peruttu 23. maaliskuuta asti.

– Jos viranomaiset alkavat tekemään tämänkaltaisia suosituksia, täytyy pohtia, keskeytetäänkö kilpailutoiminta kokonaan, pelataanko suljetuin ovin vai vain rajoitetulle yleisölle. Jos mietitään, että tuhat olisi rajapyykki, suurin osa kotimaisen sarjatoiminnan otteluista mahtuu sen alle, valitettavasti, Westerholm päättää.

Jääkiekkoliitosta muistutetaan hyvästä käsihygieniasta

Kansainvälinen jääkiekkoliitto antoi ohjeistuksensa viime viikon alussa. IIHF:n mukaan maajoukkueisiin valitut pelaajat joutuvat antamaan kirjallisen selvityksen terveydentilasta ja matkustussuunnitelmistaan kuluvalla kaudella. Kansainvälinen jääkiekkoliitto myös suosittelee tiettyihin maihin matkustamisen välttämistä ennen kansainvälisiä turnauksia.

Suomen Jääkiekkoliitosta seuroja on ohjeistettu lähinnä kausi-influenssan varalta, kertoo viestintäpäällikkö Henna Malmberg.

– Jäähallilla tulisi muistaa hyvä käsihygienia, ahkera käsienpesu ja se, että yskiessä suu tulisi peittää hihalla tai nenäliinalla. Toki olemme muistuttaneet, että kun bussilla liikutaan, kannattaa ottaa käsidesiä mukaan. Pienillä asioilla voidaan vaikuttaa siihen, että pelaajat ovat terveinä, kun on ratkaisupelien aika.

Kiekkopomo Rene Fasel väläytti, että Yhdysvalloissa huhtikuussa pelattava alle 18-vuotiaiden MM-turnaus on vaarassa. Viime vuonna jääkiekon poikien alle 18-vuotiaiden MM-kisat käytiin Ruotsissa.
Kiekkopomo Rene Fasel väläytti, että Yhdysvalloissa huhtikuussa pelattava alle 18-vuotiaiden MM-turnaus on vaarassa. Viime vuonna jääkiekon poikien alle 18-vuotiaiden MM-kisat käytiin Ruotsissa.Suomen Jääkiekkoliitto / Pasi Mennander

Myös kättelyä on suositeltu välttämään.

– Jääkiekkoliitto on suositellut kättelyiden suorittamista hanskat kädessä tai muuten ihokontaktia välttäen esimerkiksi mailojen nostoilla siniviivoilta. Joukkueet voivat sopia tästä keskenään ennen peliä, Malmberg selittää.

Junioriturnausten välttämiseksi ohjeita ei kuitenkaan ole annettu.

Lentopallossa ei mennä kaikkiin ulkomaan turnauksiin

Myös Suomen Lentopalloliitto päivitti ohjeistustaan maanantaina. Lentopalloliitossa kehotetaan huolehtimaan hyvästä käsihygienista. Sen sijaan kättelyiden välttäminen ei ole toimitusjohtaja Seppo Siika-ahon mukaan ensisijainen toimenpide ehkäistä sairauksia.

– Lentopalloa pelataan samalla pallolla toisin kuin vaikkapa mailapelejä. Kaikki pelaajat ovat kosketuksissa palloon. Kättely on asia, jolla on tietysti merkitystä, mutta paljon suurempi merkitys on käsihygienilla. Tulemme kehottamaan kaikkia pelaajia huolehtimaan käsihygieniasta harjoitusten ja otteluiden yhteydessä ja erityisesti ennen ruokailua vaikkapa turnauksissa, Siika-aho avaa.

Koronavirus on vaikuttanut beach volley -joukkueiden toimintaan.

– Joitakin beach-turnauksia Kiinassa on peruttu, eli emme ole menossa alkuperäisen kilpailuohjelman mukaan kaikkiin turnauksiin idässä, Siika-aho kertoo.

Sen sijaan kotimaan kamaralla turnausten perumisesta ei ole keskusteltu.

– Seurataan tilannetta. Terveydenhuollon ammattilaiset tulevat antamaan suosituksia erilaisista massatapahtumista, jos siihen on tarvetta, Siika-aho päättää.

Lue myös:

Kontiolahden ampumahiihtocup tehostaa siivousta ja vetoaa kisavieraisiin: "Sairaana ei saa tulla kisapaikalle"

Ampumahiihdon maailmancup Tshekissä ilman yleisöä

Koronavirus ei huoleta golfari Kalle Samoojaa – "Ei täällä ole paniikkia, enkä oikein tiedä, miksi edes sellaista tulisikaan"

Kiekkopomo Fasel vihjailee: alle 18-vuotiaiden MM-turnaus vaarassa

Koronavirus huolettaa jääkiekkopiireissä – kansainvälinen liitto vaatii pelaajilta tietoja viime aikojen matkustamisesta

Tyhjiä katsomoita ja peruttuja arvokisoja: koronaviruksen vaikutukset urheiluun kasvavat päivä päivältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat