Jokerit aloittaa ennaltaehkäisevät aivotärähdystestit junioreilla

Jokerit on tehnyt tasapainotestejä KHL-joukkueen kanssa jo pitkään, mutta laajentaa nyt tasapainotestit A-, B-, C- ja C2 -junioreihin

Jokerit aloitti KHL:n pudotuspelit maaliskuun ensimmäinen päivä voitolla Lokomotivia vastaan. Kuva: AOP

Aivotärähdykset ovat jääkiekkokaukaloiden kestopuheenaihe. Vaarallinen taklaus puhutti viimeksi muutama päivä sitten Ässien ja Lukon välisessä ottelussa, kun Ässien Otto Kivenmäkeä taklattiin törkeästi päähän.

KHL-joukkue Jokerit on tehnyt pelaajilleen tasapainotestit usean vuoden ajan. Nyt joukkue on solminut teknologiayrityksen kanssa yhteistyösopimuksen, jonka ansiosta Jokerit pystyy alkaa tekemään tasapainotestejä myös junioreille. Tavoite on parantaa aivotärähdysten systemaattista ennaltaehkäisyä ja seurantaa.

Pelaajille on aivotärähdysten arvioimista varten olennaista tehdä niin sanotut baseline-testit, joissa arvioidaan pelaajien toimintakyky jo ennen vamman tapahtumista. Mahdollisen aivotärähdyksen sattuessa testituloksia verrataan ennen vammaa sattuneisiin tuloksiin.

Jokereiden fysiikkavalmentajan Hero Malin mukaan yhteistyökuvion mukana tullut uusi testisovellus on ollut erittäin toimiva. Se on luotettava ja sen voi siirtää paikasta toiseen.

– Ennen meillä oli käytössä ainoastaan kallis ja iso voimalevyanturi, jota pystyi käyttämään vain rajoitettu määrä pelaajia. Nykyisen sovelluksen kanssa testaaja voi mennä joukkueen luo ja saada näin samat tulokset, Mali sanoo Yle Urheilulle.

– Testi on ollut todella hyödyllinen ja sitä voi käyttää harjoitteina tai testinä.

Aivotärähdyksen vaikutuksia testataan kolmella eri testillä, jotka testaavat pelaajan reaktionopeutta, muistia sekä tasapainoa. Tasapainotesti ei ole SM-liigassa pakollinen, mutta Jokereilla se on kuulunut testipatteristoon jo pidemmän aikaa. Aivotärähdystilanteessa kehon massakeskipiste voi lähteä heilumaan oikea-vasen -suunnassa ja sen takia loukkaantumisriski kasvaa.

– Jos tasapainotesti osoittaa, että kaikki ei ole kunnossa, vaikka kaikki muut testit niin näyttäisivätkin, ei pelaajaa voi päästää jäälle. Eli se on todella hyvä testi, Mali kertoo.

Eri urheilulajeissa tapahtuu Suomessa vuosittain arviolta 4 000 aivotärähdystä.

Lue myös: