Mikko Ilonen jakoi tärppejä golfkomeetta Sami Välimäelle joulukuussa – "Voittamisen kulttuuri ja mentaliteetti taustalla, eikä yhtään pelon siementä"

Suomen golflegenda Mikko Ilosella kesti seitsemän vuotta saavuttaa ensimmäinen voitto Euroopan-kiertueella. Sunnuntaina kansainväliselle huipulle kertalaakista rynnistäneeltä Sami Välimäeltä sama vaati vain kuusi turnausta.

urheilu
Sami Välimäki
Sami VälimäkiGetty Images

Golfuransa viime vuoden kevättalvella lopettanut Mikko Ilonen, 40, voitti vuonna 2000 The Amateur Championshipin ollessaan ainoastaan 20-vuotias. Näkeekö Ilonen jotain samaa nyt 21-vuotiaassa Sami Välimäessä, joka voitti sunnuntaina Euroopan-kiertueen osakilpailun neljäntenä suomalaisena?

– Minusta näyttää, että Samilla on paljon kovempi tahti kuin minulla. Kun itse siirryin 21-vuotiaana ammattilaiseksi, niin kyllä minulla kesti jonkun aikaa päästä kärryille ja nähdä, mistä oli oikein kysymys. Samilla ei ole mitään epäilyksiä, hän on löytänyt oman latunsa ja tekee niin kuin pitääkin, eli pärjää heti alkuunsa.

– Ilman tätä voittoakin hänellä oli jo hyviä sijoituksia. Monile tulee ehkä shokkina, että voitto tuli jo näin nopeasti. En ole kuitenkaan varma, onko tämä Samille ollenkaan mikään shokki.

"Voittajan pitää pelata voittajan lailla"

Ilonen muistuttaa, että Sami Välimäellä on alla golfkausi, josta löytyy voittoja eri kiertueilta.

– En tiedä, tarvitseeko Samin olla mitenkään muuten valmis (menestykseen). Voittamisen kulttuuri on olemassa taustalla ja se auttaa. Riippumatta kilpailusta voittajan pitää vain pelata voittajan lailla. Vaikka voittaisi Haastajakiertueen turnauksen niin ihan yhtä hyvin voisi voittaa samalla viikolla päätourilla (Euroopan kiertueella), muistuttaa Ilonen.

Sami Välimäki
Sami VälimäkiGetty Images

Ilonen sanoo suoraan, että 21-vuotiaalla ei ole olemassa pelkotiloja toisin kuin esimerkiksi 50-vuotiaalla golfarilla.

– Nuoria onkin hauska seurata, kuin heillä ei ole mitään estoja pelaamisessa, sen kun antaa mennä vaan.

Kun Ilonen jätti golfin kilpakentät, nousi esille puhe siitä, mistä Suomelle riittää jatkossa uusia mikkoilosia.

– Tilanne on nyt tosi hyvä. Sanoinkin joku päivä sitten, että olin nähtävästi vienyt jonkin verran tilaa, kun muut eivät päässeet oikein esille. Nyt pääsevät muut tulemaan ryminällä läpi. Korhosen Mikko on jatkanut hyviä pelejä ja nyt uutena kasvona Sami. Tämä piristää golfin porukkaa ihan varmasti, sanoo Ilonen.

Golfin suuruus Tiger Woods ja parikymppinen Mikko Ilonen. Kuva vuodelta 2001, jolloin Ilonen aloitti ammattilaisena.
Golfin suuruus Tiger Woods ja parikymppinen Mikko Ilonen. Kuva vuodelta 2001, jolloin Ilonen aloitti ammattilaisena. Getty Images

Mitä neuvoja Ilonen antaisi Sami Välimäelle?

– Joulukuussa juttelimme puhelimessa ja toivottavasti annoin silloin hänelle jo jotain vinkkejä. Pyrin painottamaan sitä, että Sami pidättyisi niissä samoissa (mm. mailat ja muut välineet) asioissa, mitkä toimivat hyvin edellisvuotena.

Pää pitää pysyä kylmänä

Ilonen ei tunne Sami Välimäkeä erityisen hyvin, vaikka kaksikko on muutaman kerran tietysti törmännyt toisiinsa lajin pyörteissä.

– Se, että sarjataso muuttuu, ei ole niin iso asia. Pikemminkin pitäisi yksinkertaistaan pelaamista, eikä lisätä sitä. Kun sählinkiä tulee enemmän ympärille, niin nyt pitäisi olla joku, joka blokkaa ylimääräiset ihmiset ja turhat asiat ympäriltä pois. Toivotaan, että (Samin) pää pysyy nyt kylmänä.

Ilonen seurasi Sami Välimäen työskentelyä Omanissa viime viikonvaihteena, eikä voinut olla kehumatta sitä.

– Minulla on se käsitys, että Sami lyö palloa pitkälle, niin kuin tämän päivän golfissa pitääkin. Häneltä hyvännäköistä työskentelyä griineillä. Koko ajan ennakkoluulottomia putteja, vaikka muutama meni ohikin, niin silti se oli menoa ja meininkiä. Palloa yritettiin koko ajan laittaa sisään, niin kuin nuoren miehen pitääkin. Siellä griineillä ei näkynyt yhtään pelon siementä, iloitsee Ilonen.

Viikonloppukierrokset ja viikkorahaa sieltä täältä

Sami Välimäki voitti vasta kuudennessä Euroopan-kiertueen turnauksessaan kilpailun. Kova saavutus kerta kaikkiaan.

– Itse olin onnekas, kun pääsin pelaamaan amatöörinä jo muutaman pääkiertueen turnauksen. Jos itse muistelen niitä omia aikojani, niin varmaan toivoin pääseväni lähinnä viikonlopun kierroksille jatkoon ja hankkivani vähän viikkorahaa sieltä täältä.

Ilosella kesti seitsemän vuotta saavuttaa ensimmäinen voitto Euroopan-kiertueella (Indonesian Open) vuonna 2007.

Sami Välimäki
Sami VälimäkiGetty Images

– Minulla oli vähän samanlainen startti kuitenkin kuin Samilla nyt, koska onnistuin menestymään Open Championshipissä aika nopeasti ja sain sieltä hyvän shekin käteen, jolla pääsin ratsastamaan eteenpäin. Se otti taloudellista taakkaa silloin pois. Sami sai hyvän summan voitosta rahaa ja pystyy nyt keskittymään pelaamiseen. Se on tosi positiivinen juttu, toteaa Ilonen.

Mitä voittaminen golfissa vaatii?

– Kylmäpäisyyttä ja sitä, että näkee, että on parempi kuin se koko muu joukko ympärillä. Ja ennen kaikkea, että uskaltaa tuntea sen, että on parempi kuin kukaan muu. Tällä mentaliteetillä voittaa. Itse pystyin tähän myös samaistumaan, paljastaa Ilonen.

Lue myös:

Suomalaissensaatio kipusi hurjasti golfin maailmanlistalla

Golfin suurlupaus nousi kertaheitolla olympiaehdokkaaksi – suomalaispaikoista Tokioon kamppailee iloinen nelikko: "Kaikki hyötyvät siitä"

Suomen golflupaus kuittasi huimat palkintorahat – voiton arvo on kuitenkin paljon yksittäisiä euroja suurempi: "Lisää puita uuniin"

Upea golfpäivä! Sami Välimäki nousi voittoon dramaattisella tavalla – nuorukainen teki suomalaista golfhistoriaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat